Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje podłogi powyżej 100kmh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z silnikiem AVB w audi a4 b6, pedały oraz podłoga kierownica dostają mrowienia powyżej 100kmh , byłem u paru mechaników - sprawdzali poduszki skrzyni, silnika, plecionkę, koła wyważane u różnych wulkanizatorów.

U jednego podnieśli samochód i leciałem/jechałem w powietrzu 80kmh ;) ponoć największe wibrację idą od skrzyni. Na postoju drgania są leciutkie , sprzęgło wysoko bierze a dwumas słychać (o ile to dwumas) na zagrzanym silniku podczas wciskania sprzęgła - nieregularne stuknięcia.

Szkoda wywalać 2 tyś na komplet jeżeli nie mam pewności że to pomoże, co jeszcze może powodować takie objawy? wtryski?

Opublikowano

Podstawowa sprawa: zapnij Vaga i zrób logi :P. A jak przy ruszaniu szczególnie pod górkę załadowanym samochodem (albo spróbuj z ręcznego) - czuć jakieś wibracje na pedale sprzęgła, słychać stukanie na zewnątrz?

Opublikowano
  • Autor

no właśnie z tymi logami to niespecjalnie umiem :) niemam kabla na tyle długo aby jeszcze umieć robić te logi, wibracje czuje na pedale sprzegla caly czas - pulsuje non stop,na zewnatrz a nawet wewnatrz slychac stukanie dwumasu przy wciskaniu sprzegła, a jak zimny na odwrót.

Opublikowano

jeśli wydałeś juz tyle kasy na śmigałeś po mechanikach , to lepiej pojedz do jakiegoś sensownego podepnij vag i logi jak nic nie pokarze to skrzynia na glebę i trzeba sprawdzić sprzęgło i dwumas ale jak juz stuka to raczej zostanie wymiana i logi nie pomogą bo wszystko jasne

Opublikowano

moze poprostu problem tkwi w kołach. tez miałem taki problem. da drugim komplecie usterka znikneła.

Opublikowano
moze poprostu problem tkwi w kołach. tez miałem taki problem. da drugim komplecie usterka znikneła.

popieram ten pomysł miałem ten sam problem ciężarek spadł na kole, było źle wyważone i pojawiały się drgania

Opublikowano
  • Autor

Półośki i przeguby mi sprawdzali więc raczej nie to największe wibracje od skrzyni idą, koła wyważałem nieraz ale może felga uszkodzona, na lato kupiłem felgi z oponami używki zobaczę czy będzie jakaś zmiana na lepsze lub gorsze po założeniu , w sobotę będę zmieniał. Chyba muszę przygotować się na dwumas i sprzęgło tak czy siak. Wolałbym żeby to była jakaś niedokręcona śrubka ale cóż :)

Opublikowano

szykuj kasę na dwumas i sprzęgło i nie szukaj dziury w całym

Opublikowano

mysle ze moze to byc dwumasa... predkosc około 100km/h czyli 2000 obrotów

Opublikowano
  • Autor

a pytanko może głupie... jak kupuje dwumas osobno i sprzeglo osobno to w komplecie sa te dociski łożyska i inne duperele?

Opublikowano

kup dwumas ze sprzęgłem w komplecie wychodzi taniej i dostaniesz nowe śruby

Opublikowano
  • Autor

no to zaczynam odkładać na dwumas w takim razie, ale przynajmniej poradziłem sobie z wibracjami na postoju, podkreciłem obroty o 40 i wystarczyło :) wtryski sprawdzałem - te wszystkie trzy pozycje i mieszczą się w normie, nawet nie są blisko maksymalnej granicy.