Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Wymiana turbiny w AHU na AWX lub AFN/AHH/BRD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WYMIANA TURBO w AHU NA AWX

OD razu na początku napiszę, żeby do AHU/1Z/AFF(75PS) 90ps założyć takie turbiny jak AHH 90ps, AFN 110ps, AWX 131ps lub BRD 170ps wszystkie sterowane podciśnieniem trzeba też wszystko powymieniać jak w przypadku mojego opisu montażu turbiny z AWX 131PS oprócz przejściówki na szybkozłączkę. JEŚLI chodzi o sterownik ECU w 1Z/AFF są starego typu i nie będzie on sterował TURBINĄ ze zmienną geometrią i potrzeba nowszy sterownik 16-bitowy. Przeważnie takie sterownik były montowane już w AHU a także AFN,AHH

Po dwóch dniach ciężkiej pracy, pod maską mojego samochodu(AHU) znalazło się turbo z modelu AWX, było ciężko ale dałem rade.

Do zmiany turbiny z AHU na AWX potrzebne są:

- chęci

- turbina AWX

- kolektor wydechowy od AFN

- rurka łącząca kol.wydechowy z zaworem EGR (afn)

- rurka łącząca turbinę z filtrem powietrza (afn)

- rurka łącząca turbinę z intercoolerem (albo można przyciąć starą)

- przewód zasilający smarowanie turbo (afn)

- przewód odprowadzający smarowanie turbo (afn)

- przejściówka do bloku co do niej przykręca się powrót smarowania turbo (w ahu przykręca sie przewód śrubą)

- zawór N75 sterujący turbiną wraz z gruszką ciśnień

- przewody ciśnieniowe

- uszczelki pod kolektor ssący i wydechowy i pod powrót smarowania turbo

- przejściówka ze starego typu węża na turbinę AWX

- na wyjście wydechu z turbiny potrzebujemy blachę o grubości 8-9mm z wyciętymi otworami na śruby oraz na wydech lub też cały początek wydechu z katalizatorem od AFN

Zaczynamy odkręcać turbinę, przewody odprowadzający i doprowadzające olej, wydech i kolektor wydechowy(ja odkręciłem również ssący bo chciałem go wyczyścić)

7de5e70eae3ac620m.jpg

6620ce5d03188bf1m.jpg

po odkręceniu tego wszystkiego powinien ukazać sie naszym oczom taki widok

2bc5f815242199e4m.jpg

a tak wyglądają dwie turbiny z kolektorami koło siebie z lewej ahu z prawej awx wraz z przejściówką na na wąż i blachą na wydech

1f7a0fb2c3f6e603m.jpg

7cc1a51f353a1c4fm.jpg

f37de2a6028152c8m.jpg

60b2620f275af5a8m.jpg

przewód zasilający smarowanie turbo, przewód łączący wyjście turbo z colerem (z prawej afn), przewód odprowadzający olej, zawór n75 z gruchą, rurka do egr, uszczelki

d72eaf51dfdf6746m.jpg

f7abafe219194bb2m.jpg

1db4af9890673d32m.jpg

po wyczyszczeniu kolektora ssącego, przykręciłem go i kolektor wydechowy

0e52760de590f626m.jpg

potem turbo awx, smarowanie turbo, EGR i przewód łączący go(egr) z kolektorem wydechowym

6195a4d7912a0927m.jpg

8a229900d4ad2615m.jpg

na koniec zostało mi usunięcie kata, wyspawanie wydechu od podstaw, skręcenie go do kupy, zamontowanie zaworu n75 popodpinanie przewodów sterujących, montaż filtra i gotowe....

6edb2b39e9de6cf0m.jpg

A TU SCHEMAT NOWEGO PODCIŚNIENIA

f4efc1dd7255f1f0med.jpg

I teraz najważniejsze !! po takiej zmianie konieczny jest nowy soft w sterowniku silnika (ecu) turbina taka jak AHU/1Z/AFF są sterowane nadciśnieniem a turbiny ze zmienną geometrią podciśnieniem, więc program ze starego sterownika nie będzie sterował poprawnie turbiną ze zmienną geometrią

Opublikowano

no a jak wrażenia z jazdy (przyspieszenie, elastyczność, spalanie itp) na "normalnej" i na tej turbawce?

Opublikowano
  • Autor

efekt jest na razie mizerny, owszem moja stara turbina była już tragiczna, miała duży luz i brała olej,na tej turbinie lepiej auto jeździ no ale zmiana softu jest konieczna[br]Dopisany: 27 Marzec 2008, 05:47 _________________________________________________na pewno auto chodzi lepiej niż wcześniej, no ale to tylko moje odczucia z jazdy

Opublikowano

WYMIANA TURBO Z AHU NA AWX

Przed zmiana programu chcę jeszcze założyć wtryski od AFN-a.... no ale troch musi to poczekać...

ja na twoim miejscu założył bym końcówki wtrysków 216-tki np. (AXG,AHY) koszt taki sam jak AFN a mocy będzie dużo więcej. :th:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

a problemu ze sterowaniem turbo nie ma?

Z tego co czytam na forum AHU steruje podciśnieniem a AFN - nowsze nadciśnieniem.

Stąd różnica w N75 na przykład.

Opublikowano
  • Autor

nie ma po prostu sterowanie trzeba zrobić od podstaw i dlatego potrzebne są przewody ciśnieniowe nowy n75 i gruszka ciśnień i dwa trójniki schemat sterowania afn znalazłem na forum

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

"seba 1-2" części kupowałeś nowe czy używane?i jeśli można wiedzieć jaki koszt części?A instalacje podciśnienia trudno jest zrobić i gdzie dostać te przewody.

Pozdrawiam

(chcę do swojej ibizy z silniiem AHU włożyć turbo AWX/ARL a wtryski włóż najlepiej 0.216cc ja miałem na nich na hamowni Diagtronika 127KM i 272Nm więc warto, niestety turbina za słaba i tylko dało radę na 132KM i 292Nm).

Opublikowano
  • Autor

witaj

większość rzeczy kupiłem używanych, n75 i końcówkę do bloku(do powrotu smarowania) ,uszczelki są oczywiście nowe, kosztorys masz na pierwszej stronie mojej audi, schemat podciśnienia jest wyżej tam masz link a przewody w jakimś sklepie z częściami

• 3 lata później...
Opublikowano

Można wiedzieć gdzie dostałeś końcówkę do bloku(do powrotu smarowania) ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak ktoś byłby zainteresowany to będę miał na sprzedaż prawie cały komplet potrzebny do swapa na sterowanie podciśnieniowe:

- turbo AFN

- wąż od odmy

- wąż od filtra powietrza do turbo

- gruszkę podciśnienia

- całą instalację wężyków podciśnienia

- kolektor wydechowy

- sterownik 16 bitowy

- przewód odprowadzający olej z turbo

Miałem przerabiać swojego zeciora ale kupiłem nowsze auto i kwestia sama się rozwiązała :)