Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

205/50/17 czy 215/45/17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak wiem, temat był pewnie milion razy. Szukam od godziny, trochę poczytałem, ale i tak chce zaciągnąć waszej opinii. Obecnie chwilowo jeżdżę na 195/65/15, bo sprzedałem swoje fele. Mam A4 AFN po koksie na 140 koni. Mam też ori felgi z anglika w rozmiarze 16" 7J ET45. Nie chce stracić na osiągach, bo dopiero co zrobiłem program i chcę się nim nadal cieszyć, stąd pytanie: założyć 16" z oponą 205/55/16, czy pakować się w 17" i chyba najlepiej z oponą 205/50/17? Ile stracę na tym, że założę 16/17"? Spalanie nie gra roli :grin: Czekam na opinie :hi:

PS Namierzyłem felgi 17" w rozmiarze 7J i chyba ET35. Do tego może opona 205/50/17. Jak to się zestawi do 15" ? Z góry dzięki :hi:

Opublikowano

ja mam 215/50/17 i polecam, podobna wysokosc jak prawidlowe 225/45/17 ale wezsza i na osiagach i spalaniu sie tak nie traci.

---------- Post added at 23:31 ---------- Previous post was at 23:30 ----------

20120330033.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czekam na wypowiedzi innych :wink:

Jednym słowem na 205 powinno być jeszcze lepiej?

Opublikowano

Dokładnie bo bardziej zblizone do oryginału.

Opublikowano

140 koni w Dieslu to już w miarę robi robotę, więc pytanie czy 205 to nie za mało. Myślę że może mieć problemy z utrzymaniem trakcji na 1 i 2 biegu. Myślę że możesz śmiało dawać 225/45, tylko te felgi....7 cali to wąsko

Opublikowano
  • Autor

To źle, że wąsko? Tak jak mówię, chciałbym w miarę możliwości zachować osiągi :decayed:

Opublikowano

Cze, u mnie na przodzie siedzi 215/45/17/ 8cali, na 3 biegu na suchym potrafiło zabuksować(przy 14 st.c- ale pewnie twarda jeszcze jest), :audi: zbiera się ciut lepiej jak na 225/45/17 RFT-cie. Z tego co sie doczytałem to duuuuużo w kwestii parametrów zależy od wagi zestawu fela i opona....

Opublikowano
ja mam 215/50/17 i polecam, podobna wysokosc jak prawidlowe 225/45/17

średnica koła o 12 mm za duża.....

wracając do tematu....

zakładaj 205/50 ale tak jak koledzy mówią ciężko będzie z przyczepnością na mokrym przy tym rozmiarze zaś na 225/45 będzie mniej zrywny na suchym ale i bardziej podatny na bujanie w koleinach

Opublikowano
  • Autor

wracając do tematu....

zakładaj 205/50 ale tak jak koledzy mówią ciężko będzie z przyczepnością na mokrym przy tym rozmiarze zaś na 225/45 będzie mniej zrywny na suchym ale i bardziej podatny na bujanie w koleinach

dzięki :hi:

A jak to się zestawi do 15"? Bardzo odczuwalna różnica?

Opublikowano

17 ładniejsze :decayed: na lato albo polerowane 16:naughty:, do 15 ET45 to dystans 20mm żeby na równo z błotnikami było i wtedy ujdzie :wink:, jest różnica w komforcie...

Opublikowano
  • Autor

Bardziej chodzi mi o osiągi.. Sprzedałem specjalnie 15" i chcę 16" lub 17" :decayed:

Opublikowano

popatrz które ładniejsze i bierz lżejsze :wink:, udanych łowów pozdro

Opublikowano

wracając do tematu....

Dokładnie, ale coś kosztem czegoś. 6 mm na promieniu to grubość bierznika wiec tragedi nie ma :) Poprzednio miałem 33mm za małe :grin:

Opublikowano

ja stałem przed podobnym dylematem tzn. zakup felg najpierw padło na 17" wzór sline (wieloramienne) z oponą 205/50/17 czy 16" 205/55/16 czyli to co było to tej pory no sprawa się rozwiązała tak, ponieważ nie mam gleby i zobaczyłem jak wyglądają te 17" na takim zawiasie jak mam odpuściłem bo koza była niesamowita, dlatego jak masz glebę to bierz 17" jak nie to 16"

Opublikowano
  • Autor

Właśnie myślę też nad tymi łopatami, które masz.. Ja mam 16", ale do renowacji i inny wzór.. Dzisiaj przez głowę przeszło mi nawet 18", ale nie mam gleby :polew:

Opublikowano

no tych łopat ori niestety już nie mam bo ktoś się nie bał i zaj...

kupiłem inne 16" niestety nie ori ale wzór ori audi sline (pięcioramienne)

na twoim miejscu jak nie masz gleby to bym zakładał 16"

Opublikowano
  • Autor

a jakiś dystans może do nich? chociaż z 5mm? Bo to ET45..

Opublikowano

no powiem Ci ze 10mm by było OK

te felgi które teraz mam z ET35 także jest spoko

Opublikowano
  • Autor

http://moto.allegro.pl/alu-5x112-17-tanio-zobacz-i2223796383.html Co myślicie o takich felgach? Słyszałem coś tam o tej firmie, a wy co możecie o niej powiedzieć? Co do opon to zdecydowałem, że będą 205/50 i glebka -30/-40.

---------- Post added at 14:51 ---------- Previous post was at 13:02 ----------

Pomoże ktoś? :decayed:

Opublikowano
http://moto.allegro.pl/alu-5x112-17-tanio-zobacz-i2223796383.html Co myślicie o takich felgach? Słyszałem coś tam o tej firmie, a wy co możecie o niej powiedzieć? Co do opon to zdecydowałem, że będą 205/50 i glebka -30/-40.

---------- Post added at 14:51 ---------- Previous post was at 13:02 ----------

Pomoże ktoś? :decayed:

Hmm, miałem w Hondzie.Średnia klasa felg. Potrafi się pogiąć przy niższym profilu jako to bywa z włoską felgą średniej jakościowo firmy.Nie jest to chiński chłam, ale nie jest to też BBS.Przy profilu 50 powinno byc ok, miałem taki profil i nie było problemów, niższy profil spowodwał, że wylądowały u magika od prostowania i poszły do żyda....