Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AYM] Antena TRIPLEX REKIN pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamierzam w samochodzie zainstalowac na dachu oryginalna antene typu rekin. Głównie chodzi mi o to zeby rnse czerpalo z niej sygnal gps oraz aby w radio mialo z niej opcjie diversity.Na allegro znalazlem cos takiego http://allegro.pl/vw-audi-skoda-seat-antena-gps-gsm-triplex-rekin-i1984236661.html i teraz pytanie dnosnie kolorow. Niebieski to napewno GPS, wisniowy to GSM a zółty to ?? Taki kolor ma antena diversity ale wyczytalem gdzies ze to w audi jest webasto i teraz juz sam nie wiem co to wkoncu jest za wtyk? A wy jak macie podlaczone diversity do rnse?

Opublikowano

W B6 wersji avant obie anteny są w bocznych tylnych szybach.

U mnie siedział fabryczny Concert II i żadnej anteny w dachu nie mam. :)

Obie anteny podłączyłem przez adapter, do kupienia n allegro.

Za parę złotych kupiłem antenę gps z wtyką fakra i schowałem pod deską, navi widzi od 6-8 satelitów. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

takiego gps pod deske tez mam i chodzi dobrze ale wg. mnie rekin na dachu dodaje fajny efekt dlatego chce ja zamoatowac no i druga sprawa ze jak juz montuje ja to nie tylko zeby miec gps z dachu ale rowniez chodzi mi o diversity bo moja rnse bardzo traci fale i chce wiedziec czy ta antena ktora zaprezentowalem ma funkcje diversity czy to jest webasto. W mojej czworce tez mialem Concert II gdzie byla tylko antena zwykla FM i wtyk GALA. nie mialem diversity ale radio odbieralo lepiej.

Opublikowano

No efekt jest fajny :)

To miałeś dokładanego Concerta jakby był fabrycznie zamontowany to by były dwie anteny.

Antena na dachu jeżeli ma trzy wyjścia to obsługuje gps, telefon i webasto, tak przynajmniej jest opisane w etce.

Nie wiem czy będzie się nadawała do diversity :mysli:

Co to za wtyk GALA bo nie kumam :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Gala to ta zółta wtyczka ktora prowadzi z licznika do radia. Zglasnia radio wraz z predkoscia. Czyli jaki mam kupic adapter zeby dzialalo diversity i do czego to podlaczyc?

Opublikowano

Gala to ta zółta wtyczka ktora prowadzi z licznika do radia. Zglasnia radio wraz z predkoscia. Czyli jaki mam kupic adapter zeby dzialalo diversity i do czego to podlaczyc?

Już kumam, tą wtyczką idą Cany od licznika.

Żeby szukać adaptera musisz najpierw sprawdzić czy masz w szybach anteny, (wydaję mi się, że powinny być :mysli:).

Tutaj masz miejsca montażu anten:

radio_miejsca_mont.jpg

6 - Antena w szybie z tyłu po prawej stronie FM3

8 - Antena tylnej szyby FM2

9 - Moduł anteny z lewej strony -R108- za lewą osłoną boczną bagażnika

10 - Antena w szybie z tyłu po lewej stronie AM/FM1

Anteny idą najpierw do wzmacniacza antenowego (u moduł anteny), a później dwoma oddzielnymi kablami do radia.

Adaptera używałem do podłączenia właśnie tych dwóch kabli (mnie były fabrycznie), do RNS-E.

Opublikowano

Hmmm... Jesteś tego pewny?

Przekonany byłem, że CAN z licznika do radia idzie poprzez wtyczkę mini-iso (pin 7 i 12).

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Hmmm... Jesteś tego pewny?

Przekonany byłem, że CAN z licznika do radia idzie poprzez wtyczkę mini-iso (pin 7 i 12).

--

Pozdrawiam.

Sławek

No właśnie tak jest :)

Napisałem odnośnie kabli idący od licznika do radia, i to jest magistrala can więc może iść żółtą wtyką, są ich trzy kolory: zielony, niebieski i żólty i tworzą razem kostkę 20pin, u mnie fabrycznie jest kostka 20pin jako jedna duża wtyka kolor czarny.

O taka kostka nie złącze anteny :wink4::

Mini_iso.jpg

Opublikowano

Napisałem odnośnie kabli idący od licznika do radia, i to jest magistrala can więc może iść żółtą wtyką, są ich trzy kolory: zielony, niebieski i żólty i tworzą razem kostkę 20pin, u mnie fabrycznie jest kostka 20pin jako jedna duża wtyka kolor czarny.

Mini_iso.jpg

OK, rozumiem :)

W pierwszej chwili pomyślałem, że piszesz o tej żółtej wtyczce:

audia3concertheadunitre.jpg

Swoją drogą od czego jest to gniazdo? Szukałem na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Mini_iso.jpg

OK, rozumiem :)

W pierwszej chwili pomyślałem, że piszesz o tej żółtej wtyczce:

audia3concertheadunitre.jpg

Swoją drogą od czego jest to gniazdo? Szukałem na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

--

Pozdrawiam.

Sławek

To jest właśnie druga antena tzw. diversity, i o nią chodzi koledze który rozpoczął ten wątek.

Radio wtedy odbiera sygnał z anteny, która dostarcza silniejszy sygnał.

concert_II.jpg

6 - Przyłącze ZF (żółte) do sterownika wyboru anteny -J515-/modułu anteny po lewej stronie -R108-

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie a ja mam anteny w 3 tylnych szybach, na dachu rekina, a nie ma doprowadzonego do radia diversity, ani nie było webasto, ani telefonu.

O co kaman? Jak doprowadzić diversity bo RNS-E słabo mi odbiera?

Pozdro!

Opublikowano
Panowie a ja mam anteny w 3 tylnych szybach, na dachu rekina, a nie ma doprowadzonego do radia diversity, ani nie było webasto, ani telefonu.

O co kaman? Jak doprowadzić diversity bo RNS-E słabo mi odbiera?

Pozdro!

RNS-e masz ori czy dokładane, jak ori to musi mieć diversity.

:eusathink:

Opublikowano

Dokładane, na początku było Symphony kaseciak, potem Concert III, a ja dołożylem RNS-E

Opublikowano

Jak ori było Symphony, to poszukaj za radiem drugiego kabelka antenowego, przy ori radiu powinno być diversity, może ktoś gdzieś wcisnął (schował) drugi kabelek, żeby się nie plątał. :wink:

Jak masz teraz podłączoną antenę do RNS-e, jest jeden czy dwa kabelki ?

Opublikowano

Teraz mam podpięty tylko jeden kabelek - zwykłą FM. Sprawdziłem za RNS-E, nic się nie plączę. Chyba będę musiał rozebrać boczek w bagażniku żeby zobaczyć co wychodzi ze wzmacniacza antenowego.