krzysiekr2 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Cześć, Audi A4 B8 ma dwa typy radia: 1. MMI z nawigacją, zmieniarką i twardym dyskiem 2. Concert Ja jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem drugiej opcji. (Nie)szczęśliwym ponieważ korzystam z iPhone, gdzie mam stale aktualną nawigację w obrębie całego świata i muzykę której potrzebuję. Sęk w tym jak*połączyć obie te funkcje. Czy moje radio jest w stanie za pośrednictwem jakiegoś kabla prezentować interfejs iPhone na ekranie radia? Byłoby to naprawdę*super rozwiązanie. Jeżeli nie, jaki kabel pozwoliłby mi na przesyłanie bezpośrednio dźwięku z iPoda/iPhone do głośników samochodowych? iPhone aktualnie skonfigurowany jest poprzez Bluetooth i siedzi w uchwycie na szybie podpiętym do ładowarki samochodowej. Zależałoby mi przede wszystkim, aby transmisja audio/audio-video odbywała się przez tzw. dock connector (główna wyczka iUrządzeń), a nie mini jack, analogicznie do wielu stacji dokujących z głośnikami - JBL, Harman Kardom, B&W - wiele firm ma takie w swojej ofercie - wkłada się iPhone/iPoda do kieszonki, świetnie się*prezentuje, jest ładowany z gniazdka sieciowego i transmituje muzykę. Zgodnie z informacjami jakie posiadam, mimo, że istnieją*słuchawki Bluetooth do iPhonów, które odtwarzają muzykę, nie tylko rozmowy, to niestety Audi na to nie pozwala - i odbywa się tylko transmisja rozmów telefonicznych. Aczkolwiek nie zawsze. Zauważyłem jedną*ciekawostkę*- kiedy Navigon jest uruchomiony na iPhonie i prowadzi mnie przez trasę i odbywam z kimś rozmowę telefoniczną, Navigon działający w tle, a dokładniej jego polecenia są transmitowane razem z głosem rozmówcy też do głośników Audi. Byłoby super, gdyby na tym ekranie, które radio Concert ma byłaby możliwość podglądu tego co się*dzieje na iPhonie - nie zależy mi na super jakości, odzwierciedleniu kolorów, bo nie będę oglądać filmików, tylko właśnie aplikacja Navigon by sobie w nim siedziała. Jeżeli nie to zaspokoiłbym swoje oczekiwania zwykłą transmisją audio + ładowanie jednym kablem. Nie szukam najdroższych rozwiązań, ale kiepskimi też się nie zadowolę. Więc mam też alternatywne pytanie. Z jakimi problemami i kosztami wiązałbym się, gdybym chciał unowocześnić swoje radio o takie, które ma np. w standardzie tego typu funkcje, lub możliwość za pomocą kabla przekazywania audio/video z iPhone. Czy wymiana radia na MMI jest możliwa i nie wiązałaby się ze zmianą elementów deski rozdzielczej - np. 1 strefowa klimatyzacja - bo kontrolki MMI (chyba) ma troszeczkę inaczej rozłożone na desce. Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Krzysztof
wrclaguna Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Nie wiem skąd jesteś ale zadzwoń sobie do tej firmy na pewno coś doradzą . http://www.naviservice.com.pl/index.php?menu=5
crevw Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 ciekawe pytanie, jest jakieś rozwiazanie?
Rekomendowane odpowiedzi