Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dźwięk pracującego (męczącego sie) silniczka z okolic środka kokpitu /radia/klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

odkad kupilem samochod (ponad 3 lata) mam podejrzanie dziwny dzwiek z okolic kokpitu okolice przelacznika klimy / radia. Po wylaczeniu silnika, slysze z tych okolic jakis pracujacy, (meczacy sie, nie mogacy zaskoczyc) silniczek, identyczny dzwiek jak czytnik cd kiedy ma problem z odczytaniem plytki. podczas jazdy rowniez sie meczy i slysze to jak scisze radio ;)

po wylaczeniu silnika, ten dzwiek moze wystepowac kilkanascie/dziesiat minut nawet az sie uspokoi.

podejrzwam radio, ale czy po wylaczeniu silnika, wyjeciu cd moze dalej sie meczyc ? plyty nie przeskakuja nic innego sie z radiem nie dzieje.

bledow engine nie ma w vag.

chyba za sa jakies przekazniki za radiem/klima ?

w sumie nie przeszkadza mi to w niczym, ale robie juz duzy remont autka i jak juz wkladam kupe pieniedzy to niech wszystko gra :)

Opublikowano

klapy (silniki) klimatronika

sprawdź błędy nie engine ale klimatyzacji, skasuj błędy i zrób nastawy podstawowe

Opublikowano
  • Autor

nie moge znalezc instrukcji jak zrobic te nastawy podstawe vagiem. prosze o pomoc.

Opublikowano

Opis:

Nastawy podstawowe climatronika

Warunek konieczny.

Przyczyny błędów muszą fizycznie zostać usunięte/ naprawione.

Brak zapisanych błędów w sterowniku.

Podłączasz VAG

Uruchamiasz silnik.

Włączasz klimę na tryb AUTO:

Wchodzisz w adres Klimatycacji [08] ewentualnie inny adres dotyczący klimatyzacji.

Następnie [07] Kodowanie >>> Wpisujesz wartość i potwierdzasz.

Teraz nie zamykając programu (nie rozłączając się z samochodem) odczytujesz błędy klimy i

usuwasz je, jeśli się pojawiły.

Następnie przechodzisz do Basic Settings.

Silnik nadal MUSI pracować >>> klima musi być włączona na tryb AUTO.

[04] - Basic Settings >>> Potwierdzasz

Wpisujesz numer grupy 001

Czekasz i obserwujesz a przede wszystkim słuchasz.

Wszystkie silniczki sterowania przejadą sobie od jednego końca do drugiego, żeby poznać pozycje krańcowe.

Po zakończeniu na ekranie pojawiają się w każdej pozycji "0" (zera).

Jest to znak, że nastawy podstawowe zakończyły się.

Kodowanie na przykładzie mojego rekina - B6 Avant 2003 >>> Czyli jeżeli masz avanta, bez podgrzewanej elektrycznie przedniej szyby i bez szyberdachu

to kodowanie jest 00000.

* 00?xx: Chassis

o 0 = Sedan/Avant

o 1 = Cabrio

* 00x?x: Heated Windshield

o 0 = Heated Windshield not installed

o 1 = Heated Windshield installed

* 00xx?: Sunroof

o 0 = No Sunroof OR Normal Sunroof

o 1 = Sunroof with Solar Cells

Kodowanie sterownika klimatyzacji zależne jest od : samochodu i silnika oraz roku produkcji.

Nie ma uniwersalnego kodowania dla wszystkich aut.

A więc tak. Dla tego samochodu kodowanie climatronika to 00040.

Zaczynamy:

Warunek konieczny. Exclamation

Przyczyny błędów muszą fizycznie zostać usunięte/ naprawione.

Brak zapisanych błędów w sterowniku.

Podłączasz VAG

Uruchamiasz silnik.

Włączasz kllimatyzację w tryb AUTO:

Wchodzisz w adres 08 AC/ HVAC lub inny opis dotyczący klimatyzacji.

Dalej 07 Kodowanie

Wpisujesz wartość i potwierdzasz.

Teraz nie zamykając programu (nie rozłączając się z samochodem) odczytujesz błędy klimy, usuwasz je, jeśli się pojawiły i przechodzisz do Basic Settings.

Silnik musi nadal pracować, i klima być włączona w tryb AUTO.

04 - Basic Settings n

Potwierdzasz n

Wpisujesz numer grupy 001 n

Czekasz i obserwujesz oraz słuchasz. n

Wszystkie silniczki sterowania przejadą sobie od jednego końca do drugiego, żeby poznać pozycje krańcowe.

Po zakończeniu na ekranie pojawiają się w każdej pozycji zera (0).

Jest to znak, że nastawy podstawowe zakończyły się.

Jeszcze raz dla pewności odczytujemy błędy i kończymy pracę VAG-a.

Od tej chwili możemy cieszyć się ponownie prawidłową pracą naszej automatycznej klimatyzacji.

UWAGI:

Kodowanie sterownika jest zależne od samochodu i sillnika oraz roku produkcji. Nie ma uniwersalnego kodowania dla wszystkich aut.

Jeśli ktoś nie rozumie tej instrukcji to proponuje nie zabierać się samodzielnie do zabawy VAG-iem.

Opublikowano
  • Autor

dzieki za info,

nie mam problemow z grzaniem, ani z oziebieniem- wszystko dziala jak nalezy tylko halasuje troche :)... nie spierdziele nic bardziej jak zrobie nastawy ?

Opublikowano

A tam nie ma jakiegoś wiatraczka? Bo u mnie też to jest, myślałem że to wiatraczek się załącza na klimtroniku, która ma chłodzić układ elektroniczny.

Opublikowano

Ja miałem podobny problem z dziwnymi dźwiękami z okolic silniczków klimy. Po wyłączeniu auta pojawiał się dźwięk jakby skrzypiały stare drzwi od szafy:) Wyjąłem schowek od strony pasażera i popsikałem zwykłym wd40 we wszystkie mechanizmy i jak ręką odjął, minął rok i dalej cisza. Może Tobie też pomoże.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

mam podobne dźwięki z okolic schowka, zrobie to samo i dam znać.

ps dzięki Dranek

Opublikowano

Koledzy ja również podejrzewam u siebie nastawy podstawowe. W okolicach schowka coś tam lekutko puka a że sam nie mam VAG-a to może pomoże mi ktoś z woj. podkarpackiego???

Opublikowano
A tam nie ma jakiegoś wiatraczka? Bo u mnie też to jest, myślałem że to wiatraczek się załącza na klimtroniku, która ma chłodzić układ elektroniczny.

Jest wiatraczek, ale nie jest do chłodzenia elektroniki tylko to pomiaru temp.powietrza.

U mnie był trochę brudny, wyczyściłem i nasmarowałem, aby się do niego dostać trzeba rozebrać klimatronik na części pierwsze