Zbyszek_7 Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam, Mam następujący problem: Od czasu do czasu po przekręceniu kluczyka w stacyjce na zapłon słyszę zadziałanie pompki od centralnego zamka. Wtedy również nie gaśnie mi światło na podsufitce, nie mogę też zamknąć samochodu z pilota. Światło na podsufitce gaśnie dopiero gdy przekręcę kluczyk w zamku drzwi. Po przekręceniu tym działa też spowrotem zamykanie z pilota. Co to może być? Kolejne pytanie, czy po przekręceniu kluczyka w zamku w drzwiach kluczyk powinien odbić na pozycję wejściową?? bo u mnie wygląda to tak że jak przekręcę kluczyk np w prawo i przekręcę odrazu spowrotem na prosto to otwierają mi się szyby. Dodatkowo dziwne jest u mnie to że w tej chwili jedna szyba idzie w dół i druga w górę.( mam elektrycznie sterowane szyby tylko z przodu). Mechanik powiedział że moduł komfortu jest do wymiany(procesor w nim siada). Podpowiem że auto było prawdopodobie przerobione z angilka i coś jest pomieszane. Dodam jeszcze że mam drugi pilot do otwierania bo oryginalny z kluczyka zcyzoryka nie działa. Samochód posiadał chyba też auto alarm bo w belce miedzy przednimi a tylnimi drzwiami widąć czujniki ruchu. Takie autko kupiłem i chciałbym to wyprostować wszystko. Macie jakieś rady i pomysły???
Vexatus Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Możliwe, że coś pada w elektronice, ale pierwsze co to bym sprawdził kodowanie pompki centralnego. B5 nie ma modułu komfortu! Pozdrawiam G.
Zbyszek_7 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 B5 nie ma modułu komfortu? (czyli mechanik do bani). A jak sprawdzić to kodowanie pompki centralnego?
Vexatus Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Tu masz opis większości kodowań: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=6358.0 Bierzesz kabel i jedziesz A tu masz jeszcze kilka gotowych kodów dla wersji europejskich. Poza tym warto też by było sprawdzić kodowanie licznika, czy jest przestawione na europe, ale to chyba nie ma związku z otwieraniem. Ja miałem efekty podobne do opisywanych przez Ciebie przy złym kodowaniu pompki właśnie (np. zamiast otwierać, drzwi się zamykały wszystkie poza PP, czyli coś jakby w angliku...) Pozdr. G.
Zbyszek_7 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Musiałbym zainwestować w kabelek:) A czy jeśli byłoby złe kodowanie to chyba zawsze pojawiały by się te problemy a nie tylko od czasu do czasu? Powiedz mi jeszcze czy u Ciebie kluczyk w zamku odbija po przekręceniu(tzn czy cofa się do stanu wejściowego)??
Vexatus Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Kabelek w popularnym serwisie aukcyjnym kosztuje mniej, niż jednorazowa usługa diagnostyczna Wiele osób poleca sprzedającego Vi.... Ja chyba też mogę, bo mam kabelek od nich i działa bez problemu. A jakoś nie doczytałem wcześniej, że dzieje się to nie zawsze, a czasami Co do kluczyka, to szczerze nigdy nie zwróciłem na to uwagi nigdy Jakoś zawsze z pilota otwieram... Ale jak bym dziś szedł do samochodu, to sprawdzę. Pozdrawiam Grzesiek
Rekomendowane odpowiedzi