Lukash Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam, mam problem z moim autkiem. Niedawno zauwarzyłem, że samochód w pewnym momęcie traci moc, próbuje przyspieszać i nic. Po chwili jest już dobrze. Autko czasami też dymi na biało. Dym ten ma specyficzny zapach. Zauwarzyłem także, nieduży ubytek oleju w silniku. Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc, co mi padło w samochodzie, jakie mogą być spodziewane koszty naprawy to będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Flyer Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Jako, ze V6 nie wciagaja oleju, to zaczalbym od diagnostyki vagiem i turbullum...
spanky Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 bez pelnej diagnozy Vag'iną to moge Ci polecic wymiane silnika na nowy ...
Lukash Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2008 spróbuje panowie podpiąć go pod vag-a, tak jak proponujecie. A z tą wymianą silnika to chyba troche przesadzone!!! Może to padło mi turbo i przez to ubywa mi oleju.
Piterex Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Pewnie filtr odmy do wymiany - a jak był zapchany to zwiększone ciśnienie oleju porozszczelniało co nieco. U mnie poszły uszczelki pod deklami zaworów i olej lał się po całym silniku.
Lukash Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Ale czy zapchany filterek odmy powoduje czasami zanik mocy w samochodzie. Z tego co wiem o zajechanej odmie świadczy właśnie ten wydobywający sie dym z rury wydechowej o dziwnym zapachu(które też wystepuje czasami, niekiedy zostawia taka chmurkę dymu że lipa troche, a czasami jest oki)
Piterex Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 U mnie zapchany filtr odmy spowodował jedynie wycieki. Był bardzo szybko wymieniony (na drugi dzień po zauważeniu dymienia), ale nie wiem czy na dłuższą metę nie mógł by coś więcej nabroić...
Lukash Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Opublikowano 3 Maja 2008 Podpiołem panowie autko pod kompa i wyskoczyły 2 błędy 023f- ciśnienie w rurze dolotowej i 02E5- włącznik w układzie hamulcowym. Ale były to błędy sporadyczne i pewnie mało znaczące. A fura kopci dalej i bierze olej Co to może być?
GILI Opublikowano 3 Maja 2008 Opublikowano 3 Maja 2008 przejrzyj odmy.sam jestem ciekawy co to może być bo wczoraj widziałem A62.5tdi na obwodnicy i waliło na biało jak parowóz.
Lukash Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Opublikowano 11 Maja 2008 Odstawiłem do fachowca który zajmuje sie silnikami diesla, zobaczymy co wyczaruje. Podobno podejrzewa że to turbina, ale jeszcze nie wiadomo. A Ty adikrakow, jężeli mówisz że miałeś takie same objawy co ja to powiedz mi jakie poniosłeś koszty z tego tytułu(jeżeli możesz oczywiście)
slaweq Opublikowano 11 Maja 2008 Opublikowano 11 Maja 2008 Moj tez tracił moc i po sprawdzeniu wszystkiego okazało sie ze przyczyną były zapieczone kierownice w turbo. Regeneracja turbiny i wszystko wrociło do normy :th: Koszt w moim przypadku to 500 zł.
Lukash Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Opublikowano 12 Maja 2008 No panowie odebrałem od mechanika i jest wporzo. Okazało sie że,zapchana była ta słynna odma. Cały układ dolotowy został przeczyszczony i jak narazie jest ok, nie dymi i świetnie jeździ. Na szczęście że długo nie jeżdziłem samochodem w takim stanie. Mogło dojść do uszkodzenia turbo lub czegoś innego. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi