Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dym i smród po włączeniu klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam gdy kupowałem auto klima nie działała ale nie przejmowałem się tym za bardzo. Ostatnio byłem napelnić klime aby sprawdzić czy w ogole działa. Gdy ją uruchomiłem to zadziałała jak należy a po chwili zaczął lecieć jakby dym, para i smierdziało z kratek nawet gdy klima była wyłączona. Klima-men powiedział ze trzeba wywalać całą deche żeby to naprawic i moje pytanie co trzeba tam wymienic i jak do tego sie zabrac:) zaznaczam że mam klimatronic

Opublikowano

najpierw wywal filtr PP

kup srodek do "odszczurzania" klimy i wpusc we wszystkie kratki

Opublikowano
  • Autor

filtr wymieniłem niedawno na nowy a klima-men co to robił mówił cos o skraplaczu czy parowniku, dlatego ta para.. sam nie wiem

Opublikowano

Na to wygląda, że się parownik rozszczelnił jeżeli poszedł z kratek taki duszący zapach, dodatki i olej do r134 tak śmierdzą. Jedyne wyjście żeby to naprawić to wymontować deskę rozdzielczą i wymienić parownik, będzie drogo albo pracochłonnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak by się rozszczelnił parownik to układ by wcale nie pompował.No chyba że ubytek jest bardzo niewielki i pod wpływem wysokiego ciśnienia dopiero wyrzuca czynnik

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Jak wywale deche to jak sprawdze czy parownik jest szczelny? wystarczy że podłącze np pod ciśnienie powietrza?

Opublikowano

Możesz odkręcić wentylator który znajduje się za schowkiem, i zobaczysz kawałek parownika jeżeli jest zaolejony to masz go do wymiany .

Jeśli był dodany barwnik, to lampą UV (np taką do sprawdzania banknotów) zobaczysz jak świeci na zielono ,oczywiście jeśli jest wyciek.

Opublikowano
  • Autor

skądś wyciek jest bo jak mi nabił czynnik chlodzacy to para szla a przy tym chlodziło :) jutro rozbiore schowek

---------- Post dopisany 08-07-2012 at 22:29 ---------- Poprzedni post napisany 07-07-2012 at 20:38 ----------

1214b0b0bd449949800.jpg1212fbd81e760878800.jpg

coś takiego ujrzałem po rozebraniu wentylatora, jest tam sucho pewnie dlatego ze klima nie była używana conajmniej rok czasu a nie wiem ile poprzedni wlaściciel tak jeździł

---------- Post dopisany 09-07-2012 at 12:46 ---------- Poprzedni post napisany 08-07-2012 at 22:29 ----------

czy ktoś jest w stanie stwierdzić czy to parownik winien po tym zdjeciu? pozdrawiam

---------- Post dopisany at 22:14 ---------- Poprzedni post napisany at 12:46 ----------

jak zdemontowac kokpit? jst wiele tematow podobnych ale zaden nie opisuje kroku po kroku, pisza ze w dzial warsztat sa fotostrony ale nic takiego nie znalazlem, zalezy mi na czasie zeby to rozebrac i zlozyc

Opublikowano

Jak dla mnie to wnętrze komoryy jest pochlapane olejem sprężarkowym, sprawdź czy to świeci w UV, żeby mieć pewnośc. Można też załadować do układu azot i nasłuchiwać czy z parownika syczy .

Opublikowano
  • Autor

PO napełnieniu azotem leciało z parownika ( słyszalne po demontażu schowka i wiatraka) W 5h ze szwagrem rozebraliśmy cały kokpit-najgorzej było z wyjęciem całej obudowy od nagrzewnicy i parownika. Zamówiłem parownik dzisiaj o 15 zaczeliśmy montować i udało sie:) zostały 3 śrubki :D jutro pojade na azot i jak bedzie ok to napełnie R134, Jakby ktoś miał jakies pytania związane z demontażem deski rozdzielczej to służę pomocą, (swoją drogą mogliby zrobić ta obudowe dwukomorową skręcaną śrubkami wtedy do wymiany parownika wystarczyłoby zdjęcie schowka i wiatraka i rozczepieniu obudowy)

pozdrawiam