Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Zamiast czarnej sadzy biała w turbo i kacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzis postanowiłem zajrzec do turbinki w mojej AEB 1.8T gdyz miałem podejrzenie ze mam nieszczelny zawór WG lub wcale go nie ma bo nie czuje turbinki odkreciłem i zobaczyłem ze zawór jest ok zamkniety nie macha sie domkniety jak trzeba ale turbina i kat jak by wysmarowany kredą z kąd ten biały nalot? chyba powinien byc czarny?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f924cb90f1a046d9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1837a0436aa54234.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b61036a56fc7a96.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00433b0f70aea676.html

czy ten kat moze byc zapchany?

Opublikowano

proponuję zmienić stację benzynową bo jeździsz na chrzczonym paliwie. Jeżeli masz furkę na gaz to sprawdź mieszanke, bo możesz mieć zbyt ubogą i utleniają Ci się elementy metalowe (tlenek glinu jest biały, głowica, tłoki)

Opublikowano
  • Autor

Tankuje zazwyczaj na renomowanej stacji ale wiadomo jak jest w dzisiejszych czasach, Owszem juz 2 rok jeżdze na gazie co prawda ominołem jedem przegląd Wiec pojade do nich bo przy butowaniu czasem rozłancza mi gaz, czy wspomniana głowica i tłoki tez mogą byc w takim stanie? :(

---------- Post added at 23:17 ---------- Previous post was at 23:07 ----------

Ostatnio zauważyłem też że puszcza troche białą chmurkę, rozwiną bym ten temat ale to chyba nie w tym dziale

Opublikowano

Pewnie jak przegonisz furke to kolektor i turbinka nieźle świeci :evil: Jest za uboga mieszanka przez co silnik i turbina dostają mocno po pupie :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Tego nie zauważyłem ale może dlatego że nie otwierałem maski jak jest ciemno, ale słyszałem po takim przegonieniu jak by silnik , kolektor czy turbo było ostro nagrzane jak by "pękało" cos taki metaliczny odgłos . Dzięki koledzy postaram się jak najszybciej odwiedzic gazownika niech zrobią korekty mieszanki, bo rozumiem że to ich wina.

Opublikowano

A ja myślę, że to syf z katalizatora.

Opublikowano

plynu nie ubywa?

Opublikowano

Sprawdzalec czy lopatki nie maja luzu?moze tra o obudowe.

Opublikowano
  • Autor

Jaki syf z katalizatora? płynu nie ubywa luz jest ale nie tra w obudowe

Opublikowano

W katalizatorze zbierają się wszelkie nieprzepalone syfy. Mi ten osad wygląda na ubogą mieszankę ale mogę się mylić. Jeżeli masz sprawdzonego diagnostę polecam de-kat czy downpipe. Jest na forum pan Gruchot z Przygodzic który ma dla naszego klubu promocje(jest na allegro) . Pozbędziesz się kata , odetkasz wydech będziesz miał więcej mocy. Potem stwierdzisz czy to była wina kata czy nie . To na pewno nie zaszkodzi.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Maciek juz dawno nad tym myslałem by wstawic downpipe, miałem spawac sam u znajomego ale widze ze on ma w dobrej cene nie opłaca sie bawic samemu, dobra robota