Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] Dziwne głośne stuki dudnienie silnika :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No powiem że nieciekawie to wygląda. Czy to standard w tych motorach czy może jest jakaś przyczyna np. olej?

long life service.

najpierw zacieraja sie hydropopychacze. przez nie siadaja dzwigienki posrednie, a przez to walki.

---------- Post added at 21:38 ---------- Previous post was at 21:38 ----------

tak i podomnie jak u mnie... na wałku rowek około 2-3 minimetrów.... jak będę miał to wstawie fotke.. widać to stantard...? właśnie przebieg około 180 tysi... ;/

kurcze bezrobocie... a tu takie koszty.. dobrze że żony nie ma bo by z domu wygoniła hehe

! wie ktoś mozę gdzie nie drogo mozna dać wałki do regeneracji ? !

---------- Post added at 21:37 ---------- Previous post was at 21:35 ----------

Napisałem do Tom77-a o części ale narazie bez echa.. bez odpowiedzi... :(

a sadzisz, ze on siedzi i czeka az ktos do niego napisze? jak kazdy tutaj ma mnostwo innych zajec. poczekaj cierpliwie.

Opublikowano
  • Autor

wiem wiem :)) spokojnie....

Opublikowano

a walki do swiatka mozesz dac. ale poczytaj wczesniej.

Opublikowano

Wymienilem egr i dzwiek nie ustal.

Szukam dalej.

Dowiedzialem sie,ze to powietrze u Ciebie moze byc od egr.Jak jest niesprawny to dmucha spaliny w dolot.

Opublikowano

Nie szukaj dalej, bo zaczniesz wymieniać wszystko po kolei unikając wałków i hudrauliki, próbując panicznie uniknąć kosztów a to właśnie to Ci pada. Kupuj i wymieniaj, zanim Ci się całkiem wszystko po silniku rozsypie. Jak już miałeś przez mechanika postawioną diagnozę, to nie szukaj czegoś innego na siłę.

Opublikowano
a walki do swiatka mozesz dac. ale poczytaj wczesniej.

jest wiele niepochlebnych opinii na temat wałków od Świątka - na forum A6 i A8 gdzien te motorki są bardziej popularne :wink:

ja brałem wałki Kolbenschmidt'a(chyba dobrze napisałem,jak nie to sorki ) i hydraulikę INA

Opublikowano

i dlatego napisalem zeby kolega poczytal wczesniej. a kolega pytal o regeneracje.

Ja bym bral Kolbenschmidt.

Opublikowano

do autora !!!!

znajdź kogoś kto ogarnia temat silnika 2.5 ale tak faktycznie !!!

bo gratów drogich do wymiany w tym silniku jest od groma- przechodziłem to więc coś tam o tym wiem :wink:

Opublikowano

Bezkosztowo to mozesz:

-sciagnac dekle i ocenic stan walkow i hydrauliki

-sprawdzic EGR i zaworek

-wstepnie sprawdzic wtryski

Wtryski diagnozuje sie na stole Boscha.Vagiem mozesz sprawdzic ewentualnie korekcje.

Najlepiej miec egr i sprawne wtryski,zeby podmienic.

Opublikowano

VAgiem wtryskow sensownie nie ocenisz. trzebaby pomierzyc do tego kompresje.

Opublikowano

Napisalem,ze nie sprawdzi,ale majac roznice w pracy poszczegolnych cylindrow jakis obraz uzyska.

Opublikowano
  • Autor

może i dmuchać właśnie od zużytych wałków gdyż pare minimetrów... a już nie działa jak trzeba nie otwiera w tym momęcie w którym powinno i nadmiar spalin zamiast do wydechu wali w filtr... :chytry:

Opublikowano

Zarejestruj się na forum http://www.a6klub.pl , jest tam gość o nicku Piotruś (znana postać na forum) który naprawdę ogarnia temat tych silników ,tyle że jest z południa Polski.

Opublikowano
może i dmuchać właśnie od zużytych wałków gdyż pare minimetrów... a już nie działa jak trzeba nie otwiera w tym momęcie w którym powinno i nadmiar spalin zamiast do wydechu wali w filtr... :chytry:

to objaw zawieszania sie zaworu ssacego przez uszkodzenie hydropopychacza.

Opublikowano
do autora !!!!

znajdź kogoś kto ogarnia temat silnika 2.5 ale tak faktycznie !!!

bo gratów drogich do wymiany w tym silniku jest od groma- przechodziłem to więc coś tam o tym wiem :wink:

dokładnie Arturze,

niestety kolbenschidt narazie niedostepny, ja kupiłem idealne używki, jak juz Tobie wspomniałem, nową hydraulike INA,koszt: 21 zł za popychacz, i 21 zł za dźwigienkę brutto, ale przyznam że cięzko było taką cenę wytargować, nie z allegro tylko ze sklepu, niedługo zaczynam składac, jeszcze dzis odbieram zaworki zwrotne z serwisu, przy okazjii sprawdzę jak to jest z ta odmą od AKE, jeżeli podstawa filtra jest inna zakładam tą od AKE i bedę miał nowy typ odmy,.

Opublikowano

Przelozylem wtryski,sprawdzilem walki,sprawdzilem odme i wszystko gra.A dalej mam takie dzwonienie z prawej strony.Egr podmieniony i dalej to samo.

Nie wiem co dalej.Niby wszystko chodzi,ale wkurza mnei ten dzwiek.

Pojawil sie nagle.

Opublikowano
Przelozylem wtryski,sprawdzilem walki,sprawdzilem odme i wszystko gra.A dalej mam takie dzwonienie z prawej strony.Egr podmieniony i dalej to samo.

Nie wiem co dalej.Niby wszystko chodzi,ale wkurza mnei ten dzwiek.

Pojawil sie nagle.

ciśnienie oleju na tej głowicy, zaworki zwrotne do sprawdzenia/wymiany???

Opublikowano

Sprawdze po weekendzie cisnienie oleju.O jakich zaworkach mowisz?

Opublikowano

Na każdą głowicę przypada 1 zaworek -śrubka z otworem w aso za jakieś 90 pln/sztuka.

Opublikowano

Pokaz jakies foto,bo nie wiem o co chodzi.