Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Napięcie ładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Dzisiaj rano odpalając auto pojawił mi się komunikat o hamulcach w związku z czym postanowiłem zmierzyć ładowanie. Akumulator był wymieniony jakiś rok-2 lata temu a ostatnimi czasy robiłem autem krótkie odcinki.

Na wyłączonym silniku napięcie to 11,8V więc i dzisiejsze problemy z odpaleniem zrozumiałe.

Natomiast po włączeniu silnika ładowanie to 13,8V-14V i to praktycznie bez różnicy przy jakich obrotach i jakich odbiornikach (światła, dmuchawa ...).

Czy to ładowanie nie jest ciut za małe? Czy akurat ten model auta tak ma i nie powinienem się przejmować?

Opublikowano

Prawidłowe napięcie powinno wynosić 14,4 V bez włączonych dodatkowych urządzeń pobierających prąd. Sprawdź czy czasem regulator napięcia nie masz uszkodzony. Nie odpalałeś komuś na kable samochodu co sprzyja tego typu awarii? Znajomy w passacie miał podobne problemy i przyczyną był regulator gdzie znajomy elektryk twierdził, że jest ok a po wymontowaniu alternatora i sprawdzeniu w firmie zajmującej się naprawą tego typu urządzeń okazało się, że regulator do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

Podjechałem do speców, pomierzyli i stwierdzili że wszystko gra.

Opublikowano
ładowanie to 13,8V-14V

Na regulatorze powinno być stemplowane napięcie - spotkałem 13.8 i 14.2V to prawidłowe napięcia ładowania :good:

trzyma napięcie niezależnie od obr i obciążeń - tak ma być :good:

Napięcie aku 11.8V - bardzo źle. :thumbdown:

Dla samochodowych nie powinno być mniej jak 12 a 11.2 to stan krytyczny

DOMYSŁ 1 AKUMULATOR

Zalecany przegląd aku - poziom elektrolitu i gęstość i NASTĘPNIE ładowanie.

Na końcu ładowania 14-14.5V, po odstaniu(dzień lub kilka) powinno być 12,5-12,8V

DOMYSŁ 2 - coś rozładowuje aku

rano odpalaj i dopiero czyść szyby

Opublikowano

Potwierdzam. Sprawne ako powinno trzymać napięcie bliżej 13V jeżeli spada poniżej 12V to wskazuje go na winowajcę kłopotów.

Opublikowano

rikardo- ma rację napięcie ładowania powinno być 14,3 - 14,4 . Jeżeli masz max 14v to za mało.

Opublikowano

Przy 3000 obrotów powinno być między 13,5V a 14,5V.

Opublikowano

Przy 3000 obrotów powinno być między 13,5V a 14,5V.

obroty nie mają znaczenia, ładowanie powinno być w granicach 14V nawet do 14,4V :hi:
Opublikowano

Ja mam u siebie 14,3V i wydaje mi się , że jest bliskie ideału. Zmiana napięcia może nastąpić tylko po załączeniu jakiś odbiorników prądu, ale w najgorszym razie powinien być to spadek do 14V.

Opublikowano

14,5[V] to absolutne maksimum! Więc napięcie bardzo bliskie temu (14,4[V]) nie jest zbyt bezpieczne, bo wiadomo, że elektronika ma pewną granicę swojej dokładności i zawsze są większa, czy mniejsze skoki tego napięcia, a to już może uszkodzić aku.

Opublikowano

Więc napięcie bardzo bliskie temu (14,4[V]) nie jest zbyt bezpieczne,

Napięcie 14,4V nie jest niebezpieczne, właśnie takie powinno być ładowanie bez obciążenia

Opublikowano

Gdy u mnie padł regulator napięcia , ładowanie wynosiło 12,5V po wymianie 14.2

Opublikowano

Zdjąłem regulator napięcia z półki, opis stępel 14,5V może być.

Wczoraj mierzyłem prąd ładowania w banku akumulatorów naładowanych

Dla akumulatora 100Ah, napięcie spoczynkowe własne 12,6V przy

13V 0,5A

14,5V 2,5A

15V 7,5A - natychmiast zaczyna gazować, więc nie gromadzi energii tylko "elektrolizozuje :wink4:" wodę i grzeje się

Myślę że 13,8-14,5 nie wymaga ingerencji jeśli równo trzyma swoją wartość +/- 0,2V