Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

"Niezdrowy" klekot silnika 2.0 TFSI w A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 11.01.2018 o 12:59, black4 napisał:

Witajcie!

No fajnie Michał, że operacja się powiodła i pacjent już nie klekocze :D

BTW. Jaki olej silnikowy zalałeś?

Pozdrawiam

Motul 5w40

Opublikowano

Dzięki za info ! Ja X-Clean zalałem. 

Podobno zalecany do aut z bezpośrednim wtryskiem paliwa,

Pozdrawiam!

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 5.12.2017 o 17:31, black4 napisał:

Dzięki Graber19,

Już zdołałem zlokalizować przyczynę.

W moim przypadku był to nastawnik faz rozrządu (fazator).

Wymieniłem zapobiegawczo łańcuch, szklankę popychacza wraz z uszczelkami.

Ważne aby po wymianie nastawnika zalać nasze TFSI olejem 5W-40 specyfikacja 502 00.

Dzięki wielkie Koledzy za pomoc.

Wątki z forum okazały się bardzo pomocne.

W razie potrzeb służę namiarami na mechaników w Warszawie, którzy mają doświadczenie w ww naprawach,

Pozdrawiam

Witam. Dasz jakis namiar na warsztat w Warszawie?

Opublikowano
W dniu 13.01.2018 o 11:34, black4 napisał:

Dzięki za info ! Ja X-Clean zalałem. 

Podobno zalecany do aut z bezpośrednim wtryskiem paliwa,

Pozdrawiam!

W dniu 7.11.2016 o 11:02, xcentriq napisał:

liqui moly synthoil high tech 5w40 w ACEA jest zakwalifikowany jako A3/B4 czyli

• A3/B4 – oleje do silników o „luźnym spasowaniu” wraz z silnikami wysokoprężnymi z bezpośrednim wtryskiem paliwa;

motul 8100 x-cess 5w40 w ACEA jest zakwalifikowany tak samo czyli A3/B4

• A3/B4 – oleje do silników o „luźnym spasowaniu” wraz z silnikami wysokoprężnymi z bezpośrednim wtryskiem paliwa;

motul 8100 x-clean 5w40 w ACEA jest zakwalifikowany tak samo czyli jako C3 czyli

• C3 – oleje do silników wymagających midSAPS i wyższego indeksu lepkości wysokotemperaturowej (HTHS); midSAPS to oleje niskopopiołowe stosowane przy filtrach cząstek stałych (DPF / FAP)

Zasadniczo nie ma większej różnicy przy tych olejach, mowa o motul x-cess i liqui moly synthoil high tech.

Jeżeli zależy ci na jeszcze lepszym oleju to zalewaj Fuchs Titan Race Pro S 5W40 5L albo Motul 300V 5W40. Natomiast moim zdaniem Liqui Moly High Tech czy Motul X-cess to lepszy wybór niż Mobil1 i niema co przepłacać za lepsze oleje.

źródła:

http://oleje.blox.pl/tagi_b/184470/ACEA.html

https://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy

https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-x-cess-5w40

https://www.motul.com/pl/pl/products/oils-lubricants/8100-x-clean-5w40

http://www.liquimoly.co.rs/e-shop/files/pdf_documentation/pdf_file/2627_1306-1307-1308 Synthoil High Tech SAE 5W-40_EN.pdf

Cały ten dział 2.0tfsi na którym jestem od dawna, nic z malutkimi wyjątkami nie wniósł do mojej wiedzy jeśli chodzi o ten silnik.

Niekiedy wchodzę i sprawdzam co nowego i powiem wam "nic", czasem aż 

Edytowane przez xcentriq

Opublikowano

Witaj,

Xcentriq to może podziel się z klubowiczami tymi "malutkimi wyjątkami", które wzbogaciły Twoją wiedzę,

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, xcentriq napisał:

Niekiedy wchodzę i sprawdzam co nowego i powiem wam "nic"

Nie rozumiem, czego nowego tutaj oczekujesz, skoro wszystko zostało już napisane i poddane wielokrotnej dyskusji z mniej lub bardziej trafnymi wnioskami?

Opublikowano

A ty co tym czepianiem się wnosisz do wątku ? Posty nabijasz ?

Opublikowano
37 minut temu, xcentriq napisał:

A ty co tym czepianiem się wnosisz do wątku ? Posty nabijasz ?

Obniż ton. To raz. Dwa. Co daje mi ilość postów? Nic. Trzy. Zadałem pytanie, odpowiedzi już nie uzyskałem. Skoro masz o coś halo to wyjaśnij oczekiwania co do tego działu bądź zwyczajnie zaprzestań jego odwiedzania. Coś jeszcze?

Opublikowano

Ej czemu ty się mnie czepiasz ? Wyraziłem tylko  swoją opinię że nie trafiam na nic nowego... 

Staram się być profesjonalny i dzielić się wiedzą opartą na zdobytym materiale przez analizę dostępnych mi informacji, które potrafię znaleźć i wyciągnąć z nich wnioski.

Miałem na myśli też, iż sformowanie...

W dniu 13.01.2018 o 11:34, black4 napisał:

Podobno zalecany do aut z bezpośrednim wtryskiem paliwa

nie nadaje się w ogóle, jako nośnik rzetelnej wiedzy. Jak zresztą pozostałe 95% postów. W tym tak samo jak i twoje retoryczne pytanie, które ma na celu wykazanie poziomu twojej elokwencji.

Mam nadzieję że rozumiesz teraz o co mi chodzi. Wiem że jestem aspołeczny, nie powinienem komentować i wytykać błędów, bo zawsze się znajdzie ktoś komu to nie pasuje.

Więc proponuje rozluźnienie tematu, to nie jest odpowiednie miejsce na takie wypociny, zarówno twoje jak i moje. Skończymy temat? Czy...

50 minut temu, afroo. napisał:

Coś jeszcze?

Opublikowano

Xcentiq skoro piszesz, że starasz się "być profesjonalny" to może zamiast trwonić swoją cenną energię na krytykę udostępnij użytkownikom forum garść nowych, wartościowych informacji odnośnie tematu a my sobie to przeczytamy i odniesiemy się do twojej radosnej twórczości.

Gwarantuje Ci, że w sposób nieco bardziej kulturalny,

Pozdrawiam

Opublikowano
3 godziny temu, black4 napisał:

Xcentiq skoro piszesz, że starasz się "być profesjonalny" to może zamiast trwonić swoją cenną energię na krytykę udostępnij użytkownikom forum garść nowych, wartościowych informacji odnośnie tematu a my sobie to przeczytamy i odniesiemy się do twojej radosnej twórczości.

Gwarantuje Ci, że w sposób nieco bardziej kulturalny,

Pozdrawiam

Ostatnio udostępniłem film dotyczący klekotania na zimnym, rozwiązaniem była wymiana pompy vacuum ponieważ po wymianie łańcucha i ślizgów wałków rozrządu oraz popychacza wysoko ciśnieniowej pompy paliwa, bez zatartego wałka w wersji B i oleju na stykach złącza w zaworze N205, uszczelka się wyrobiła a panowie z warsztatu ukręcili jedną ze śrub w tej właśnie trzymającej się tej obudowy do pompy vacuum, olej sp***dalał mi niesamowicie przez 2 lata. TERAZ po przejechaniu trasy Szczecin - Oslo stwierdzam brak zużycia oleju. :)

Nie bój się zadawać konkretne pytania i nie oczekuj konkretnych odpowiedzi... chyba że będziesz pytał mnie lub Dev'a ten koleś otwiera oczy.

Opublikowano

Witaj, 

Xcentriq i to jest właśnie cenne,  przydatne innym użytkownikom info, dzięki!

Właśnie ten wątek, zadawane pytania umożliwiła sporej części klubowiczy (w tym mojej skromnej osobie) poznanie bolączek tfsi, kontakt i uzyskanie pomocy w wyeliminowaniu nieszczęsnego klekotu silnika tfsi. 

Dzięki wszystkim za konstruktywne wpisy i pomoc.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 26.08.2015 o 20:53, Azio napisał:

Byłem ostatnio w warsztacie gdzie zajmują się silnikami 2.0TFSI, u mnie dosyć głośno klekocze. Facet powiedział, że to norma i nie ma się czym przejmować. Można wymienić łańcuch + napinacz, inne pierdoły - dźwięk ustanie ale po jakimś czasie znowu wróci.
Oczywiście to nie kwestia miesiąca, na pewno dłużej. Moim zdaniem jak ktoś ma pieniądze to niech się w to bawi ale jak nie ma to bez znaczenia.

Musze chyba poprzec teorie kolegi. Zmienilem lancuch z napinaczem z grudniu. Obecnie znow klekocze.

Opublikowano
W dniu 4.05.2018 o 21:04, daglas napisał:

Musze chyba poprzec teorie kolegi. Zmienilem lancuch z napinaczem z grudniu. Obecnie znow klekocze.

Sprawdź ciśnienie oleju

Opublikowano
Godzinę temu, GBNH napisał:

Sprawdź ciśnienie oleju

mi klekotal, po wymienie lancuszka dalej to robil ale mniej. kumpel sie smial ze chodzi jak diesel...

mialem niegrozna miejska stluczke, do wymiany zderzak przod grill i malowanko.

i dziwny zbieg okolicznosci  po miesiacu wyskoczylo oil pressure. auto u mechanika, cisnienie oleju bardzo male. czekam na info co zrobil ; o 

Edytowane przez karol3390

Opublikowano

Oil presure...klasyka w tym silniku. Czym prędzej moduł wałków na złom wyeksmituj. Sa tematy na każdym forum o tym jak zrobić swapa na bezawaryjną pompę 

Opublikowano
3 godziny temu, GBNH napisał:

Sprawdź ciśnienie oleju

W normie. Bledow tez zadnych nie wyrzuca

Opublikowano
4 godziny temu, lukaszlsw napisał:

Oil presure...klasyka w tym silniku. Czym prędzej moduł wałków na złom wyeksmituj. Sa tematy na każdym forum o tym jak zrobić swapa na bezawaryjną pompę 

:facepalm:

Opublikowano
53 minuty temu, afroo. napisał:

:facepalm:

Afroo rozwin mysl bo tez juz troche forumowej wiedzy zaczerpnales 

Opublikowano

Jeśli pompa w bdb stanie to po co koszta sobie organizować? Lepiej poszukać odpowiedniego mechanika, a nie wymieniacza, który zdiagnozuje problem, a nie wymieni od razu pół silnika bo to 'klasyka'.

Nie każdemu chce się kłaść pompę na stole i oceniać jej zużycie. Przeszedłem przez 'oil pressure' i naczytałem się o swapie pompy, a skończyło się na diagnostyce i czyszczeniu całego dołu ze szlamu. I w większości przypadków to właśnie syf jest powodem niskiego ciśnienia, a nie pompa sama w sobie. Jeśli zignoruje się pierwsze objawy to zgodzę się, że w końcu poleci i pompa i tylko wtedy ruszałbym cały moduł  w celu przeszczepu na 1.8t. Swoją drogą nikt nie da gwarancji na to, że po przeszczepieniu pompy z 1.8t, ta będzie hulać bezawaryjnie przy identycznym zaniedbaniu serwisu i przedłużaniu interwałów z wątpliwej jakości olejem.

Kolega @lukaszlsw pisze o 'klasyce' z własnego doświadczenia, czy z suchej teorii 'każdego' przeczytanego forum? Pytam poważnie, bez szydery.

Edytowane przez afroo.