Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Wymiana tylniego zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj w nocy było u mnie -32stopnie. No i w mojej A4 rozszczelniły się amorki. Jak jadę na wybojach to z tyłu jedna wielka bujaka. Sprężyny też już mam na wykończeniu (tzn ściśnięte) no i chciałem się zapytać czy byłbym sam w stanie wymienić amorki i sprężyny "przed domem" czy muszę jechać z tym do warsztatu. Pytam się bo w warsztacie krzyknęli mi za ta wymianę 220zł :slina: Mam pojęcie o mechanice, bo sam w mojej niuni wymieniłem rozrząd, napinacze, paski, alternator dałem 120A, nowa chłodnice.... tylko teraz pytanie o zawieszenie.... czy trudno jest tam podejść... i czy trzeba jakoś sprężyny "ściskać" itp...??

Pozdrawiam

Opublikowano

Wiadomo, że jeśli chcesz włożyć amorek w sprężynę to musisz ją ścisnąć ale tutaj wystarczy pomoc w miarę silnego kolegi :naughty: sama wymiana nie jest trudna i jeśli robiłeś sam wyżej wymienione rzeczy to napewno dasz radę :good:

Jeśli amorki przymarzły to już są na wykończeniu :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

Czyli tak jak myślę, podnieść cały tył, aż będą koła w powietrzu, i dopiero wtedy odkręcić amorki, a mam jeszcze jedno pytanko, jakiś czas temu zaczęło mi coś pukać z tyłu z prawej strony, tak bardziej "góra" czy to wina amorka czy czegoś jeszcze?? bo dzisiaj w nocy to oba amorki mi powiedziały "papa"

Opublikowano

nie musisz całego tyłu podnosić, możesz to robić stronami

co do pukania to może to być amorek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

witam!

wymieniłem amorki i sprężynki, wszystko z kayaby. tylko teraz mam następny problem. mam z lewej strony wyrobione gumy w "kielichu" co się go przykręca do karoserii. nie potrafię tego znaleźć na allegro. wiedział by ktoś jak to sie nazywa? byłem na diagnostyce, wyszło mi 76% z prawej i 74% z lewej... niby wszystko było by ok, ale podczas jazdy słyszę takie głuche pukanie z tyłu z lewej strony, za zagłówkiem tylnej kanapy. jak składałem amorki to te gumy wyglądały normalnie jakoś w reku wyglądały na "zdrowe"...[br]Dopisany: 17 Luty 2012, 13:54_________________________________________________

amorek.jpg

chodzi mi o ta gumę w środku z taka metalowa guma, mam już to wywalone i nie potrafię nigdzie takiego czegoś znaleźć. proszę o pomoc kolegów :confused4:

Opublikowano

Bez_tytu_u.jpg

Numery i nazwy części z ETKA

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się do tematu. Wymieniłem tył i wsadziłem amory K&W (bo sprzedający dodał gratis do sprężyn -30). Podczas mrozów po prostu beton, zamarzały :facepalm: poza tym przy bujnięciu na drodze jest taki głuchy stuk. Jest możliwe, że ori odboje się nie trzymają i stukają? czyli moje amory, skoro zamarzają też już kończą żywot? Wszystko jest dobrze poskręcane, sprawdzałem3 razy każdą śrubę. Wcześniej na sprężynach 1Be i wyj#@anych amorach 1BA nie było takich stuków a te niby 72%, ale jeden zaczyna się pocić.

Opublikowano

Jeśli już się pocą i zamarzaja to są do wymiany