Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stuka, skrzypi, puka..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jeszcze w tym dziale nie mialem problemu, wiec czas zaczac.. Otoz, przedwczoraj wjechalem niechacy w zapadnieta studzienke, gruchnelem ale nic sie na pierwszy rzut oka sie nie stalo. Na drugi dzien jechalem i slyszalem jak by stukanie, tylko na prostej drodze i najbardziej przy ruszaniu. Zjechalem na bok, zlapalem za kolo i w lewo i w prawo i zadnych luzow, lekkie ruszanie kierownica i bylo wyczuwalne skrzypienie, wiec sprawdzilem stan plynu do wspomagania a tam full, wiec to nie to.. Powciskalem lewo kolo i skrzypi :facepalm: im mocniej wcisne to slychac charakterystyczne skrzypienie a jak rozbujam jeszcze mocniej to sykniecia amortyzatora. Skrecilem kola na maksa i amortyzator wyglada " na oko " dobrze. Po skreceniu koła wcisnelem jeszcze raz na karoserie i juz nie ma skrzypienia.. Jak myslicie amortyzator czy cos w zawieszeniu ? Od kiedy kupilem samochod tzn od roku jeszcze nic w zawieszeniu nie robilem.. wiec nie znam sie poki co na tym.. za wszelkie rady z gory dzieki.

Opublikowano

U mnie jakimś dziwnym cudem przesunęła się guma pod sprężyną i też skrzypiało, sprężyna nie leżała na gumie.

Opublikowano

Ja u siebie wyczaiłem, że skrzypi guma przy drążku reakcyjnym, skrzypiało właśnie naciskając na błotnik, docelowo psiknąłem smarem w speriu i ucichło. Dobrze jest tak zrobić to wtedy można wykluczyć inne elementy i wymienić tylko te zużyte.

Opublikowano
  • Autor

Dzis bylem u mechanika i wytrzesli mi go, szarpali ale cisza.. co nie zmienia faktu ze dalej cos stuka, ale tylko przy jezdzie na wprost, najbardziej przy ruszaniu i jak jade na luzie.. Po dolach cisza i ladnie wszystko tlumi.. Mechanik obstawia kolo.. zmienie w sobote na letnie i zobacze.. Wszystko ok a jednak nie ok.. wolal bym juz wydac 100 zl i miec cisze niz nic nie wymieniac i sie bujac z pykaniem :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Witam, dzis zmienialem kapcie na letnie i sam zobaczylem co i jak w zawieszeniu, w sumie wyglada wszystko na dobre procz na stabilizatory i tak samo wygladaja z obu stron. Z tej ktorej wydostaja sie na postoju skrzypienia i podczas jazdy, szczegolnie na luzie gluche pukania, odczuwalne na budzie.. Fotki strony kierowcy..

DSC04481.jpg DSC04480.jpg

A tutaj filmik nagralem jak skrzypi na postoju..

http://www.youtube.com/watch?v=mPs-tFO3ZPc&feature=youtu.be

Opublikowano

łączniku stabilizatora jak dla mnie to wymiany się kwalifikują.

a te dźwięki, mi na skrzypienie nie wygląda tylko na pukanie, strzelanie, tak bym to określił. jak dla mnie wahacze, kwestia zlokalizowania który/re.

weź kogoś do pomocy, niech rusza kierownicą, a ty połóż się na ziemi i szukaj, który wahacz może hałasować ( obserwuje jak się ruszają, złap ręką, powinieneś wyczuć który wali. Szczególnie górne łatwo tak sprawdzić. możesz podnieść na lewarku delikatnie auto, zeby łatwiejszy dostęp był.

Opublikowano
  • Autor

W tym sek wlasnie jak bylem u mechanika to on byl w kanale i ja machalem kierownica i cisza, zaden wachacz nie halasowal. Owszem laczniki przy okazji zmienie ale czy to one moga tak pukac przy rownej drodze i praktycznie tylko na luzie ? Podczas jazdy stuka to jakby polos tykala.. Hmm.. Z tym zawieszeniem ciezko bedzie dojsc ;-)

Opublikowano

MAM TO SAMO!!! tylko że z lewej strony, najbardziej słychać to podczas jazdy po tzw. kratownicy lub przy 20-30km/h. u mnie łączniki pomimo że z 99r są jak nowe, sztywne że szok, ja stawiam na któryś z wahaczy tzn. zaraz wstrzyknę im trochę oleju i myślę że powinno pomóc, u mnie objawy się nasiliły po myciu nadkoli na myjni, podejrzewam że gdzieś dostała się woda i teraz skrzypi, dam znać o efekcie moich bojów bo walczę już 4 dzień!

Opublikowano

a może maglownica tak strzela?? u mnie przed regeneracją też jakieś dziwne stukania były

Opublikowano

Zalałem olejem te wszystkie metalowo-plastikowe tulejki, przejechałem 3km i cisza :D

Opublikowano
  • Autor

U mnie to jak by zlozylo sie pare sytuacji.. W piatek wpadlem w dziure a w sobote rano mylem samochod. I dopiero w sobote wieczorem jak samochod po myciu postal zaczely sie te stukania, skrzypienia itd. Mam troche starego oleju 10W40 wiec moze poprostu narazie wstrzykne do wachacza, i jak to nic nie da to bede dalej oliwil.. Najgorsze jest to jak nie wiadomo co tak stuka i puka i skrzypi.. Maglownica jakis tam duzych luzow nie ma, ale i bez luzow rowniez nie jest.. Jezdzi sie bardzo przyjemnie i jak mam tylko jakies doly, nierownosci to tlumi swietnie. Tylko na prostej drodze stuka sobie :facepalm:

Opublikowano

dzisiaj rano w drugim aucie wymieniłem 2 wahacze górne z lewej strony. Stukanie było podobne - padnięte już gumy skrzypiały a do tego stukał trzpień wahacza - ten który wchodzi w zwrotnicę. Po wymianie jest wszystko ok! Pozostał jeszcze luz na końcówce drążka kierowniczego - tej prostej, która jest przy samej maglownicy (słychać jak stuka już). Sprawdź czy przy energicznych rurach kierownicą nie masz stukania i obejrzyj gumy na wahaczach najlepiej podnosząc na podnośniku i ściągając koło a potem brechą lub dużym śrubokrętem poruszaj wahaczami i patrz co się dzieje.

Opublikowano

czemu nie pojedziesz na stacje kontroli pojazdów i nie dasz auta na trzepaki, sprawdzili by Ci dokładnie który wahacz pada albo co tam jest nie halo