Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak sprawdzić stan oleju w tylnym dyferencjale Audi A4 B5?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sprawdzić stan oleju w tylnym moście i ile go tam jest ?

Opublikowano

sprawdzanie poziomu przez otwór z boku obudowy

1.9 litra oleju z oznaczeniem GL5 SAE 90

Opublikowano
  • Autor

z boku ?? to znaczy z prawej strony mostu patrzac od tylu auta, tam jest sruba chyba 19mm lub 17 mm czy to jest to ??

jak ja odkrece to co dalej ?

Opublikowano

jak odkręcisz to powinno cieknąć jak nie to dolej to tego momentu aż zacznie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czyli olej MOTUL GEAR 300 75W-90 sie nadaje? Rozumie że tym samym olejem można zalać tylny most i skrzynie biegów. Niedawno kupiłem A4 B5 QUATTRO z silnikiem AFN. Ma ponad 200000 na blacie wiec na początek planuje wymiane wszystkich olejów płynów filtrów itp.... Rozumie że tylny mozt to około 1,9 litra oleju - a ile wchodzi do skrzyni? Gdyby ktoś jeszzce w miare prosto opisał sposób wymiany to byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano
Rozumie że tylny mozt to około 1,9 litra oleju - a ile wchodzi do skrzyni?

Coś koło 2,75 litra.

Czyli olej MOTUL GEAR 300 75W-90 sie nadaje? Rozumie że tym samym olejem można zalać tylny most i skrzynie biegów.

Do skrzyni się nadaje (i moim zdaniem to dobry wybór).

Do dyfra stosuje się olej mineralny np.Motul 90PA SAE90.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Czyli potrzebuje 3 litrowe banki MOTUL GEAR 300 75W-90 - full syntetic do skrzyni biegw

i 2 litrowe banki MOTUL 90PA - mineral....

Teraz dopiero wyczytalem na stronce Motula w opisach produktow, ze MOTUL GEAR 300 75W-90 zalecany jest do wszystkich skrzyn przekladni i tylnych mostow bez blokady mechanizmu roznicowego, natomiast do przekladni z blokada mechanizmu roznicowego stosuje sie tylko MOTUL 90PA (przynajmniej sposrod produktow Motula).

Jesli chodzi o wymiane to rozumie ze zarowno skrzynia jak i most tylny posiadaja jakies otwory spustowe u dolu i przelewowe z boku - wiec odkrecic bok, a nastepnie dol, zlac zuzyty olej, nastepnie zakrecic dol i lac do momentu az bedzie przelewac sie przez bok - wtedy zakrecamy bok i mozna jechac....

I jeszcze jedno pewne bardzo glupie pytanie - ale mam moja A4 od tygodnia wiec wybaczcie - czy moja A4 B5 QUATTRO z 1999r posiada blokade mechanizmu roznicowego? - to tak dla pewnosci.

Dzieki za pomoc!

Opublikowano
Czyli potrzebuje 3 litrowe banki MOTUL GEAR 300 75W-90 - full syntetic do skrzyni biegw

i 2 litrowe banki MOTUL 90PA - mineral....

90PA jest sprzedawany w 2L opakowaniach, tak więc jedna bańka Ci wystarczy :)

I jeszcze jedno pewne bardzo glupie pytanie - ale mam moja A4 od tygodnia wiec wybaczcie - czy moja A4 B5 QUATTRO z 1999r posiada blokade mechanizmu roznicowego? - to tak dla pewnosci.

Nie posiada.

B4(B3 chiba też?) miały jeszcze takie coś, aktywowane/deaktywowane pstryczkiem-elektryczkiem, i działające do całych 27km/h (o ile dobrze pamiętam).

Jesli chodzi o wymiane to rozumie

Bardzo dobrze Kolego rozumiesz :th:

Do wymiany oleju w skrzyni potrzebował będziesz specjalny klucz (chodzi o coś takiego http://moto.allegro.pl/item358201968_klucz_do_korka_oleju_skrzyni_biegow_vw_audi.html).

Poza tym o ile dobrze pamiętam potrzebne będą Ci imbusy 17mm(korek kontrolny skrzyni), oraz 10mm(korek kontrolny i spustowy dyfra).

Pozdrawiam!

Opublikowano

A jednak warto pytac - o tym kluczu to bym w ogle nie pomyslal. A co do blokady to przypomnialo mi sie ze znajomy mial takie cos w B4 Q - zima w gorach bardzo mu sie przydawalo. A czy mam rozumiec ze w B5 nie ma blokady w ogole - czy jest to realizowane przez jakis sprytny uklad elektroniczny - jakis uklad EDS czy cos takiego....?

Nie wiem - moze wypisuje jakies herezje ale czytam jeszce raz te opisy Motula i leci to mniej wiecej tak:

MOTUL GEAR 300 75W-90

Olej do skrzyń biegów i tylnych mostów

Do samochodów sportowych

100% SYNTETYCZNY - BAZA ESTROWA

SAE 75W-90

ZASTOSOWANIE

Specjalna formuła do samochodów sportowych i wyczynowych.

Do wszystkich skrzyń biegów i tylnych mostów bez blokady mechanizmu różnicowego.

Do wszystkie typów samochodów: wyścigowe, A-grupowe, rajdowe, 4WD.

W skrzyniach biegów i tylnych mostach z blokadą mechanizmu różnicowego zaleca się

stosowanie MOTUL 90 PA. Spełnia wymagania producentów SAE 75W-90.

MOTUL 90PA

Olej do tylnych mostów z blokadą mechanizmu różnicowego

Do samochodów sportowych, osobowych i terenowych

SAE 90

ZASTOSOWANIE

Specjalna formuła do tylnych mostów z blokadą mechanizmu różnicowego.

Wszystkie rodzaje tylnych mostów z lub bez blokady mechanizmu różnicowego.

Czyli z tego wynikalo by ze w zasadzie i skrzynie i tylny most (w moim przypadku) moznaby zalac MOTUL GEAR 300 75W-90, a mozna tez tak jak radzisz skrzynie MOTUL GEAR 300 75W-90 a tylny most MOTUL 90PA. Pytam tak teoretycznie z ciekawosci - bo raczej podany przez Ciebie sposob bardziej do mnie przemawia (choc czytalem gdzies na forum ze i skrzynie i most zalewali tym samym). Czy wynika to z tego ze oryginalnie skrzynia jest zalana wlasnie full syntetykiem a most mineralnym (tak mie sie zdaje ze chyba fabryka Castrolem zalewa). I wielkie dzieki za cynk o tym specjalnym kluczu - bez Twojej wiedzy to pewnie spedzil bym pare godzin kombiujac jak to odkrecic - a tak moge sie odpowiednio przygotowac.

Jeszcze raz dzieki Wielkie!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podłacz vaga

tam bedziesz miał info na temat blokady (EDS-u)

B4 miały blokadę uruchamianą guzikiem na konsoli pomiedzy fotelami

auto musi to miec poniewaz cała istota napędu 4X4 w tym aucie wzięłaby w łeb

w A4 zastosowano elektronike

• 17 lat później...
Opublikowano

Mam wyciek z dyfra  chciałem sprawdzić stan ewentualnie dolać oleju . No  i potem wymienić symering . Nie mogę ruszyć korka z boku obudowy dyfra  na ampul 10. Macie jakiś sposób na niego . Można to grzać palnikiem?