Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprzedaż samochodu za wschodnią granicę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo,

Potrzebuje informacji jakie dokumenty są potrzebne aby nowy właściciel mógł kupionym samochodem w Polsce wrócić do siebie (Rosja). Wystarczy mu FV i dowód rejestracyjny czy jeszcze jakieś kwity są wymagane :mysli:

Opublikowano

z tego co pamietam to idziesz do urzedu komunikacji

z umowa i dokumentami auta

samochód wyjezdza z kraju na innym dowodzie i blachach

Opublikowano

Gdzieś doczytałem że jakiś paszport jest potrzebny aby auto opuściło UE ale nic konkretnego więcej :disgust:

Opublikowano

w urzedzie powiedza Ci co i jak

eSSSSSSS sprzedajesz ????? :wink4: :wink4: :wink4:

Opublikowano

W Polsce to nic nie sprzedasz bo każdy chce igłe za 20k zł. Ostatnio jak się przyglądam to wszystkie zadbane fury jadą albo na wschód albo na zachód :wink4:

Opublikowano

no i dobrze :good:

Opublikowano

normalne, często do nas przyjeżdżają ukraińce jak mamy jakies subaryny czy lancery, z tego co zawsze robimy, to zwykła umowę czy fakturę i to wystarczy, ale oni zawsze mówią, że mają swojego człowieka który ma polskie papiery i im to przeprowadzi przez granicę..

Opublikowano

swego czasu musieliśmy turlać się na granicę Ukraińską żeby odprawić mercedesa :mysli: Inaczej byłby problem z wywozem.

Opublikowano

Mi się wydaje że po transakcji musisz sie z nowym właścicielem udać do wydziału komunikacji i tam wydadzą papiery do odprawy granicznej/celnej. coś typu (MRN , T1) :wink4:

Opublikowano

Jak się dowiedziałem to są dwie opcje:

albo nowy właściciel ryzykuje i próbuje przejechać na polskich blachach ale jak mu sie nie uda to go cofną

albo rejestruje w Polsce na niby"próbnych blachach" i wyjeżdża bez problemu

jego decyzja :)

Opublikowano

a na lawecie nie może jechac ?

Opublikowano

jakby nie mogli wprowadzić tablic wywozowych :wallbash:

Opublikowano

oj nie jest tak łatwo jak piszecie wiesz coś o tym bo na kazachstan sprzedawałem autobus, auto musi przejsc odprwe celną koszt około 150 zł przy odprawie celnej podajesz przejscie graniczne na którym bedzie wyjezdzał, i oni dają wszytskie dokumenty numer chyba się nazywał eoir czy jakoś tak, zadzwoń do urzędu celnego będziesz wiedział co i jak :hi:

Opublikowano

2 miesiące temu wziąłem CBstopowicza z Zielonej Góry do Kościerzyny. Kupił na Kaszubach Mercedesa 190kę i pisał umowę na Ukraińca któremu je sprzedawał,ale z tego co zrozumiałem auto szło na Lorę..

Opublikowano

Na ludzi ze wschodu trzeba uważać a zwłaszcza na Ruskich, mojego brata szef sprzedawał Swoją rs6, na pierwsze oględziny przyjechali ruscy, nie kupili bo to bo tamto im nie pasowało, następnego dnia rano auta nie było juz na placu, brama przemysłowa "żywcem" wyrwana z ziemi razem z fundamentem, nikt nic nie słyszał nie widział. Uważaj na nich :wink4:

Opublikowano

z tego co wiem to juz po temacie

auto sprzedane