Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AFN] Dziwne odgłosy i iskrzenie w A4 B5?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jeśli pisze głupoty to wybaczcie ale to maja pierwsza A4 więc więcej nie wiem niż wiem...otóż niedawno kupiłem A4 Q B5 z 1999r. 1,9 TDI i zauważyłem a raczej usłyszałem dziwne odgłosy przy wyłączonym i pozamykałęm autku. Najpierw myślałem że coś sie rozszczelnia i skrapla (takie włąśnie odgłosy) ale po bliższych odlędzinach (a raczej osłuchaniu) odgłosy bardziej przypominały ładowanie kondensatora z szybkim rozłądowaniem przez iskre (co jakieś 5-10 s). Przekonałem sie na własnej skórze że to właśnei coś związanego z iskrą - bo jeśli dotknie się odpowiedneigo elementu przedniego zawieszenia bardzo łatwo można się przekonać (na własnym palcu) że to włąśnei iskra. Co ciekawe przy odpalonym aucie czy chociażby przekręconej stacyjce efekt znika. To samo jeśli otworzyć maskę - otwarta nic nie iskrzy - zamknięta iskrzy. I właśnie nie wiem czy jest to coś normalnego i prawidłowego czy też coś jest nie tak.... Jeśli wiecie co to może być to będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Może twoje auto jest wyposażone w urządzenie do odstraszania kun i łasic.

Opublikowano

Hmmmmm....o tym nie pomyślałem.... ale jak tak szukam po internecie to są to raczej urządzenia bazujące na ultradzwiękach. Więc skąd u mnie wyraźnie słyszalny dzwięk no i skąd iskra. Chyba że to jakiś inny typ odstraszczacza......ciekawe....

Opublikowano

Chyba że to jakiś inny typ odstraszczacza......ciekawe....

Taki co ma pogilać żeby się zwierzak nie pchał.... może niejest to fabryczne rozwiązanie.

Opublikowano

Te ultradziwiękowe to właśnie takie z allegro były czy też w wersji zrób to sam z cyfroniki. W moim przypadku to dzwięk też w sumie ma dość wysoką częstotliwość - tylko że nie wiem czy to jakiś generator czy też poprostu dzwięk ładowania kondensatora - innymi słowy czy byłoby to urządzenie odstraszająco-pieszczące czy tylko pieszzcące (a pieści na pewno i to całkiem porządnie :)) A czy byłaby to wersja fabryczna czy jakiś zrób to sam to nie wiem - w kazdyma razie żadnej podejrzanej skrzynaczki nei znalazłem więc może nawet jest to ori jesli montowali takie cos. W kazdym razie już sie nie stresuje ze z moim autkiem jest cos nie tak - a moze nawet mam dotatkowy bajer. Wielkie dzięki za pomoc.