Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie wewnętrznego lusterka fotochrom w A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak :wink: z PIN 6 lusterka fotochrom przeciągasz krótki kabelek do Panelu Oswietleniowego wtyka 8 PIN-owa PIN 6 .

I masz w pełni funkcjonalny MOD :decayed:

WTYKA_8_PIN.jpg

Witam czy do tego modu wystarczy podpiąć się pod PIN 6 z lusterka fotochrom do Panelu Oświetleniowego wtyka 8 PIN-owa PIN 6 czy trzeba mieć podpięty również Pin 3 - sygnał włączonego wstecznego biegu i dopiero zadziała rozjaśnianie lusterka po włączeniu oświetlenia? :kox:

Edytowane przez marian2007

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

Chciałbym podsumować trochę temat. Zabieram się za wymianę zwykłego lusterka na monochromatyczne + sensory deszczu i światła w przedlifcie 2010 i tak:

- Jeśli nie mam oryginalnie pociągniętej wiązki (tego jeszcze nie wiem) to przeciągam 3 przewody fi 0,5mm: +12V, masa oraz sygnałowy z sensora deszczu,

- biorę wtykę 6 pin do lusterka (8E0 971 833) i podłączam 2 zakupione przewody: 1 pin +12, 2pin- masa. Wiązkę puszczam po słupku A. 12V zakończony pinem (000 979 135 E) idzie na ST2 bezpiecznik nr.1 (w starszych ST1 bezp. nr. 9) a drugi na masę (ktoś pisał, że w pobliżu jest nagwintowany otwór do wykorzystania).

- Połączenie PIN3 do modułu komfortu sobie odpuszczam.

- Dodatkowo daję krótki przewód na 6 pin wtyki do lusterka i łączę z 6 pinem wtyki 8-pinowej do gniazda w podsufitce. Łączenie: do kostki lusterka pin 000 979 009 E do gniazda podsufitki pin 000 979 034 E.

- biorę wtykę do sensora 1C0 973 119 B. Od strony sensora podłączam do wtyczki krótkie przewody (za pomocą pinów 000 979 009 E) +12V na pin 1, masę na pin 2 oraz sygnałowy na pin 3. Z drugiej strony mostkuję zasilanie z wtyczką 6 pin od lusterka (odpowiednio na pin 1 i 2). Sygnałowy idzie, jako 3 przewód do MCE i łączony jest z CE do 16-pinowej wtyki, zmostkować na pinie-2 (wtyka beżowa po lewej stronie),

- wymieniam przełącznik świateł na taki z funkcją AUTO (8K0941531AS, AL, AA)

- koduję i aktywuję sensory oraz CLH (zakładam, że ustawienie z kreskami na manetce od wycieraczek zmieni funkcję z czasowej aktywacji wycieraczek na ustawienie wrażliwości sensora?).

Reasumując komponenty drobne jakie będą potrzebne:

PINY 6szt. ( 1 kabelek 2 PINY) 000 979 009 E (3 do wtyczki sensora + 3 do wtyczki lusterka)

PIN do bezpiecznika 1 szt. 000 979 135 E (na +12V)

PIN do kostki 8PIN podsufitki 1 szt. 000 979 034 E (czy na pewno ten potrzebny?)

Wtyka 3 PIN do sensora 1C0 973 119 B

Wtyka 6 PIN do lusterka 8E0 971 833

Okrągła końcówka przewodu na masę

3x 8 metrów kabla fi 0,5mm

Będzie korekt?

Opublikowano

Tak :wink: z PIN 6 lusterka fotochrom przeciągasz krótki kabelek do Panelu Oswietleniowego wtyka 8 PIN-owa PIN 6 .

I masz w pełni funkcjonalny MOD :decayed:

WTYKA_8_PIN.jpg

Witam czy do tego modu wystarczy podpiąć się pod PIN 6 z lusterka fotochrom do Panelu Oświetleniowego wtyka 8 PIN-owa PIN 6 czy trzeba mieć podpięty również Pin 3 - sygnał włączonego wstecznego biegu i dopiero zadziała rozjaśnianie lusterka po włączeniu oświetlenia? :kox:

Witam czy ktoś jest w stanie mi pomóc z podłączeniem tego kabelka? dodam że we wtyczce 8 PIN-owej która jest od oświetlenia nie mam żadnego kabelka.

Opublikowano

Jeżeli PIN 6 z lusterka fotochrom wepnę do wtyki Panelu Oświetleniowego PIN 6 to musi to działać (Tak mam zrobione ) , dodam że nie mam wtyki w lusterku i może pomyliłem kolor kabla (podpięty mam zielony kabelek) :(

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie

czy wkłady fotochrom zewnętrzne z audi a6 c6 podejdą do b7.chodzi mi o nowszą wersję,bez czarnej ramki.

Edytowane przez aker

Opublikowano
  • Autor

Panowie

czy wkłady fotochrom zewnętrzne z audi a6 c6 podejdą do b7.chodzi mi o nowszą wersję,bez czarnej ramki.

Kolego to jest watek o A4 B8 :hi:

Proszę nie zasmiecać watka

Opublikowano

Panowie

Kolego to jest watek o A4 B8 :hi:

Proszę nie zasmiecać watka

Przepraszam,nie dopatrzyłem :facepalm:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Posiadam lusterko fotochrom wewn + zewn, czujnik swiatla, deszczu. I czasem zdaży się że lusterka same się ściemnią pomimo że za samochodem nic nie ma. Sytuacje taką zaobserwowałem przez ostatni miesiąc dwu krotnie i to gdy wilgotność była większa niż normalnie (temp dodatnie, pada deszcz). VCDS - bez błędów. Czy to normalny objaw, ktoś, coś ??

Edytowane przez tomek1214

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Myślałem że jest tylko jeden rodzaj, bo one wyglądają jakby były lustrzanym odbiciem, są symetryczne. A jakie piny są w złaczu drzwi?

Daj numery wtyk to sprawdze :wink:

Siemasz, czy mógł byś podać nr pinów złącza drzwi??? Jaki przekrój przewodu najlepiej dać???

Edytowane przez slawek16-1988

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam oto takie lusterko z asystentem pasa ruchu :

jw1CFTh.jpg

chciałbym wpiąć pod niego kamerkę samochodową mio i pytanko, pin 1 to + a 2 to masa ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, w aucie nie miałem fotochromu wewnątrz i na zewnątrz auta, dołożyłem lusterko wewnętrzne działa fotochrom po wpieciu kostki :) ale zewnętrzne szkła juz nie chcą działać ??? mam lusterka składane z kablami na fotochrom

Opublikowano
  • Autor

ale zewnętrzne szkła juz nie chcą działać ??? mam lusterka składane z kablami na fotochrom

mam nadzieje ze instalacje robiłes od lusterek zewnetrznych do lusterka wewnetrznego :wink:

Opublikowano

Nic nie robilem jeszcze , myślałem ze instalacja jest jak zobaczyłem wtyczki pod fotochrom w lusterkach zewnętrznych :)

Opublikowano
  • Autor

Nic nie robilem jeszcze , myślałem ze instalacja jest jak zobaczyłem wtyczki pod fotochrom w lusterkach zewnętrznych :)

całe info 1 post :hi:

Opublikowano

Dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Doradzi ktoś czy można wyciągnięty pin 3 (wtyka 6 pin) wykorzystać do czujnika wilgotności i czy wystarczy go podłączyć od pinu 7 do wtyczki t32c/32 bez kodowania

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ponawiam pytanie kolegi wyżej.

Czy po dołożeniu lusterka z czujnikiem wilgotności, trzeba ten czujnik zakodować?

Edytowane przez polo25

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie pytanko bo szukam i nie ma mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi mimo że stron 17, mam lusterko z czujnikiem światła i deszczu chciałbym założyć lusterko z fotochromem i asystentem świateł. Czy ktoś może podpowiedzieć który numer lusterka będzie odpowiadał moim wymaganiom. Wydaje mi się że będzie to ten numer 8K0 857 511 D?? Jednak chciałbym potwierdzić na 100%. Jeśli mam klimę jednostrefową to nie ma czujnika wilgotności i nie jest mi potrzebne?? Pozdrawiam