Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Pulsacyjne hamowanie - serwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A4 B5 AFN. Jak hamuje tak jakby pulsacyjnie czyli kilka naciśnięć na pedał hamulca w krótkim odstepie czasu to pedał robi się coraz twardszy, po 2-3 sekundach wspomaganie wraca. Podobnie jest na postoju, silnik odpalony szybko ponaciskam pedał hamulca (5-6 razy) to zrobi się twardy, zaraz poźniej podciśnieniei nabija serwo i wraca wszytko do normy. Czy w Waszych autach też tak się dzieje? Dodam, że vacum pompa coś tam zasysa, problemu z podciśnieniem na turbo nie ma. Nie mierzyłem niestety jakie dokładnie podciśnienie daje pompa.

Opublikowano

sprawdź przewód od vacum do serwa

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem wszytko wygląda na szczelne, podciśnienie w serwie jest nawet po calej nocy. Pytam tylko czy w waszych autach tez tak jest że jak naciśniecie kilka razy szybko hamulec to twardnieje?

Opublikowano

sprawdzałem i u mnie tak samo się dzieje

Opublikowano
  • Autor

Ale na odpalonym silniku tak? Jeśli tak to podziękował, czyli nie ma co rączek sobie brudzić pod maską i kombinować. Lepiej go porządnie umyje bo wiosna idzie :)

Opublikowano

Ja mam dokładnie tak samu przy hamowaniu pulsacyjnym nacisne dwa razy hamulec a za trzecim pedał jest twardy i auto nie hamuje.

Sprawdzałem w innym aucie i pedał twardnieje ale później dopiero po czwartym naciśnięciu a u mnie po drugim.

Też się zastanawiam czy tak powinno być czy raczej coś nie działa tak jak ma.

Opublikowano

vacuumpompa zdycha

Opublikowano
vacuumpompa zdycha

A da się jakoś zmierzyć tą vacumpompe żeby nie wymieniać jej niepotrzebnie??

Opublikowano

podłacz zegar, musisz byc minimum minus 1.2 bar-a

niestety nie mozna zmierzyc jej wydajności

Opublikowano
  • Autor

U mnie musiał bym naciskać tez dość szybko conajmniej 3-4 razy żeby pedał stwardniał. Posprawdzałem dziś wszystko, węzyki pocisnienia, zaworek zwrotny w serwie i wszystko trzyma podciśnienie. Także najwyraźniej tak musi być. Kiedyś jak będe miał możliwość podłącze jakis vacuometr i zobacze ile nabija. Wyczytałem, że musi mieć około 1 bara w moim silniku.

Opublikowano

Ja dzisiaj sprawdzałem jeszcze w innym aucie Skoda Fabia TDi i jest dokładnie tak samo za trzecim naciśnięciem auto hamuje słabiej a za czwartym już bardzo słabo i pedał twardnieje. Wyglada na to że jest to noramlny obiaw i w aucie z ABSem nie należy hamować pulsacyjnie

Opublikowano

3 krotne nacisniecie hamulca na zapalonym silniku i pedal twardy po chwili ok.

Czyli jak czytam wyzej nie odbiegam od ekipy.

Opublikowano

Dziś sprawdziłem, i podczas jazdy 4 krotne bardzo szybkie naciśnięcie hamulca powoduję znaczne pogorszenie wspomagania hamulców. Przyczyna - vacu pompa nie nadąża wytworzyć podciśnienia a serwo przy tak szybkim i kilkukrotnym nacisku potrzebuje podciśnienia znacznie więcej. Myślę że nie ma co się przejmować.

Opublikowano

ja sprawdzilem tez reno master 2007 rok i mastera z 2011 i ma takie same objawy :thumbup1: i jechalem kumpla paskiem z 2008 ma to samo takze nie ma co sie przejmowac