WAUZZZ8 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Witam Właśnie mechanik włożył mi do Audi "nowy" silnik. Poprzedni padł i wymieniłem dokładnie na tak sam. Gościu od którego kupiłem silnik twierdzi że silnik ma przelatane ok. 140tys km, i że ostatnio stał przez pół roku. Mechanik powiedział że "na początek zaleje go mineralnym żeby go wypłukać" Kolega powiedział że wtedy auto będzie strasznie kopciło i że mechanik powinien przesmarować pierścienie na tłokach ropą i zostawić tak na noc. Ja na mechanice się nie znam ale nie chcę jadąc zostawiać za sobą kłeby dymu. Co wy o tym sądzicie ?
grzes1150 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja bym zalał taki jakim ma być zalewany czyli 5w40 i przy wymianie płukanka. Olej mineralny ma kiepskie właściwości płuczące
Tommy Gun Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja kupiłem silnik 2.5 tdi który stał 3 lata i zalałem go Mobilem 0w40. Mineralnym to niech sobie ten mechanik deskę klozetową przesmaruje. Daj przynajmniej półsyntetyk i po kilku tysiakach przejdź na pełny.
GRYFI Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 są środki do płukania silnika z nagaru i syfu. wlewa się na rozgrzany silnik do oleju, włącza silnik na 15 min na wolnych obrotach i wylewa z olejem a następnie wlewa świeży olej. Jak u siebie tak zrobiłęm to po 2000 km dalej mam piękny złoty olej w misce
sołtys85 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 A po co go w ogóle płukać? Zalać olej na jakim ma jeździć i tyle. Jedyne co może stać sie silnikowi jak stoi to pierścienie moga stanąć ale na to to nawet mineralny nie pomoże a jedynie nafta bezpośrenio do komory spalania. Pół roku to krótki okres wiec nie ma co sie spinać i szukac problemów.
Dev Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 ja nie założe silnika dopóki nie zdejme miski i nie obejrze panewek i czopów wału korbowego po takim zabiegu nie trzeba wlewac zadnego oleju do płukania tylko od razu właściwy
GRYFI Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 ja nie założe silnika dopóki nie zdejme miski i nie obejrze panewek i czopów wału korbowegopo takim zabiegu nie trzeba wlewac zadnego oleju do płukania tylko od razu właściwy nie trzeba też zdejmować miski a jednak to robisz - dobre środki do płukania się sprawdzają - widac po kolorze oleju w silniku, który po kliku tys km robi się już ciemny a po płukaniu nie.Chodzi głównie o usunięcie szlamu i spalonego oleju z elementów silnika - mowa oczywiście o jednostkach, które nie są już pierwszej młodości.
PARAF Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 dobre środki do płukania się sprawdzają . troszkę konkretniej możesz... ...rozumiem, że Milers
Rekomendowane odpowiedzi