Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Olej w okolicach EGR.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem moja audi zaczęła brać troszeczkę oleju są to śladowe ilości zauważyłem to dopiero teraz. Olej pokazuje się w okolicach EGR i tu maje pytanie Czy ten ubytek oleju może być spowodowany zabrudzonym EGR-em. Mam 210tys i ja na moje oko nikt tam nie zaglądał. Proszę o pomoc. Samochód użytkowany na krótkich dystansach ale systematycznie przeganiany.

Opublikowano

wypierd0l EGR i problem z głowy :decayed:

... :cool1:

Mam problem moja audi zaczęła brać troszeczkę oleju są to śladowe ilości zauważyłem to dopiero teraz. Olej pokazuje się w okolicach EGR i tu maje pytanie Czy ten ubytek oleju może być spowodowany zabrudzonym EGR-em. Mam 210tys i ja na moje oko nikt tam nie zaglądał. Proszę o pomoc. Samochód użytkowany na krótkich dystansach ale systematycznie przeganiany.

Jezeli sa to sladowe ilosci oleju, to raczej normalne w dieslu. Dolewasz wiecej niz 1L na 10 tys. kilometrow.

EGR mozna uszczelnic, wyczyscic, zaslepic lub zlikwidowac (jak napisal kolega powyzej).

Mam przejechane 400 tys. kilometrow i zadnego problemu z EGR.

Twoj przebieg w kilometrach tez raczej wyglada mi na niezabardzo realny.

Ubytek oleju moze byc spowodowany wyciekiem, np. z turbo, ale nie zabrudzonym EGR-em.

Wyciek oleju z EGR, moze swiadczyc o wyrobieniu sie metalowych czesci ktore tam sa.

Masz jeszcze katalizator...?

Tyle odemie, ktorys z kolegow napewno cos jeszcze doda.

Pozdrawiam :)

ps. proponowalabym zrobic logi...

W skrajnym przypadku tak to wyglada...

ps. na allegro, uzywany zawor EGR kosztuje do 50 zl.

Opublikowano
  • Autor

Przebieg realny, mam katalizator, EGR nie zamierzam wywalać bo samochód się będzie wolniej rozgrzewał a co do oleju są to śladowe ilość co 0.4 l na 10 tyś.

Opublikowano

nie przejmuj sie tym... jak to niewielka ilosc to pikus.

swoja droga mi ja tez mialem sladowe ilosci oleju w okolicy EGRa. wyczyscilem go wymienilem oring i wsio. i czysto do tej pory a zrobilem juz 7k od czyszczenia

jak ci od wymiany do wymiany prawie nic nie ubywa to nie masz sie co martwic ;)

Opublikowano

olej bierze sie w dolocie z nieszczelnej turbiny lub zapchanego odpowietrznika komory korbowej - odmy

zaczalbym od odmy.

kopci na niebiesko?

duzo oleju zuzywa?

Opublikowano

zacznij od odmy, ponieważ bardzo łatwo ją wymontować i wyczyścić

sam do tego dojdziesz

Opublikowano

A ja myśle że masz pęknięty ten łacznik gumowy przy EGR. Tez mi tam pyliło jak miałem nieszczelność. Jest to zabujcze dla plecionki jesli na nią olej kapie. A takim ubytkiem oleju to się nie przejmuj :wink4:

Opublikowano

A ja myśle że masz pęknięty ten łacznik gumowy przy EGR. Tez mi tam pyliło jak miałem nieszczelność. Jest to zabujcze dla plecionki jesli na nią olej kapie. A takim ubytkiem oleju to się nie przejmuj :wink4:

wtedy masz nieszczelnosc w dolocie..... w sumie trop nawet moze byc dobry, turbina zeby pokryc niewielka nieszczelnosc, pracuje bardziej obciazona i zuzywa wiecej oleju, cisnienie jest prawidlowe i spadek mocy nieodczuwalny.

ale kolega chybaby zauwazyl skad cieknie?

Opublikowano

wtedy masz nieszczelnosc w dolocie..... w sumie trop nawet moze byc dobry, turbina zeby pokryc niewielka nieszczelnosc, pracuje bardziej obciazona i zuzywa wiecej oleju, cisnienie jest prawidlowe i spadek mocy nieodczuwalny.

ale kolega chybaby zauwazyl skad cieknie?

Może by i zauwazył :wink4::tongue4:

Ja miałem bardzo małą nieszczelność a raczej przy zamej opasce minimalna dziurka. Spadku mocy nie odczułem a po wytarciu tego miejsca i przejechaniu około 100km miałem znowu taka mgiełke co się odadzała w tym miejscu. Wymieniłem ten łącznik na wąż z agromy za kilka zł i problem minął.

A na poczatku tez tego nie zauwazyłem i myślałem że to z pod uszczelki pod pokrywa zaworów. Jak ją wymieniłem i nie pomogło dopiero wpadłem że to ten łącznik :wink4::decayed:

Opublikowano
  • Autor

Nie kopci na niebiesko, buta ma dobrego sprawdzę odmę, EGR i dalej zobaczymy. Dzięki za tak liczne odpowiedzi.

Opublikowano

wywal egr i odmę puść w atmosferę, jak dalej będzie ubywać oleju to turbo puszcza.

Opublikowano

wywal egr i odmę puść w atmosferę, jak dalej będzie ubywać oleju to turbo puszcza.

Mam pytanie, czy możesz pokazać na swoim silniku w jaki sposób "puściłeś odmę w atmosferę"?

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

wymień uszczelkę miedzy zaworem EGR a kolektorem dolotowym

chyba ze olej pokazuje sie na "grzybku"EGR to świadczy o jego nieszczelnosci i kwalifikuje sie do wymiany - skoro pokazał sie olej to wypychany na zewnatrz jest powietrzem doładowanym...

Opublikowano

Mam pytanie, czy możesz pokazać na swoim silniku w jaki sposób "puściłeś odmę w atmosferę"?

kazdemu z takimi pomyslami wpakowalbym rurke z odmy do kabiny :kox: