wrclaguna Opublikowano 20 Stycznia 2012 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Pewnie nikt jeszcze nie zakladał czujnika deszczu/swiatla 8K0 955 559 to najwyzszy czas zaczać temat o tym Myślę ze nie bedzie z tym problemu tylko kwestia sprawdzenia schematow oraz czy w naszych autkach sterowniki obsługują ta funkcje . Bo A4 B8 to inna bajka jezeli chodzi o nie zazwyczaj jak cos nie mamy to musimy zmieniac Moduł A to sie wiaze z dodatkowymi kosztami oraz wizytą w ASO celem scigniecia Ochrony Komponentu U siebie załozyłem lusterko fotochrom wiec tez sie podziele swoim doswiadczeniem oraz wspolnymi siłami zrobimy MODA z czujnikiem . Pewnie jak w przypadku wczesniejszych modeli ( tak myslę ) potrzeba bedzie zmiana wlacznika swiateł pod AUTO . Zaczynamy watek moze ktos zakładał i podzieli sie jakims info
gregski Opublikowano 20 Stycznia 2012 Opublikowano 20 Stycznia 2012 gdyby byly potrzebne jakies foty to sluze pomoca, mam u siebie fotochromy wew. i zew. oraz czujnik deszczu wraz z automatyka swiatel.
wrclaguna Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2012 gdyby byly potrzebne jakies foty to sluze pomoca, mam u siebie fotochromy wew. i zew. oraz czujnik deszczu wraz z automatyka swiatel. Napisz jaki masz numer Modulu Elektryki [br]Dopisany: 20 Styczeń 2012, 13:04_________________________________________________Czyli jednak patrzac na schemat czujnik wilgotnosci idzie do Komfortu Musimy sprawdzic czy mamy doprowadzona instalacje w lampce podsufitki . Przewod bialo/niebieski 8 PINOWA wtyka PIN 6
darecy Opublikowano 20 Stycznia 2012 Opublikowano 20 Stycznia 2012 OK. zabawa się zaczyna potrzebny jest czujnik: http://postimage.org/image/4o6ckhlx9/ pod pokrywą pod kierownicą jest moduł elektryki, na początku wyciągamy mała szufladę z modułami, następnie po odkreceniu masy (kabelek jest za krótki aby dostac sie do Centralnego Modułu Elektryki) ja mam 8K0907063M
wrclaguna Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2012 darecy wyglada na to z tego co widzę w lusterku masz czujnik wilgotności powietrza Wtyka 8 PINOWA PIN 1 czarno/czerwony zasilanie , PIN 2 brazowy masa , PIN 7 zółto /fioletowy sygnał do Komfortu . Jak chcesz miec lusterko fotochrom to musisz zmienic na nie , oczywiscie z opcja z czujnikiem wilgotnosci powietrza .
darecy Opublikowano 20 Stycznia 2012 Opublikowano 20 Stycznia 2012 wyłącznik światełka kupiony: http://allegro.pl/wlacznik-swiatel-xenon-audi-a5-a4-b8-8k0-warszawa-i2061227655.html?source=oo
wrclaguna Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2012 wyłącznik światełka kupiony: http://allegro.pl/wlacznik-swiatel-xenon-audi-a5-a4-b8-8k0-warszawa-i2061227655.html?source=oo Cena MEGA Jak mozesz to sprawdz lampce przedniej kostke 8 PINOWA ile tam masz pinow i kolorki [br]Dopisany: 20 Styczeń 2012, 16:26_________________________________________________Schemat podłaczenia czujnika deszczu/swiatła Czyli w Module Centralnej Elektryki wtyka 16 PINOWA PIN 2 mostkujemy z PIN 2 Złącze C (16-PIN) Pin 1: wolny Pin 2: LIN 1 (silnik unit-J400 wycieraczek kontroli, czujnik deszczu i światła-G397) Pin 3: wolny Pin 4: LIN 2 (przełącznik Charisma module-E592, czujnik jakości powietrza, G238, ciśnienia i temperatury czynnika nadawcy G395, otwierane drzwi garażowe unit-530 kontroli, z przodu po lewej kontrola wentylacja foteli unit-J799, przedni prawy wentylacja foteli sterowania - J800) Pin 5: wolny Pin 6: wolny Pin 7: wolny Pin 8: wolny Pin 9: wolny Pin 10: wolny Pin 11: wolny Pin 12: wolny Pin 13: wolny Pin 14: CAN-Low Pin 15: CAN-High Pin 16: wolny
darecy Opublikowano 20 Stycznia 2012 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Mam: * wyłącznik świateł z auto, * czujnik od kolegi z forum, jak mi wyślę * lusterka fotochrom jeszcze nie mam ale szukam... Co potrzebuje? Jakie kabelki, jakie wtyki? Jak domniemam to Złącze C (16-PIN) jest połączone z modułem komfort z bagażnikiem? I pod to złącze będziemy się podpinać Patrząc po schemacie to wystarczy jeden kabel.
wrclaguna Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2012 Jak domniemam to Złącze C (16-PIN) jest połączone z modułem komfort z bagażnikiem? I pod to złącze będziemy się podpinać Patrząc po schemacie to wystarczy jeden kabel. Od czujnika deszczu/swiatła podpinasz sie ale do Modułu Elektryki wtyka 16 PIN brazowa PIN 2 Mase i zasilanie bierzemy z tego czujnika wilgotnosci co masz kolo lusterka . Rozpiske wtyk i pinow dam w najblizszym czasie .
Orzeł Opublikowano 24 Stycznia 2012 Opublikowano 24 Stycznia 2012 jak ktoś nie ma czujnika to szybe trzeba zmieniać?
darecy Opublikowano 24 Stycznia 2012 Opublikowano 24 Stycznia 2012 jak ktoś nie ma czujnika to szybe trzeba zmieniać? w miejscu gdzie powinien być czujnik jest dummy zaślepka- wyjmujesz ją wkładasz/ przyklejasz czujkę, podłaczasz i powinno działać
wrclaguna Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2012 jak ktoś nie ma czujnika to szybe trzeba zmieniać? w miejscu gdzie powinien być czujnik jest dummy zaślepka- wyjmujesz ją wkładasz/ przyklejasz czujkę, podłaczasz i powinno działać Jeszcze sprawa kodowania i pewnie bedzie działać
darecy Opublikowano 22 Marca 2012 Opublikowano 22 Marca 2012 Zrobiło się ciepło i jest przyjemnie... więc do dzieła! Wyłącznik z "auto" złożony, (nie ma różnicy po miedzy 3-stopniowym a 4) błędów na fisie nie wywala i wszystkie światła się zapalają - na pozycji auto palą się tylko dzienne. Czujnik dzisiaj przyszedł nowy za 180zł z przesyłka . Potrzebuje wtyczkę i piny do niego (8K0 955 559), Grzesiu możesz mi je sprawdzić poproszę 3 pinowa wtyczka +12, - , jeszcze jeden do modułu komfortu lub modułu elektryki... tu też proszę o pomoc Zasilanie podciągnę z czujnika wilgotności i fotochromu. Na końcu kody...
darecy Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 OK wszystkie graty doszły więc zabieram się do podłączenia czujnika: 8K0 955 559. podpinam się do: Modułu Elektryki wtyka 16 PIN brazowa PIN 2 - proszę o potwierdzenie która to? uwaga NIE SUGEROWAĆ SIĘ ZAZNACZONĄ WTYCZKA NA ZDJĘCIU. (nie miałem innego)
wrclaguna Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2012 W MCE 09 jest tylko jedna wtyka 16 PINowa kolor brązowy oznaczenie na MODULE to C . P.S. Ta pierwsza z lewej strony
darecy Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 W MCE 09 jest tylko jedna wtyka 16 PINowa kolor brązowy oznaczenie na MODULE to C .P.S. Ta pierwsza z lewej strony super to wszystko co potrzebuje + kodowanie
wrclaguna Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Tak oczywiście na koniec kodowanie trzeba będzie zrobić w Module Elektryki . Będziesz miał w podpowiedzich na VCDSie I z tego co pamietam to w MMI
darecy Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Proszę, Grześ przyklej temat w dziale zrób to sam.
wrclaguna Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Proszę, Grześ przyklej temat w dziale zrób to sam. Trzeba porobić trochę fotek z zamontowania czujnika oraz instalacji Na koniec oczywiscie kodowanie .
Rekomendowane odpowiedzi