Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Świeci się kontrolka z ładowania a alternator ładuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

dziś zaświeciła mi sie kontrolka z ładowania a wskaźnik pokazuje że ładowanie jest :mysli: przyjechałem 250km z świecąca się kontrolką i nie rozładowao mi aku, jutro jeszcze zmierzę miernikiem żeby zobaczyć jak ładuje naprawde. Czy ktoś wie o co tu może chodzić? regulator napięcia? bo szczotki jak by się skończyły to by przecież nie ładowało już w ogóle :mysli:

Opublikowano

Być może napięcie ładowania spadło poniżej normy lub jest za wysokie. Miernik i badaj. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

tak też jutro zrobie,a z alternatorem nic sie nie dzieje, nie grzeje sie nic, nie piszczy a pasek nowy bo nie dawno wymieniałem[br]Dopisany: 02 Styczeń 2012, 22:38_________________________________________________Tak więc..

12.50V przed rozruchem

14.05 zaraz po rozruchu

13.90 po chwili po rozruchu

13.70 na Światełkach

Wydaje się być wszystko ok więc skąd ta paląca się kontrolka? :mysli: VAG nie wyrzygał nic.. może jakiś alternator na podmianę skołować? co myślicie?

Opublikowano

Wg mnie trochę za mało, u mnie przy włączonych światłach jesy w granicach 14,2 (alternator 120 A, aku 80Ah)

Opublikowano

Jak robiłeś pomiary to kontrolka się świeciła?

Opublikowano

regulator do sprawdzenia napięcie na włączonych światłach powinno być 14,2,3,4, , odpal auto włącz wszystko co się da i sprawdź nie powinno spaść po niżej 14V

Opublikowano
  • Autor

Jak robiłem pomiar na światłach to miałem mijania i drogowe włączone, kontrolka świeciła się cały czas.

Opublikowano

wyjmij regulator i zobacz jak wygląda pewnie juz szczotki sie skończyły

Opublikowano

Pierwsza rzecz to szczotki. Muszą wystawać ponad 5mm. Jeżeli dobre, odłącz ten cienki kabel od altka i niech ktoś przekręci stacyjkę (bez zapalania). Kontrolka nie powinna świecić a dotykając do obudowy altka powinna się zaświecić(tak jest prawidłowo). Jeżeli tak jest to ja obstawiam diody wzbudzenia.

Opublikowano

Napięcie ładowania na światłach masz trochę za niskie. Uszkodzony regulator lub diody w mostku prostowniczym. Ewentualnie sprawdź kable i miejsca ich połączeń. Być może nie ma tylko dobrego kontaktu w instalacji.

Opublikowano

Ja miałem coś podobnego w fiacie uno teścia, szczotki w regulatorze mówiły już pa pa...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Auto mi stało przez prawie 2 tyg bo w trasie byłem i po odpaleniu już mi sie teraz nie świeci ładowanie, mam alternator co mi po passacie został i tam regulator jest dobry więc podmienie i zobacze jakie będzie ładowanie

---------- Post dopisany 03-11-2012 at 12:12 ---------- Poprzedni post napisany 15-01-2012 at 13:34 ----------

Odświeżam temat... sprawa wyglada tak ze jezdziłem z tym swiecącym sie ładowaniem przez pół roku, ladowało mi tak okolo 12,5 aż w koncu ładowanie padło do końca więc kupiłem nowy regulator napięcia po wymianie było idealnie 14.3 i ladowanie sie juz nie swieciło niestety tylko przez 15 minut potem znowu sie zaswieciło i lipa ladowania nie ma.. tak wiec kupiłem od kumpla artelnator 100% pewny i sprawny po wymianie znowu przez 15 minut było idealnie a po 15 min. zaświeciła sie kontrolka i ładowanie mam znów 12.5 czasem kontrolka gasnie a czasem ladoania przez chwile nie ma w ogóle.. wyglada mi to na jakieś zwarcie.. tylko gdzie? podrzućcie coś jak możecie..

aha i jeszcze jest czasem takie cos ze po przekręceniu stacyjki wskaźnik napiecia ten w liczniku pokazuje mi 11,5 a auto odpala normalnie...