Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż tapicerki drzwi przednich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemandero wszystkim!!

Mam nastepujacy problem : od niedawna jestem posiadaczem ( od tygodnia :) ) Audika A4 Avant no i przyszedl czas na montaz sprawnych glosnikow w przednie drzwi. Demontaz tapicerki poszedl mi sparwnie ,ale gorzej z montazem . Wszystko jest git,ale nie moge wcelowac rygielka od zamykania drzwi ( od zamka centr ) w ta dziurke . Jest na to jakis patent? Czy moze jakos inaczej sie to zaklada?

I jeszcze jedno mam avanta 1,9 TDi 110 KM jaka mam wersje silnika AFN czy ta druga? Jak je rozpoznac i czym sie roznia?

Z gory dzieki , pozdro :hi:

Opublikowano

zakładasz tak jak zdejmujesz rygielek powinien wskoczyć na miejsce sam, a co do oznaczenie masz plakietkę w kole zapasowym tam jest

Opublikowano

Siemandero wszystkim!!

Mam nastepujacy problem : od niedawna jestem posiadaczem ( od tygodnia :) ) Audika A4 Avant no i przyszedl czas na montaz sprawnych glosnikow w przednie drzwi. Demontaz tapicerki poszedl mi sparwnie ,ale gorzej z montazem . Wszystko jest git,ale nie moge wcelowac rygielka od zamykania drzwi ( od zamka centr ) w ta dziurke . Jest na to jakis patent? Czy moze jakos inaczej sie to zaklada?

I jeszcze jedno mam avanta 1,9 TDi 110 KM jaka mam wersje silnika AFN czy ta druga? Jak je rozpoznac i czym sie roznia?

Z gory dzieki , pozdro :hi:

masz AFN-a bo AVG bylo zdajesie od 99r :wink4:

mozna powiedziec ze nie róznia sie niczym :kox:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam.. boczek sciagalem kilka razy i nigdy nie było z tym problemu, jest na rygielek taki tunelik, wystarczy umiejętnie wsunac go, poprostu musisz przy zakładaniu na wszystko patrzec - wymaga to chwili cierpliwosci

Opublikowano

Też miałem podobny problem... zgadzam się że wymaga to cierpliwości :) Mi wyszło dopiero z trzecim podejściem, jak nakładasz całość z góry, podnieś na tyle wysoko abyś mógł palcem lub czymkolwiek podepchnąć sobie ten rygielek w pożądaną pozycję wtedy powolutku opuszczasz boczek do dołu jak wpasuje się tam gdzie trzeba to dociskasz silnie w dół i po sprawie.

I tak jak już wspominałem... cierpliwości!!! bo łatwo w takich sytauacjach coś uje... urwać :naughty:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki ze odswiezam temat, ale mam problem z rozebraniem tapicerki w dzwiach przednich. Nie wiem jak je rozebrac a musze sie dostac do głosniczków.

A temat sie wiaze z tym wiec szkoda zebym zakładał nowy.

Prosze o odpowiedz,

Opublikowano

nie znalazłem podobnego problemu... mam problem z tapicerką na klapie bagażnika od jego spodu. Podobno chodzi o zapchane kanaliki odpływowe wody (a4 b5 sedan 95r.). tapicerka przy podnoszeniu jest na całej długości podmoknięta i lekko zagrzybiona. Czy to powaznego cos, w seriwsie mi powiedzieli że wystarczy ją ściągnąć, przeczyścić te kanaliki i zgłowy. Ile to może kosztować bo sam raczej tego nie zrobię :(

Opublikowano

Miałem ten sam problem też nie mogłem wcelować wpadłem wtedy na super pomysł na rygieku zawiązałem nitkę i nitkę przewlekłem prze dziurke w boczku i pociągłem do góry i rygielek wskoczył w swoje miejsce.

Opublikowano
Sorki ze odswiezam temat, ale mam problem z rozebraniem tapicerki w dzwiach przednich. Nie wiem jak je rozebrac a musze sie dostac do głosniczków.

A temat sie wiaze z tym wiec szkoda zebym zakładał nowy.

Prosze o odpowiedz,

Odkręcasz to co jest widoczne - czyli 2 wkręty w górnej częsci od środka i na zewnatrz jesli dobrze pamietam (takie czarne nie sposób nie znaleźć). Następnie tam gdzie masz uchwyt za który łapiesz podczas zamykania drzwi - po lewej stronie wewnątrz jest czasny wkret - jego tez wykręcasz i wyjmujesz element z tworzywa, który właśnie odkreciłeś (dolna część uchwytu). Pod tym elementem powinne być 2 wkręty takie jakby mosiężne (zblizony kolor) i je tez musisz wykręcić. Jesli o niczym nie zapomniełem to masz odkrecone wszystko co trzeba i mozesz podnieść całą tapicerkę do góry (wystarczająco mocno żeby puściły zaczepy a jednocześnie ostroznie zeby niczego nie urwać). Jak puszczą zaczepy to całość do siebie i masz zdemontowane.

Mam nastepujacy problem : od niedawna jestem posiadaczem ( od tygodnia ) Audika A4 Avant no i przyszedl czas na montaz sprawnych glosnikow w przednie drzwi. Demontaz tapicerki poszedl mi sparwnie ,ale gorzej z montazem . Wszystko jest git,ale nie moge wcelowac rygielka od zamykania drzwi ( od zamka centr ) w ta dziurke . Jest na to jakis patent? Czy moze jakos inaczej sie to zaklada?

Montaz przebiega dokładnie odwrotnie - z tym że tak samo przy montażu jak i demontażu nic na chama - spokojnie, cierpliwie z wyczuciem - to nie polonez ani fiat 125p. Przykładasz tapicerke do drzwi, dociskasz, celujesz wszystkimi zaczepami na swoje miejsce, celujesz rygielek (ustawiasz tak jak ma byc) i teraz powoli i delikatnie opuszczasz całość w dół tak zeby zaczepy zaskoczyły i rygielek trafił na swoje mijsce. Jeśli jakims cudem rygielek ucieknie lub zaczep nie złapie delikatnie z powrotem do góry, poprawić i jeszzce raz. Jesli zrobisz wszystko spokojnie i dokładnie to nie powinno być problemów i wszystko powinno zaskoczyć. Jesli jakimś cudem sie nie uda mozesz bawić sie w jakies nitki druciki czy inne wynalazki - ine ma przeciwwskazan ale tez nie wydaje mi sie to koniecznie. Mnie udało się rozebrac i złożyć bez problemu i to nawet w pośpiechu i ekstremalnych warunkach (w ciągu minuty zaszło słonce i zaczeło lać :) )

Opublikowano

Ja tam cecelowuje na ryglik i minimalnie opuszczam boczek, potem ustawiam na zawiesiachby wszystkie dobrze weszły w swoje otwry i opuszczam w dół.

nie znalazłem podobnego problemu... mam problem z tapicerką na klapie bagażnika od jego spodu. Podobno chodzi o zapchane kanaliki odpływowe wody (a4 b5 sedan 95r.). tapicerka przy podnoszeniu jest na całej długości podmoknięta i lekko zagrzybiona. Czy to powaznego cos, w seriwsie mi powiedzieli że wystarczy ją ściągnąć, przeczyścić te kanaliki i zgłowy. Ile to może kosztować bo sam raczej tego nie zrobię

Dziwne skąd w sedanie woda tam sie wdaje - w avancie woda w klapie mogła się dostać jedynie z przyłącza od spryskiwacza.

Opublikowano
Ja tam cecelowuje na ryglik i minimalnie opuszczam boczek, potem ustawiam na zawiesiachby wszystkie dobrze weszły w swoje otwry i opuszczam w dół.

Dokładnie tak - wszystko ładnie ucelowac - a potem to już tylko w dół i po krzyku :th: