MemberA4 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam kolegów Mam do was pytanko czy jak zakładaliście termostaty Wahlera to wciskały sie one wam do króćców bo ja nie mogłem zamontować termostatu w te plastikowe ząbki w króćcu tak jak powinno to być poprawnie zamontowane: Wykręcić przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek zegara termostat płynu chłodzącego -poz. 2- ok. 90° (1/4 obrotu) -patrz strzałka- i wyjąć z króćca połączeniowego. Próbowałem na wiele sposobów ale Wahlerowi brakuje wysokości zeby sie zachaczył za te plastiki .Pozdrawiam
MemberA4 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Założyłem już dawno bo w org. nie mam tych ząbków bo je połamałem ale kupiłem nowy króciec i do niego próbowałem wcisnąć "starego" Wahlera noi mi nie whodzi.Zauważyłem też różnice pomiedzy org. a Wahler. ----> Chodzi o góre w orginale jest bardziej płaska a w wahlerze jest stożek i to przez to nie daje rady sie zachaczyć w króćcu.
Pikuś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Opublikowano 3 Stycznia 2012 No masz racje. Ale zobacz na budowę i zasadę działania i zastanów się, co by miały robić te dwa pipsztoki w króćcu? Coś przytrzymać aby się inaczej otwierał? Albo do końca się nie otwierał?
MemberA4 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Chyba sa tylko po to aby sie prawidłowo trzymał.No ale może inne mądre głowy które to wymyśliły sądziły coś innego może prawidłowy przepływ cieczy wkoncy kazdy praktycznie montuje termo w pozycji pionowej a czemu nie w poziomej albo ukosnej. :mysli:Coś w tym jednak musi być.No ale juz wiem ze Wahler nie bedzie sie zachaczał w króćcu.PS .Na Wahlerze przejezdziłej równo rok czasu ale teraz jak przyjdzie czas wymiany to wypróbuje Behra.
Pikuś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Behr, to chyba w oryginale z tego co pamiętam. Ja też mam Wahlera, zobaczymy ile wytrzyma.
ispee Opublikowano 4 Stycznia 2012 Opublikowano 4 Stycznia 2012 żeby się nie ruszał na dałem 2 uszczelki z zestawu. Jedną pod i drugą na. Teraz jest ok. Kiedyś mechanik zmieniał to dał jedną "bo tak się zakłada" i wydaje mi się że trochę przepuszczało bo autko sporo dłużej się nagrzewało.
Rekomendowane odpowiedzi