Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 BFC] Brak sterowania szybami , pilotem MODUŁ KOMFORTU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów

Na wstępie napiszę że szukałem już w wielu wątkach i nie znalazłem satysfakcjujących odpowiedzi i dlatego zakładam ten wątek . Problem z Audi A4 2003 rok kombi a mianowicie brak sterowania szybami (ani z klawiszy ani z pilota ) , brak sterowania centralnym zamkiem z pilota , świecąca lampka otwarcia maski i brak możliwości połączenia się z autem . Podejrzenie pada na moduł komfortu tylko gdzie on się znajduję bo znalazłem kilka postów że jest pod siedzeniem kierowcy , pod siedzeniem pasażera a inni twierdzą że jest za lewą lampą w bagażniku .Znalazłem również informację że znajduje się pod dźwignią otwierania maski . Proszę o podpowiedź bo autko zaczynam jutro pruć i nie chcę rozkręcać bez potrzeby . Proszę również o podpowiedź co może być że z autkiem nie można się połączyć z niczym , ani silnikiem , abs , komfortem itp . Na chwilę obecną nie rozbierałem autka i nie wiem czy ktoś nie odciął złącza OBD gdzieś po drodze w formie zabezpieczenia , bezpieczniki sprawdzone i są dobre . Proszę o wszelkie spostrzeżenia i sugestie .

Opublikowano

Żeby sprawdzić czy wszystko OK ze złączem, trzeba zdjąć osłonę od strony kierowcy - tą nad kolanami. Trzma się na trzech śrubach. Dwie od daołu, jedna z boku pod boczną zaślepką bezpieczników. Odkręcasz, ściągasz, badasz wtyczke. Jak wszyko z nią OK to sprawdź kabelek na innym samochodzie - bo może z nim coś nie tak. Tak jak Dominik napisał, problem leży po stronie komfortu. Sprawdź czy czasem nie pływa sobie. Sprawdź cza masz suchą wykładzine pod nogami po stronie kierowcy.

Opublikowano

No to dzięki Waszym podpowiedzią wiem że na 100% uwalony jest moduł bo wody jest tyle że karasie można hodować , zarówno z tyłu jak i z przodu . Co do złącza to tak jak pisałem poszukam jakiegoś odcięcia , bo nic innego nie przychodzi do głowy jak nie mam możliwości połączenia się z niczym . Dodam że lampki w środku też nie działają i są również sterowane z komfortu jak sądzę . Dodatkowo nie działa otwieranie/zamykanie z pilota i trzeba będzie je chyba dopisać Dziękuję za podpowiedzi i jeśli koledzy posiadają procedurę przyuczenia pilotów to mile widziane . Pozdrawiam

Opublikowano

No i dziś rozebrałem dywaniki i jedna wielka tragedia , pełno wody a komfort pływa , cały zaśniedziały i popalona płytka obok przekaźnika . Czekam na nowy i zobaczymy po podmiance jak to tryka . Dodam że po odłączeniu komfortu połączyłem się z innymi sterownikami ( silnik , abs, itp ) Nie wiem co komfort blokował i jak to robił ale po jego odłączeniu pokazuję parametry i błędy .

Dam znać o sukcesach po wymianie modułu . Dziękuję za pomoc i potwierdzam że moduł znajduje się pod nogami kierowcy .