Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Manetka wycieraczek avant 98'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, od niedawna mam a4 b5 avant i mam kilka problemów z nią ale do sedna,

czy w avancie na manetce wycieraczek, powinien być przycisk spryskiwania tylnej szyby?

Dodam, ze w mojej a4 jak naciskam manetkę od siebie to spryskiwacz psika na przednią szybę a tył nie działa sprysk ani wycieraczka.?

Ddodam ze mam spalony silniczek spryskiwacza lamp, i że mam jeden zbiornik ponad 6L rozdzielony na 2 połączone wężem.

Opublikowano

Tak, na manetce powinien być przycisk spryskiwania tylnej szyby, po odepchnięciu manetki od siebie powinna chodzić tylna wycieraczka.

Opublikowano
  • Autor

dzięki bardzo za konkretną odpowiedź :)

Opublikowano

od 98 roku manetki się zmieniły i nie miały przycisku od spryskiwacza tylnej szyby i włączało się go przez odepchnięcie od siebie na drugą pozycje (pierwsza to wycieraczka tył)

Opublikowano
  • Autor

no to taka dokładnie mam, a zamówiłem ta z przyciskiem. czyli niepotrzebnie to kupilem :(

a koledzy może wiecie gdzie może leżeć problem mojej wycieraczki skoro, kiedy naciskam od siebie to powinien pryskać na tylną szybę a pryska na przednią?

przekaźniki? bo liczyłem że ktoś wsadził tam manetkę od sedana i dlatego tak jest.

Opublikowano

ciężko powiedzieć w czym jest problem

może coś było kombinowane z instalacją albo manetka jest uszkodzona

Opublikowano
  • Autor

sam nie wiem, rozebrałem tego pająka i wszystko wyglądał normalnie, nie było syfu i wszystkie pozycje chodzą dobrze. zastanawia mnie jak to jest ze. kiedy przyciągam pająka do siebie, włączają się wycieraczki plus idzie prąd do sprysków lamp (spalony silniczek) a kiedy odpycham (wtedy powinien psikać tył) to psikają przednie spryski????

Opublikowano

myśle że ktoś mógł zamienić wężyki od pompek (jeżeli po przyciągnięciu do siebie pająka włączają się wycieraczki i idzie prąd na spalony silniczek to wg. mnie jest on od przedniej szyby a kiedy odpychasz manetke to włączasz silnik od tylnej szyby pod który jest podłączony przód)

wg. mnie ktoś zamiast zmienić spaloną pompkę podpiął przód pod dobrą pompkę od tylnej szyby

Opublikowano
  • Autor

i to jest genialna myśl kolego:) czemu sam na to nie wpadłem. pompki sa dwie, jedna do sprysków lamp i ona jest spalona, ale druga pompka do szyb, ma dwa króćce i zapewne te są zamienione. bo jeśli je teraz zamienię to pociągając pająka do siebie to i włączą się wycieraczki i będzie leciał płyn na przednią szybkę.

tylna wycieraczka natomiast, rozebrałem ją i w środku można powiedzieć że był gnój/ błoto, sam nie wiem jak takie coś jest możliwe. wiec będę musiał kupić mechanizm cały. dziękuje kolego za genialną myśl :))

pozdro

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

niestety to byloby zbyt proste rozwiazanie z zamiana wezykow na kroccach :(

po pociagnieciu manetki do siebie nie idzie prad do pompki jedynie odpychajac podaway jest prad na pompke.

ktos wie gdzie dalej szukac przyczyny?

podlaczylem natomiast nowa pompke sprys. lamp i ona dziala kiedy przyciagam manetke do siebie.

czy tam jest moze jakis przekaznik lub cos takiego???

Opublikowano

W starszych autach były dwa zbiorniki z przodu i z tyłu. W nowszych jest jeden zbiornik i jedna pompka do szyb. Zmiana kierunku obrotów pompki (manetka do siebie lub od siebie) powoduje spryskiwanie przedniej lub tylnej szyby. Pompka nie ma przekaźnika, zasilana jest bezpośrednio z manetki.

Opublikowano

czyli moze to byc wina manetki? jest jakis sposob ze to sprawdzic? bo juz jedna kupilem ale z tym przyciskiem i okazalo sie ze to do mnie nie pasi, bo byla zmiana w 98'

wiec teraz lezy w szafie. moze znalazlbym piny od spryskiwania przedniej/tylnej i zamienic kable i sprawdzic czy wtedy dziala?

naprawiłem swoją manetkę, i tak, te manetki z przyciskiem do psikania tylnej szyby, nie pasuję! inne wtyczki.

Co do samego problemu to okazało się po rozkręceniu manetki i rozłożeniu jej na kawałeczki ze jeden z tych nie wiem jak się fachowo to nazywa (cypelki) które są wciskane podczas używania manetki, w mojej ten cypelek razem z jego blaszką cały czas był wciśnięty, nie sprężynował, i to była przyczyna mojej usterki. Podłożyłem kawałek gumy i zamknąłem tą zaślepkę i złożyłem manetkę.

Może komuś to się przyda.