Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pompa 10 vs 11 spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę osoby które swapowały pompę z 10 na 11 lub wymieniały sam tłokorozdzielacz w pompie (+wtryski 216) o opinie na temat spalania. Czy podczas codziennej jazdy normalnej po mieście nie upalając spalanie wzrasta? Jeżeli tak to jakie są to różnice? Jak spalanie wygląda przy butowaniu?

Opublikowano

Ja w sumie nie zanotowałem jakiegos wzrostu spalania, z tym że przesiadka z 10ki była gdy w aucie było juz 15Xkm, średnie mi wychodzi 7,3l według fisa. spalania z pełnego baku nie liczyłem bo auto odkad cena pod 6zł podchodzi nie było tak tankowane

ale napisze tak

tankujac za 100zł(5,89zł/l) robie 200-230km jeżdżac po miescie normalnie

tankujac za 200zł(5,69) (trasa + miasto) zrobiłem najwiecej 600km

Opublikowano

Mam u siebie pompę 10/11 na wtryskach seryjnych (ASV) - spalanie jest na podobnym poziomie z lekkim +

Opublikowano

Ja przerabiałem (11+ .216) i bez strojenia miałem spalanie dochodzące do 10L :gwizdanie:

Szczególnie przy upalaniu, średnie w trasie wychodziło 8 :wallbash:

ale dawki były wysokie. Po strojeniu 6, 5 przy spokojnej jeździe.

Opublikowano

Witajcie.

U mnie (11mm + 0,216 +Turbo AWX + soft) wg Fisa w trasie (130 -180km/h) 5.8l/100km, nie wydaje mi sie zeby znaaczaco wiecej palil

Chyba spalanie na postoju podskoczylo o 0,1l na godzine. Kolezanka ocenila ze glosniejszy silnik teraz jest, mnie to ciezko ocenic.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że u mnie fis przekłamuje (nie wiem, jak u was) i realnie wychodzi więcej.

Na serii w trasie wychodziło powtarzalnie 4,2 (przeważnie 100-110km/h), w mieście 5,8-6,5 (fis), na hybrydzie trasa 5,4 (ale przeważnie 140km/h, czasem więcej), a miasto teraz w niższych temp. powyżej 6.

Mój z kolei zaczął pracować ciszej i bardziej miękko na '11 wyraźnie to odczułem od pierwszego odpalenia.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że u mnie fis przekłamuje (nie wiem, jak u was) i realnie wychodzi więcej.

Na serii w trasie wychodziło powtarzalnie 4,2 (przeważnie 100-110km/h), w mieście 5,8-6,5 (fis), na hybrydzie trasa 5,4 (ale przeważnie 140km/h, czasem więcej), a miasto teraz w niższych temp. powyżej 6.

Mój z kolei zaczął pracować ciszej i bardziej miękko na '11 wyraźnie to odczułem od pierwszego odpalenia.

to jest zalezne od dawki paliwa :wink4: u mnie jak była dawka 3,8 i kat wtrysku 56(czy jakos tak) to dosc twardo pracował, teraz mi to zmienili po wymianie rozrzadu i mi sie nie podoba praca silnika :disgust:

Opublikowano

Mam dawkę 5,4 (na serii miałem 3,2) i kąt wtrysku 52. Elastyczność na 3 biegu od 1500-4000obr. wzrosła średnio o 1,2s.

Może to mało, ale fale mam ori, a wiadomo że DE143 z pompy 107J byłaby znacznie lepsza :wink4:

Próbowałem też na dawce 4 i chyba było ciszej, ale znawcy od hybryd nie polecają takich dawek bez korekty softu.

A jeśli chodzi o głośność to sam ASV już jest głośniejszy od AFN, więc nie ma co porównywać.

Opublikowano

ASV jest głośniejszy od AFN ? nie powiedział bym

moim zdaniem asv ciszej pracuje, a poza tym ma klapke gaszącą i inne ciśnienia wtrysków inaczej rozwiązany rozrząd

jak by nie było nowszy silnik

Opublikowano

A co innego jest w rozrządzie w ASV?

Opublikowano

a co jest takie samo ?

może źle się wyraziłem chodzi mi o napęd rozrzadu, afn ma rolke napinacz i pasek

asv 3 rolki napinacz i pompa wody

inne są tez popychacze

myśle ze to wszystko ma wpływ na to jak głośno silnik pracuje