Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Kontrolka ładowania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Siedząc dziś w samochodzie z włączonym silnikiem, nagle zaczęła pulsować kontrolka ładowania i motor zaczął delikatnie "podskakiwać". Sprawdziłem ładowanie i było ledwo ponad 12V. Dojechałem do domu (jakieś 1,5 km) i po drodze kontrolka zgasła i objawy ustąpiły (ładowanie 14,2V). Słychać jednak delikatne popiskiwanie (może to być łożysko sprężarki, bo też mam do wymiany). Około roku temu miałem podobny przypadek i w sumie rozeszło się po kościach. Dodam tylko, że wczoraj były wymieniane 2 górne uszczelki na pompie wtryskowej i być może ropa dostała się gdzieś, gdzie nie trzeba (do alternatora?). Jest czym się martwić?

Opublikowano

pojeździj trochę i zobaczysz czy nadal będą takie objawy.ale nie wykluczone że alternator.

Opublikowano

Mogą też kończyć się szczotki więc trzeba by było zajrzeć do tego alternatora.

Opublikowano

dokładnie. :good:

Opublikowano

Za 10 tkm mam rozrząd, więc przy okazji trzeba będzie się bliżej przyjrzeć alternatorowi. Mam nadzieję, że wytrzyma...

Opublikowano

Jak już dawał o sobie znak to padnie niebawem w najmniej oczekiwanym momencie. Radził bym już zakupić szczotki i nie czekać aż komutator wydrze bo będziesz szukał altka.