Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[Piastów koło Warszawy] Filipowski S.C., Reymonta 17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Temperatura silnika potrafi sobie urosnąć do sporych rozmiarów, termostat wyjęty, ale efekt taki, że dłużej się dogrzewa, a i tak temperatura rośnie. Włączenie ciepłego nawiewu pomaga - spada do 90*C. Wiatrak działa. Nie ma oleju w płynie chłodniczym, olej jest normalnego koloru.

2. W przednim zawieszeniu coś "strzela", w tylnym niedawno zaczęło coś skrzypieć

3. Sprzęgło do wymiany

4. Ostatnio świruje alarm i centralny, tzn nie otwiera mi np. zamków lub ich nie zamyka, zgodnie ze swoim widzimisie.

5. Wymiana opon na letnie ;-)

6. Wstawienie nowej pompy wody

7. Podczas przyspieszania czasem lubi poprzerywać w okolicach 2-3 tyś.

w 1 punkcje dochodzi też diagnoza, nie jestem pewien co to (wiem, że raczej na pewno nie uszczelka pod głowicą... pewnie zapchana chłodnica, albo padająca pompa)

Tyle niefajności wyszło mi po 2 miesiącach od kupna mojej audiczki :/... Może też ktoś koszty mniejwięcej oszacować takich napraw? Przygotowany jestem, że mnie walnie po kieszeni, nie wiem tylko jak bardzo.

I pytanie mam takie: Gdzie to najlepiej kompleksowo, czyli całościowo naprawić?. Polećcie proszę jakiś warsztat.[br]Dopisany: 30 Marzec 2008, 21:22 _________________________________________________Witam,

Ponieważ nie doczekałem się odpowiedzi, poszukałem trochę na własną rękę i znalazłem polecony mi przez kolegę (który posiada Audi 80 V6 Quattro) warsztat w Piastowie (zaraz pod Warszawą!) na ul. Reymonta 17 (022 723 15 05). W międzyczasie doszło do tego, że samochód podczas jazdy zgasł kompletnie i już nie zapalił! :shocked:. Jeśli już udało się odpalić, to nie pracowały przynajmniej 2 cylindry i silnik wydawał z siebie straszne odgłosy ;/

Umówiłem się na wtorek, docholowałem auto do Pana w warsztacie ok 8 rano. Już o godzinie 19 okazało się, że udało się uruchomić auto. Powodów awarii było kilka.

- Uszkodzona uszczelka pod pokrywą zaworów - zalala kompletnie olejem świece oraz górną część tłoka, tak, że straciły one kompletnie kompresję.

- Pęknięta (!!!) świeca. Okazuje się że nie były nigdy wymieniane (auto kupiłem 2 miesiące temu, ale oddałem od razu na przegląd).

Środa upłynęła fachowcą na poszukiwaniu powodów innych usterek i oto co udało się ustalić:

1. Kompletnie padła pompa wody (plastikowy wirnik się urwał), dlatego silnik się przegrzewał (wiedziałem! :-))

2. Prawy przegłów miał pękniętą osłonę

Przy okazji, ponieważ do wymiany pompy i tak trzeba było rozłożyć samochód, wymieniłem sobie w końcu rozrząd. Co się okazało: poprzedni prawdopodobnie przejechał spokojnie ponad 100kkm, hydrauliczny napinacz był pospawany, pasek był przez to za luźny :shocked: :shocked: :shocked:.

A miałem naklejkę w schowku że wymiana była 30k temu ;(

Szczęście w nieszczęściu! Dobrze zrobiłem się decydując na wymianę rozrządu! :kox:

Ogólnie co zostało wymienione:

1. Wymiana rozrządu komplet z napinaczem (Contitech)

2. Wymiana paska wielorowkowego

3. Wymiana oleju w silniku + filtr oleju (benzyna dostała się do oleju i był do wymiany)

4. Wymiana świec zapłonowych (NGK)

5. Wymiana kpl. uszczelek pokrywy

6. Wymiana pompy wodnej

7. Wymiana termostatu (wyjąłem go sam wcześniej, bo auto się grzało - chciałem sprawdzić czy to jego wina)

8. Wymiana simeringów przedn. silnika

9. Wymiana przegłubu z osłoną

Zapłaciłem za wszystko 1790zł, w tym 550zł za robociznę. Auto odebrałem na drugi (!!!) dzień o godzinie 19.

Objawy, które ustąpiły:

1. grzanie się silnika

2. przerywanie przy przyspieszaniu (pewnie te świece...)

3. strzelanie w przednim zawieszeniu

4. o dziwo świrowanie centralnego... może tylko na razie.

Co zostało do zrobienia:

1. skrzypienie tylnego zawieszania (simmeringi w tylnym zawieszeniu do wymiany)

2. przejechanie 1000km i sprawdzenie czy nie zjada oleju, jeśli tak to zrobienie pierścieni ;/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja również polecam, podjechałem do nich z kilkoma sprawami:

1) nierówna praca silnika

2) przy dodawaniu gazu samochód „dusił się” – spadał z obrotów, szczególnie w granicach 1000-3500

3) czasem nie odpalał

4) zwiększone spalanie o jakieś 20-30%

5) kilka innych niepokojąch spraw zwiazanych z pracą silnika

W dwóch zakładach chcieli wymienić mi komputer !! , bo stwierdzili błędy, znajomy polecił Filipowskiego – pojechałem.

Zasugerowałem, że może problem z odpalaniem i nierówna praca to może po prostu wina świec. Dostałem odpowiedź, że oni i tak pójdą po nitce do kłębka czyli od pierwszej iskry i na przód ! :) Zostawiłem samochód popołudniu w środę(już po godzinach pracy ok 18-19), w czwartek rano dostałem telefon że na 90% to komputer ale chce to jeszcze sprawdzic i właśnie kolega pojechał pożyczyć sprawny komputer od innej b5. Po 2 godzinach zadzwonili – okazało się że gdzieś jest jakieś zwarcie i źle wpływa prąd do komputera (jestem pod wrażeniem że na to wpadli, myślę że nie było to zbyt oczywiste). Znaleźli miejsce wymienili co trzeba i działa. Ponadto wymienili mi świece na 3 elektrodowe (były 2), przy okazji założyli nowy o-ring bo przy ostatniej wymianie oleju w innym zakładzie mi go uszkodzili (poprosiłem od razu o wymianę oleju). Odebrałem samochód w czwartek o 17 – pracownik serwisu przyjechał po mnie do pracy i zawiózł prosto pod moje autko. +/- 20 km w dwie strony.

Zapłaciłem w sumie 550zł za: wymianę oleju – w tym za nowy olej, filtry, świece, no i robociznę.

Wydaje się że dużo nie zrobili, ale robocizna za wymianę oleju i filtrów, świec, rozwikłanie zagadki nieprawidłowości w działaniu komputera (A nie rzucenie hasła że trzeba go wymienić!), zlokalizowanie błędu gdzieś w kablach [czyli wywalenie wszystkiego ze środka i wsadzenie spowrotem], ściągnięcie os. trzeciej od elektryki, no i oczywiście dojazd po klienta :P

Ja byłem bardzo zadowolony z usług ;)

Przy okazji sprawdzili stan sprzęgła i przedniego zawieszenia. Ogólnie śmiało można stwierdzić, że znają się na rzeczy. A nie "strzelają" bez upewnienia się co i jak.

Niedługo jadę do nich ze sprzęgłem, zawieszeniem przednim i rozrządem. Opisze jeśli będzie warto o czymś napomknąć.

Opublikowano

hehe ja ze względu na to że mieszkam na Ursusie Niedzwiadku wszystkie wymiany łącznie z rozrządem u nich robiłem, w najblizszym czasie wybieram się na wymianę amorków.

jak do tej pory zawsze byłem z nich zadowolony

pozdro. :audi::a4fan::evil:

Opublikowano

Ja w Pruszkowie, tez mam blisko - ale mechanicy naprawdę wporządku ;)

Matko i córko - ale następne naprawy to ze mnie zedrą wszystkie grosze - i zęby w ściane :wallbash:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wymiana amorków, sprężyn, odbojów - tył koszt 140 pln jak by kogos to interesowało ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja jutro mam zamiar umowic sie na oddanie audiczki do nich na robote

problemy ze skrzynia oraz przednie zawieszenie

zobaczymy ile krzykna

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie, BARDZO polecam ten warsztat!

Miałem całą listę rzeczy do zrobienia, wśród nich blokowanie się jedynki i zgrzyty przy wrzucaniu piątki. Sugestia ze strony pracowników zakładu: zostawić główne części skrzyni i wymienić kilka elementów. Zgodziłem się, bo różnie bywa z używanymi skrzyniami z rynku. Wymienili:

6 szt synchronizatorów, 6 szt sprężyn zatrzasków synchronizatorów, 2 szt simmeringów flauszowych, 2 szt simmeringów wałka sprzęgła, sprzęgło z łożyskiem (okazało się, że tarczy prawie nie mam w sprzęgle), łapa skrzyni biegów, olej w skrzynki (vw 75w90), wszystko razem z robocizną ok. 3000 zł.

Przy okazji zrobili:

wymianę simmerbloka tylnej belki, wymianę wahacza przedniego dolnego, naprawę drążka kierowniczego oraz wymianę zaworu sterowania turbiną + wymiana filtrów (paliwa, powietrza, pyłkowy), wymiana oleju na 10w40 (wcześniejsi "mechanicy" zalewali mi 15w40), poprawili naciąg ręcznego (nie trzymał lewy tylni), wykasowali błędy w komputerze, sprawdzili tłumik - wszystko razem ok. 1200 zł. Piszę około, bo za wszystko razem zapłaciłem 4200.

Co mi się podoba:

- umawiamy się na czas diagnostyki i to robią,

- podają dokładnie ceny części i robocizny i później z tym nie ma problemu (nie ma tu gadek w stylu: bo nie wiedzieliśmy, że to tyle czasu zajmie),

- umawiamy się na dzień oddania auta i tak jest,

- robotę robią CZYSTO, jak zobaczyłem u nich rozłożoną moją skrzynię to myślałem, że pokazują mi nową kupioną - wszystko było wyczyszczone jak na wystawę,

- wszystkie stare zepsute części są dla mnie jeśli chcę i do mojego oglądu.

Ja już mam dosyć problemów z pseudo mechanikami, dlatego będę do nich jeździł. Tanio może nie jest, ale znają się na tym, co robią.

Od paru miesięcy walczyłem też z pompą wspomagania - polecili mi zakład w Wesołej i tam to robiłem (kiedyś napiszę, jak to wyszło). Miałem też padniętą klimę - oni tym się nie zajmują, podali mi namiar do innego człowieka. Cały czas jeszcze czeka u mnie temat wymiany taśmy poduszki powietrznej - może ktoś z Was mi poleci skąd można dostać dobrą używaną.

Generalnie - z rzeczami mechanicznymi, silnikiem, układem napędowym - warto do nich jechać, znają się na rzeczy i w tym się specjalizują, dlatego te inne rzeczy (pompa wspomagania, klima) musiałem robić w innym miejscu.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ile +- za wymiane rozrzadu krzycza tam panowie? Bo niestety musze zrobic :confused4: a szukam dobrego warsztatu, z tego co widze wszyscy chwala ten w Piastowie.

Opublikowano

Na rozrząd jeszcze poczekam do nast wymiany oleju i nie wiem ile to może u nich kosztować, zadzwoń, pracują od 7.00 do 17.00: tel. 22 723 15 05 i poproś z Panem Filipowskim.

Opublikowano

Ile +- za wymiane rozrzadu krzycza tam panowie? Bo niestety musze zrobic :confused4: a szukam dobrego warsztatu, z tego co widze wszyscy chwala ten w Piastowie.

Za rozrząd powiedzieli mi od 250zł - 300 zł.

Za wymianę Sprzęgła - 400zł.

Za wahacze 80zł za dolne + 90 za górne (tylko nie dopytałem czy za stronę czy komplet).

Za przegub 100zł.

Opublikowano

Mowimy tu o kosztach za robocizne? w drodze jasnosci... A z racji ze jest to moje pierwsze audi mam jeszcze pytanie :embarrassed: ile moga kosztowac czesci ??

P.S dzieki za fatyge ;)

Opublikowano

Mowimy tu o kosztach za robocizne? w drodze jasnosci... A z racji ze jest to moje pierwsze audi mam jeszcze pytanie :embarrassed: ile moga kosztowac czesci ??

P.S dzieki za fatyge ;)

http://sklep.intercars.com.pl/ - zakładka "e-katalog"

Ja za rozrząd (Contitech)+ rolka (rouville) + napinacz (rouville) + pompa wody +/- 450zł .

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam klubowiczów,

powiedzcie mi czy warsztat o którym mowa, a konkretnie Panowie, którzy tam urzędują będą w stanie precyzyjnie określić "co w trawie piszczy"...a konkretnie w przednim zawieszeniu mojej olimpijki?Byłem już na 2 stacjach diagnostycznych i u kilku magików i każdy mówi co innego:(

Po głębszych zastanowieniach i ich poradach jedyny sposób wyeliminowania problemu to wymiana całego zawieszenia...ale po przeczytaniu tego wątku pojawia się cień nadziei, że może jest jeszcze ktoś rzetelny i konkretny w tym co robi:)

Czekam na Wasze sugestie i ewentualne doświadczenia w tym temacie...

Pozdrawiam :hi:

Grzegorz

Opublikowano

Wszystkie opinie masz wyżej.. Powinny wyjaśniać nasze dotychczasowe zdanie na ich temat. Sądzę, że nie ma sensu się powtarzać..

*wymiana poduszek pod silnikiem w moim - 190 zł.. // trochę drogo jak na mój gust..

• 5 tygodni później...
Opublikowano

wymienialem dzisiaj amorki i sprezyny z tylu-200 zeta, dla porownania-BIERNACKI- 400, a jeden zaprzyjazniony zaklad w okolicach lotniska :gwizdanie:-300

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Pana Filipowskiego i jego zakład znam bardzo dobrze. Pięć lat z Seatem do niego jeździłem, a że model był stary to lubił mi numery odstawić. Bardzo solidny zakład i nie zdzierają. Śmiało można z Audi pojechać, tym bardzej, że Pan Kuba to fascynat tej marki i wie co i jak powinno być zrobione.

Gorąco polecam.

Opublikowano

Moja własnie u nich stoi.. Co ciekawe jeszcze inna klubowa czeka na parkingu na swoją kolej :wink4:

Odebrałem dzisiaj samochód z wymiany chłodnicy, jako, że do mojego modelu moja chłodnica była montowana tylko przez 1,5 roku. Były duże problemu z dobraniem właściwej, ostatecznie po nieudanych próbach zamówienia konkretnej sztuki Panowie idealnie rozwiązali sprawę jak na dobrego mechanika przystało. :good:

Cena klubowo promocyjna. Dla porównania ta sama usterka w Golfie 4, chłodnica typu Plug&Play a kwota o 200zł wyższa.

__________________________________________________________________________________________________

Do tego nastąpił przełomowy moment w życiu Pana Filipowskiego i na jego prośbę otrzymał dzisiaj naklejki klubowe :> :good: Z tego miejsca gratuluję - czas chyba na rabaty na hasło A4-klub.pl :naughty: :naughty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Do tego nastąpił przełomowy moment w życiu Pana Filipowskiego i na jego prośbę otrzymał dzisiaj naklejki klubowe :> :good: Z tego miejsca gratuluję - czas chyba na rabaty na hasło A4-klub.pl :naughty: :naughty:

A już ma swoją A4?

Ode mnie dostał kiedyś naklejki Seat Toledo Club :>. Wtedy jeszcze jeździł Toledo 1M.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Podpisuje sie jako kolejny zadowolony klient tego zakladu - sadze, ze to bedzie dluzsza znajomosc, chociaz licze, ze nie nadmiernie intensywna ;)

U mnie wymiana pompy oleju, uszczelki pod miska, czujnika cisnienia oleju, samego oleju z filtrem oczywiscie, termostatu, gornych wahaczy po prawej (zgodnie z sugestia warszatu) i lacznika stabilizatora i za to wszystko z czesciami 1700.

Do tego bardzo milo, kulturalnie i cierpliwie (to odnosnie moich pytan ;)

Ogolnie polecam :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Robiliście coś ostantio u Filipowskiego ?

Zaobserwowaliśmy ostatnio z Kokosem pewne niepokojące przejawy posiadania chyba zbyt wielu klientów i „lekkiego” przeginania z cenami i podejściem do tematu.. :angry:

I to na podstawie jakiś 4 napraw.

Nie macie podobnych odczuć ?

Mam prośbę, jak będziecie następnym razem jechać na robotę zwróćcie uwagę „surowym spojrzeniem” na całą sytuację i zapomnijcie na chwilę o opinii jaką posiada i dajcie znać jak to widzicie. :mysli: