Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż elektrycznych szyb tył.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SZYMOONK twoja rozpiska jest prawidłowa a z tą kolorystyką przewodów to juz się przekonałem że coś nie tak że opis a rzeczywistość się różnią dlatego te eksperymenty prosiłem żeby KRZYSZTOF zrobił jaka funkcja na jakim kolorze kabla jest

Opublikowano

KRZYSZTOF działaj działaj

Opublikowano
  • Autor

tak sobie mysle

jak działa Szymoonk to ja cos spierniczylem.poprosiłem go o fotki by mi zrobił jak to popodlączał.czekam moze mi zrobi. a te szyby z tyłu mu już działają ? bo coś pisał że po podłączeniu wiazki 4x szyby cos tył mu nie brykał.

Opublikowano

mnie prosiłeś o fotki?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Krzysiek ja jutro montuje resztę postaram się zrobić fotki dla ciebie i rozpiskę co gdzie podłączyłem ok a sprawdziłeś te bezpieczniki bo ja miałem 2 przepalone te 30A

Opublikowano
  • Autor

bym byl wdzieczny jak bys tak dla mnie zrobil to by mi ulatwilo podlaczenie.wiesz jeden bralem zę swojej starej instalacji na 2x szyby i dzialały na nin a jak drugi wsadzilem w miejsce tego pierwszego w celu sprawdzenia tez dzialalo. Dokupywales moźe gdzies takie same czy zwykle 30powsadzales?

Opublikowano

KRZYSZTOF myślę że zdjęcia niewiele ci pomogą bo kolorystyka przewodów jak pisał SZYMOONK może być różna w zależności np od roku choć powinno być tak samo ale jak widać szwabiska dokonywały zmian. Jedno jest pewne jeśli nie działa ci podświetlenie przycisków to te bezpieczniki 30A nie mają z tym nic wspólnego. Te bezpieczniki to są bezpieczniki w obwodzie siłowym a podświetlenie to jest obwód sterowniczy.

Opublikowano
  • Autor

ale wiesz jeśli on podłączył i mu działa (jak narazie przód) to mysle ze jego rozpiska oraz fotki pomoga mi podłączyc te szyby. bo moze ja robiłem cos nie tak i dlatego nie działaja u mnie. a Paweł sam pisał że ma taka sama kolorystyke kabli .jaka jest u mnie.poczekam na jego ofekt zdejcia i opis. mam nadzieje ze sotatecznie rozwiaze się sprawa tych szyb.i zrobie fotostory dla potomnych

---------- Post dopisany 17-04-2012 at 09:39 ---------- Poprzedni post napisany 15-04-2012 at 18:13 ----------

i jak Paweł z tym opisem i fotkami ?

Opublikowano

KRZYSZTOF i działają ci te szyby?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

w tym tygodniu biore się za to zeby to zrobić wkońcu.Pisałem do Pawła i mu działają. ale ze tak powiem starej wiazki nie wyciągał.

---------- Post dopisany 28-04-2012 at 18:47 ---------- Poprzedni post napisany 24-04-2012 at 16:47 ----------

jesli wiecie słyszeliscie ze ktos ma cała kompletna wiazke do el szyb. to dajcie znac. chyba ze ktos chce zarobic i podłączy mi 4 el szyby. czekam na kontakt.

---------- Post dopisany at 18:47 ---------- Poprzedni post napisany at 18:47 ----------

jesli wiecie słyszeliscie ze ktos ma cała kompletna wiazke do el szyb. to dajcie znac. chyba ze ktos chce zarobic i podłączy mi 4 el szyby. czekam na kontakt.

---------- Post dopisany 30-04-2012 at 16:10 ---------- Poprzedni post napisany 28-04-2012 at 18:47 ----------

dobra coś mnie olśniło. od 2 godzin podłączam szyby i sa juz pierwsze efekty .spiołem czerwna kostke 6 pin oraz niebieska i tylne szyby działaja z panelu kierowcy. natomiast z tylnych przycisków jeszcze nie .może dojde cos jest grane

---------- Post dopisany at 16:10 ---------- Poprzedni post napisany at 16:10 ----------

dobra coś mnie olśniło. od 2 godzin podłączam szyby i sa juz pierwsze efekty .spiołem czerwna kostke 6 pin oraz niebieska i tylne szyby działaja z panelu kierowcy. natomiast z tylnych przycisków jeszcze nie .może dojde cos jest grane

---------- Post dopisany at 18:29 ---------- Poprzedni post napisany at 16:10 ----------

na chwile obecna nie moge sterowac prawymi tylnymi drzwiami z przycisku w drzwiach. oraz blokada drzwi jest jakos na odwrót chyba jak jest wcisniete to jest odblokowane i na odwrót.

podłaczyłem to tak.kostka czerwona z wiazki pod 4 el szyby:

pin

1.czarno żółty kabel połaczyłem z czerwono szarym z kostki niebieskiej na 2x szyby

2.brazowo czerwony z brazowo czerwonym z kostki niebieskiej na 2x szyby

3.czerwono zielony z czerwono zielonym z kostki niebieskiej na 2x szyby

4.brazowy z brazowym z kostki niebieskiej na 2x szyby

5.czarny z czarnym z kostki zielonej od 4 el szyb

6.czerwono czarny z czerwono czarnym z kostki niebieskiej na 2x szyby

kostka zielona na 4x szyby

czerwono brazowy polaczylem z kostka zielona 2 szyby do czarwono brazowego

kostka niebieska z wiazki 4x szyby

1----

2.biały z zielono żółtym z kostki żółtej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

3.czarno-zielony z biało czarnym z kostki żółtej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

4.--------

5.brazowo-czerwony polączyłem z brazowo czerwonym z kostki czerwonej

6.żołto czerny z zółto czarnym z kostki czerwonej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

7.czarny z czarnym z kostk iczerwonej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

8.-------

9.zielono żółty narazie nie podlaczony

10.biało czarny narazie nie podlaczony

.czekam na opinnie i rady co dalej z tym zrobic. instalacji pod 2 x szyby nie wyjmowałem.jest jeszcze kwestia powpinania i pospinania kostek bo kazdy kebel idzie w różna strone swiata i tez jakis pomysł na ogarniecie tego potrzebny jest

---------- Post dopisany at 18:29 ---------- Poprzedni post napisany at 18:29 ----------

na chwile obecna nie moge sterowac prawymi tylnymi drzwiami z przycisku w drzwiach. oraz blokada drzwi jest jakos na odwrót chyba jak jest wcisniete to jest odblokowane i na odwrót.

podłaczyłem to tak.kostka czerwona z wiazki pod 4 el szyby:

pin

1.czarno żółty kabel połaczyłem z czerwono szarym z kostki niebieskiej na 2x szyby

2.brazowo czerwony z brazowo czerwonym z kostki niebieskiej na 2x szyby

3.czerwono zielony z czerwono zielonym z kostki niebieskiej na 2x szyby

4.brazowy z brazowym z kostki niebieskiej na 2x szyby

5.czarny z czarnym z kostki zielonej od 4 el szyb

6.czerwono czarny z czerwono czarnym z kostki niebieskiej na 2x szyby

kostka zielona na 4x szyby

czerwono brazowy polaczylem z kostka zielona 2 szyby do czarwono brazowego

kostka niebieska z wiazki 4x szyby

1----

2.biały z zielono żółtym z kostki żółtej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

3.czarno-zielony z biało czarnym z kostki żółtej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

4.--------

5.brazowo-czerwony polączyłem z brazowo czerwonym z kostki czerwonej

6.żołto czerny z zółto czarnym z kostki czerwonej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

7.czarny z czarnym z kostk iczerwonej od przycisku otwierania zamykania w panelu drzwi kierowcy

8.-------

9.zielono żółty narazie nie podlaczony

10.biało czarny narazie nie podlaczony

.czekam na opinnie i rady co dalej z tym zrobic. instalacji pod 2 x szyby nie wyjmowałem.jest jeszcze kwestia powpinania i pospinania kostek bo kazdy kebel idzie w różna strone swiata i tez jakis pomysł na ogarniecie tego potrzebny jest

---------- Post dopisany 01-05-2012 at 17:24 ---------- Poprzedni post napisany 30-04-2012 at 18:29 ----------

powojowałem troche i nadal tylne szyby z przyciskow tylnych boczków nie chca działac. impuls jakos nie dochodzi czy jak ? temat jeszcze jak to jest z podlaczeniem szyb pod centralne by sie domykały wraz z przednimi.

---------- Post dopisany at 17:24 ---------- Poprzedni post napisany at 17:24 ----------

powojowałem troche i nadal tylne szyby z przyciskow tylnych boczków nie chca działac. impuls jakos nie dochodzi czy jak ? temat jeszcze jak to jest z podlaczeniem szyb pod centralne by sie domykały wraz z przednimi.

---------- Post dopisany 05-05-2012 at 13:01 ---------- Poprzedni post napisany 01-05-2012 at 17:24 ----------

cośnikt nie zaglada juzż w ten wątek ?? kupiłem wkońcu cała kompltna instalacje kolorki kabelków sie pokrywaja itp etc. ale jest lipa bo nic nie działa. jedynie szyba kierowcy. o co chodzi do hu** z tym

---------- Post dopisany at 13:01 ---------- Poprzedni post napisany at 13:01 ----------

cośnikt nie zaglada juzż w ten wątek ?? kupiłem wkońcu cała kompltna instalacje kolorki kabelków sie pokrywaja itp etc. ale jest lipa bo nic nie działa. jedynie szyba kierowcy. o co chodzi do hu** z tym

Opublikowano

z jakiego roku masz silniki w tylnych dzwiach?

probowales zrobic wiazke wedlug tego schematu....

---------- Post dopisany at 13:14 ---------- Poprzedni post napisany at 13:13 ----------

http://imageshack.us/photo/my-images/43/4xelektryka9596.jpg/

---------- Post dopisany at 13:14 ---------- Poprzedni post napisany at 13:14 ----------

http://imageshack.us/photo/my-images/43/4xelektryka9596.jpg/

Opublikowano
  • Autor

na jednym z tylnych silniczków była taka naklejka :

dsc0865z.jpg

Shot at 2012-05-05

natomiast to są zawieszki z wiązek z tych drzwi( ramki były kompletne z silniczkami oraz z wiązkami których zdjęcia sa poniżej)

dsc0871w.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0869g.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0868z.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0867t.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0872q.jpg

Shot at 2012-05-05

a tu mam wiązke co idzie cała po aucie - kupiona druga kompletna.wczesniejsza miała wiazke drzwi dorabiana i podłaczyć sie nie dało niestety.te wiazke ktorej zamieszczam zdjecie podpiołem pod wszsytkie drzwi oraz pod mase i pod plus i d*pa- tylko drzwi kierowcy chodza. co jest grane ??

dsc0862r.jpg

Shot at 2012-05-05

drzwi

dsc0870t.jpg

Shot at 2012-05-05

natomiast wiazka ta druga kompletna jest z 19/04/1996 r. hungary - spisane z etykiety wiazki ktora idzie w drzwiach kierowcy. natomiast reszta etykiet ktore sa na wiazce opisane sa south africa 1996-1999

---------- Post dopisany at 15:19 ---------- Poprzedni post napisany at 15:19 ----------

na jednym z tylnych silniczków była taka naklejka :

dsc0865z.jpg

Shot at 2012-05-05

natomiast to są zawieszki z wiązek z tych drzwi( ramki były kompletne z silniczkami oraz z wiązkami których zdjęcia sa poniżej)

dsc0871w.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0869g.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0868z.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0867t.jpg

Shot at 2012-05-05

dsc0872q.jpg

Shot at 2012-05-05

a tu mam wiązke co idzie cała po aucie - kupiona druga kompletna.wczesniejsza miała wiazke drzwi dorabiana i podłaczyć sie nie dało niestety.te wiazke ktorej zamieszczam zdjecie podpiołem pod wszsytkie drzwi oraz pod mase i pod plus i d*pa- tylko drzwi kierowcy chodza. co jest grane ??

dsc0862r.jpg

Shot at 2012-05-05

drzwi

dsc0870t.jpg

Shot at 2012-05-05

natomiast wiazka ta druga kompletna jest z 19/04/1996 r. hungary - spisane z etykiety wiazki ktora idzie w drzwiach kierowcy. natomiast reszta etykiet ktore sa na wiazce opisane sa south africa 1996-1999

---------- Post dopisany at 15:22 ---------- Poprzedni post napisany at 15:19 ----------

cos dublują sie wpisy na forum :-/ dodam że jesli chodzi o kostke zielona to została podłączona według opisu buncio : 1. przewód brązowo/żółty z instalacji starej 2 szyby spinasz z przewodem czarnym instalacji nowej 4 szyb jest to "+ po kluczyku" i te przewody idą tylko do silników drzwi przednich

2. przewód brązowo/czerwony z instalacji starej 2 szyb spinasz z przewodem czerwono/brązowym instalacji nowej 4 szyb jest to przewód sterujący domykaniem szyb

3. NAJWAŻNIEJSZY przewód czarny instalacji starej 2 szyb łączysz z przewodem czarno/żółtym nowej instalacji 4 szyb i na tym przewodzie jest podświetlenie przycisków oraz jest to + na sterowanie otwieraniem i zamykaniem szyb

4. pozostaje w zielonej kostce nowej instalacji 4 szyb jeden przewód czerwono/czarny to jest przewód sterujący otwieraniem szyb w funkcji komfort ale ten przewód pozostawiasz wolny

---------- Post dopisany at 15:22 ---------- Poprzedni post napisany at 15:22 ----------

cos dublują sie wpisy na forum :-/ dodam że jesli chodzi o kostke zielona to została podłączona według opisu buncio : 1. przewód brązowo/żółty z instalacji starej 2 szyby spinasz z przewodem czarnym instalacji nowej 4 szyb jest to "+ po kluczyku" i te przewody idą tylko do silników drzwi przednich

2. przewód brązowo/czerwony z instalacji starej 2 szyb spinasz z przewodem czerwono/brązowym instalacji nowej 4 szyb jest to przewód sterujący domykaniem szyb

3. NAJWAŻNIEJSZY przewód czarny instalacji starej 2 szyb łączysz z przewodem czarno/żółtym nowej instalacji 4 szyb i na tym przewodzie jest podświetlenie przycisków oraz jest to + na sterowanie otwieraniem i zamykaniem szyb

4. pozostaje w zielonej kostce nowej instalacji 4 szyb jeden przewód czerwono/czarny to jest przewód sterujący otwieraniem szyb w funkcji komfort ale ten przewód pozostawiasz wolny

Opublikowano

no wlasnie, zobacz rozstaw pinow i ile kabli dochodzi do silnika w dzwiach kierowcy a ile w pozostalych trzech wtyczkach....

---------- Post dopisany at 15:39 ---------- Poprzedni post napisany at 15:34 ----------

z tylu powinno byc 6 a z przodu 7

Opublikowano
  • Autor

kostki silniczków tylnych drzwi maja 7 pinów czyli jeden jest pusty. natomiast jeśli chodzi o kostki silniczków przód ( wiązka nowa pod 4 el szyby) maja 8 pinów . a jak zerknałem kostki silniczków przednich drzwi (wiazka pod 2 el szyby to maja 7 pinów) .myślisz ze w tym tkwi problem ??

---------- Post dopisany at 16:56 ---------- Poprzedni post napisany at 16:48 ----------

dodam jeszcze ze mam przekaźnik 365 w starej instalacji pod 2 el szyby i spięty jest on z wiazka

dsc0156tx.jpg

Shot at 2012-04-05

jesli masz pomysł to mi napisz kroko po kroku jak to ugryźć. chyba ze sam byśmi to podłączył

---------- Post dopisany at 16:56 ---------- Poprzedni post napisany at 16:56 ----------

dodam jeszcze ze mam przekaźnik 365 w starej instalacji pod 2 el szyby i spięty jest on z wiazka

dsc0156tx.jpg

Shot at 2012-04-05

jesli masz pomysł to mi napisz kroko po kroku jak to ugryźć. chyba ze sam byśmi to podłączył

---------- Post dopisany at 16:56 ---------- Poprzedni post napisany at 16:56 ----------

przekaźnik

dsc0144wlh.jpg

Shot at 2012-04-05

przekaźnik

dsc0144wlh.jpg

Shot at 2012-04-05

Opublikowano

tak, z przodu powinno byc 7 tak jak w starej wiazce a z tylu 6.... a ty masz 8 i 7 porownaj schematy ten co wrzucilem predzej i ten drugi z rocznika pow.97 zobaczysz roznice w sterowaniu .... i do tych 7pinowych z tyly jest jeszcze dodatkowy +

---------- Post dopisany at 17:00 ---------- Poprzedni post napisany at 16:59 ----------

moze i bym to podlaczyl, tylko problem jest taki ze jastem z Torunia.... a to chyba kawalek

---------- Post dopisany at 17:00 ---------- Poprzedni post napisany at 17:00 ----------

moze i bym to podlaczyl, tylko problem jest taki ze jastem z Torunia.... a to chyba kawalek

Opublikowano
  • Autor

no mam ok 200 km w jedna strone.ale jesli jechałbym na pewniaka ze mi to podlaczysz to trudno przejechałbym sie ten kawałek.Bo ju tyle kombinacji uskutecznialem z tymi szybami ze juz pomysly mi sie skonczyly.

tylko ze ja nie umiem czytac takich schematów i to jest dla mnie czarna magia

moze umiałbys napisac mi jakas rozpiske jak te piny poprzekladac badz mostkowac badz cos innego z nimi robic. bo cos trzeba zrobic jakos podlaczyc

Opublikowano

ja nie siedze w elektryce, to wszysstko to raczej jakies tam moje zainteresowania, poszukaj sobie jakiegos elektryka i kase co wydasz na paliwo do mnie dasz jemu i tez Ci to podlaczy, a ile czasu zaoszczedzisz.... ogolnie mam w domu cala wiadze od 4x szyb z przedlifta ktora bede zakladal u siebie, w domu bede dopiero po 14maja takze dopiero wtedy moge podac jakies konkretne info/fotki....

Opublikowano
  • Autor

ok. to poczekam na Ciebie i Twoje efekty podłączania tych szyb innego wyjścia nie mam. a co do elektryków w mojej okolicy to nadaja sie o kant du*** potłuc.