Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Q7, BTR 4.2TDI 326PS, S-line, Panorama, Pneumatyka, itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
regularnie stosuję STP do czyszczenia wtrysków, który również podnosi temperaturę spalin co z koleii wspomaga przepalanie DPF'a

kiedys, jeszcze przy A4 sie nad tym zastanawialem, ale jakos sie nie odwazylem :kwasny:

od jakiego przebiegu go uzywasz?

Od kiedy kupiłem tą A4 z przebiegiem 80kkm.

W starej B6 na PD też stosowałem systematycznie co około 4-5 tysięcy km, ojcu zalewam systematycznie do AVF i też wychodzi na zdrowie dla wtrysków a ma nalatane 460kkm.

Tylko zanim wlejesz pierwszy raz wymień filtr paliwa, bo inaczej cały syf z filtra pójdzie na wtryski i będzie efekt odwrotny od zamierzonego :wink:

Opublikowano
Od kiedy kupiłem tą A4 z przebiegiem 80kkm.

W starej B6 na PD też stosowałem systematycznie co około 4-5 tysięcy km, ojcu zalewam systematycznie do AVF i też wychodzi na zdrowie dla wtrysków a ma nalatane 460kkm.

Tylko zanim wlejesz pierwszy raz wymień filtr paliwa, bo inaczej cały syf z filtra pójdzie na wtryski i będzie efekt odwrotny od zamierzonego :wink:

kurcze to niezle.... ja jednak mam stracha :kwasny:

Opublikowano
  • Autor
wnioskuję, że te 4.2tdi są mało podatne na mody przy seryjnych gratach.

Doczytaj dokładnie. Problemem nie jest silnik tylko skrzynia. Silnik można kręcić dużo mocniej ale co z tego jak mi ro***bie skrzynie przy pierwszym ogniu. Nowsze skrzynie znoszą większy moment dlatego poliftowe Q7 i A8 mają wyniki po 900Nm i 400Ps.

---------- Post dopisany at 17:17 ---------- Poprzedni post napisany at 17:11 ----------

Ja mam 200.000 km przebiegu i dpf jak nowy, z tym, że latam głównie po trasie i regularnie stosuję STP do czyszczenia wtrysków, który również podnosi temperaturę spalin co z koleii wspomaga przepalanie DPF'a.

OK, można i tak. Ja uważam jednak DPF za chory wymysł i jeden z wielu zamachów ekoterrorystów na motoryzację. Więcej z tego problemów niż korzyści.

Od dawna planowałem wywalenie a problemy z czujnikiem przyśpieszyły tylko tą decyzję.

W przyszłym roku mam nadzieję, że przejdę na A7 3.0TDI. Pierwsza rzecz jaką zrobię po zakupie to wywalenie DPFów i program u Witka :thumbup1:

Opublikowano
W przyszłym roku mam nadzieję, że przejdę na A7 3.0TDI

:polew:

why? czyzby nie tylko dla mnie Q7 bylo zbyt duze? :grin:

Opublikowano
  • Autor
why? czyzby nie tylko dla mnie Q7 bylo zbyt duze? :grin:

Jakoś szybko się nudzę autami :decayed:

Opublikowano

A7 najładniejsze auto z gamy OOOO. Q7 się chowa.

Co do chromu to chyba tylko folia reszta to koszta a przy sprzedaży szybko wróci się do ori.

Opublikowano

przód się zgodzę ale tył i linia boczna to jest porażka dla mnie - jak już kiedyś nadmieniałem skoda rapid :facepalm:

Opublikowano

eee tam , niestety A7 jeszcze nie dla mnie , bagaznik ma na kije golfowe a nie bagaz :wink:

Opublikowano

Nie ma czego się bać, ale nie namawiam oczywiście na siłę :wink: tylko pamiętać trzeba o filtrze paliwa zanim się naleje. Ja na f.paliwa nie oszczędzam, wymieniam co 15kkm razem z resztą filtrów i oleju. Dodatkowe 120-140zł za filtr Knechta to żaden pieniądz co 3-4 miesiące, a głowa spokojniejsza przy kosztach wtrysków i naprawy CR.

Zanim w czerwcu 2010 pojechałem na program do Witka, przez 20kkm zalewałem 3-4 razy STP. Jak Witek sprawdził korekcje to się pytał, czy wtryski są nowe :decayed:

Opublikowano
eee tam , niestety A7 jeszcze nie dla mnie , bagaznik ma na kije golfowe a nie bagaz :wink:

535 litrów - dużo kijów zmieścisz.

Opublikowano

wczoraj jak byłem umyć A5 to akurat było też A7.. bagażnik może nie jest aż taki mały, ale jest strasznie płytki. :kwasny: aczkolwiek auto jest mega :kox: i sam chętnie bym po A5 przesiadł się na coś takiego lub A6 C7

Opublikowano

linia boczna to jest porażka dla mnie

piękna jest - żeby jeszcze tylko takie autko było w zasięgu normalnego śmiertelnika.A7 jest mega :decayed::decayed: taka Twoja A5 na dobrym koksie
Opublikowano

linia boczna to jest porażka dla mnie

piękna jest - żeby jeszcze tylko takie autko było w zasięgu normalnego śmiertelnika.A7 jest mega :decayed::decayed: taka Twoja A5 na dobrym koksie

no właśnie mi się nie podoba ale to moja opinia - koniec OT :wink:

Opublikowano

mój przyjaciel odebrał A7 S-line 3.0 TDIQ prosto z salonu w kolorze Daytona Gray na RS4kach 20'', generalnie orgazm :) ale nie wiem jak Audi zrobiło, że TDI bulgocze jak dobre V8 w benie (osobiście stwierdzę, że RS4 B7 jest cichszy na wydechu) kilka razy słyszałem jak jedzie i dźwięk ma mega wyczesany, szczególnie jak na klekota

Opublikowano
mój przyjaciel odebrał A7 S-line 3.0 TDIQ prosto z salonu w kolorze Daytona Gray na RS4kach 20'', generalnie orgazm :) ale nie wiem jak Audi zrobiło, że TDI bulgocze jak dobre V8 w benie (osobiście stwierdzę, że RS4 B7 jest cichszy na wydechu) kilka razy słyszałem jak jedzie i dźwięk ma mega wyczesany, szczególnie jak na klekota

Głośniki w środku imitują dźwięk v8 - to samo jest w BMW 550d - ale na zewnątrz też pewnie fajnie brzmi - nie przeczę :wink:

Opublikowano

Może kolega zamawiał ze sportowym wydechem. Jest taka opcja za ok 4,5kzł.

Ale nawet seryjny wydech w 3.0 biturbo daje radę dźwiękowo.

Opublikowano
Ale nawet seryjny wydech w 3.0 biturbo daje radę dźwiękowo.

To nie wydech ;) Tak jak napisał juz wczesniej dziadek to "muzyka" :-/

Opublikowano

Głośniki w środku imitują dźwięk v8

:facepalm::shock3:

Opublikowano

przy koncowych tlumikach sa umieszczone specjalne "actuators", ktore generuja dzwiek a'la V8. sorki za OT

Opublikowano

Głośniki w środku imitują dźwięk v8

:facepalm::shock3:

no w dzisiejszych czasach nawet własny samochód cię oszukuje :wink: