Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Szum z głośników przy dodawaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem ,dziś zamontowałem w moim a4 sedan głośniki w tylna półkę 6*9 sony i chciałem je napędzić ze wzmacniacza mam magnata z którego już gra skrzynia blaupunkt i okazało sie że po przekreceniu kluczyka słychac szumy z tych ze głośników ale po chwili cichna i wszystko dość dobrze gra ale gdy odpale auto pojawia sie jakby gwizd który się nasila wraz z dodawaniem gazu ,dodam że jak zasilam głośniki z radia to jest wszystko dobrze,ale ciszej oczywiście .Prosze o pomoc a i jeszcze sprawdziłem pięc razy nie ma żadnego zwarcia

Opublikowano

dzeki sparki za pomoc ale kable niestety mam zwykłe nie ekranowane,to będe musiał inaczej poprowadzić kabel sygnałowy i powinien sie mój problem rozwiazać

Opublikowano

Niestety wszystko wskazuje ze to klasyczny przyklad nieodpowiedniego poprowadzenia przewodow sygnalowych. Nie radze stosowac zadnych filtrow bo zniwelujesz tylko objawy (czyli to co slyszysz) ale przyczyna pozostanie bez zmian. Oprocz tego zaklocenia moga lapac tez przewody glosnikowe - rzadko sie to zdarza ale jednak. Jezeli zrodlo zaklocen jest silne ekranowanie przewodu niewiele daje. Im lepszej jakosci przewod sygnalowy tym latwiej uniknac tego typu zaklocen.

Opublikowano

Nie wiem jak podłączyłeś, ale prawdopodobnie radio jest zasilane z innego punktu niz wzmacniacz. Problem może leżec w tzw. pętli masy. Poszukaj na allegro albo w sklepie z car audio filtra pętli masy - wpina sie go pomiędzy wzmacniacz a głośniki - montaz banalnie prosty wpięcie i wypięcie chinch'y. Miałem podobnie i to zniwelowało problem. Przy wyłączonym silniku spokój jak uruchomiłem to gwizdało nawet przy regulatorze głośności na minimalnym poziomie, czułem sie jakbym startował promem kosmicznym - każde dodanie gazu to gwizd i szum. Spróbuj może to jest to koszt chyba cos koło 25 zł.