Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dwumas wyjęty , jak go sprawdzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wymieniłem komplet sprzęgło+dwumas w AVB miałem dziwne stuki po wciśnięciu sprzęgła. Okazało się że sprzęgło starte do zera i łożysko luźne. Kupionym dwumasem bawiłem się moment :) łapiąc za śrubkę kręcąc przesuwała się jedna tarcza względem drugiej pare mm ale bez stuków. Wyjęty dwumas nie ma takiego luzu, w sumie to nie da się go ani mm obrócić, pomiedzy tarczami też nie ma luzu. Czyżby był sprawny czy złączył się tak mocno? a może to jednomas? ;) (wyśle zdjęcia wieczorem)

Pytam się dlatego że chciałem go sprzedać a nie chce komuś bubla wcisnąć, wygląda na sprawny ale nie wiem jak go jeszcze przetestować.

Opublikowano

W 2.5 tdi jak wyciągneliśmy dwumas to też prawie wogóle nie chodził. wysłałem do regeneracji i okazało się że jakieś łożysko było zatarte. po odesłaniu wszystko elegancko pracowało ale widzisz to dopiero można ocenić po rozebraniu na czynniki pierwsze...

Opublikowano
  • Autor

Hehe Czyli poprostu z dwumasy zrobiła mi się jednomasa jak u Ciebie, nie będe w takim razie sprzedawał tego złomka bo więcej marudzenia będzie niż to warte :)

Opublikowano

Teoretycznie dwumas wytrzymuje ok.200 tys ale na przykład jeżeli 75% tego przebiegu było zrobione na autostradzie to gdzie on miał się popsuć... z tym zrobieniem jednomasu to nie tak do końca, ma on spełniać jakąś rolę, podobno tarcza sprzęgła w autach z dwumasem jest inna i jeżeli koło pada to uszkadza w jakimś stopniu sprzęgło...

W moim 2.5 tdi tak było, dwumas nie pracował, wibrowało lewarkiem od zmiany biegów tak, że wysrał się mechanizm zmiany biegów, działały tylko 3 i 4 bieg, jak przyjechałem do domu to spaliła się tarcza sprzęgła...

Opublikowano

Właśnie jak to jest?Raczej dwumasy mają duże luzy.A mój po wyjęciu,też nawet nie drgnie

Opublikowano
  • Autor

Widocznie są dwie opcje uszkodzenia. Albo powstaje mega luz który tłucze, albo spieka się coś tak jak u nas i nie spełnia dwumas swojej roli. Tak czy siak wibracje u mnie zmalały i nie lata mi paczka gwoździ pod maską więc musiało być z nim coś nie tak.

Opublikowano

Jeśli nawet nie drgnie to jest do wyrzucenia....

Opublikowano

A wie ktoś jak zachowuje się padający dwumas w benzynie? Podejrzewam że właśnie mam coś z nim nie tak: Nie tłucze jak przy dieslu ale terkocze mi coś na wolnych i wzmaga przy dodawaniu gazu i przy delikatnym ruszaniu. Po lekkim wciśnięciu sprzęgła nieco to ustaje ale nadal terkocze tyle że mniej. Przy dociśnięciu sprzęgła już do końca jest tak samo. A więc to chyba nie skrzynia skoro terkocze przy wciśniętym sprzęgle i dodatkowo dla pewności że skrzynia nie pracuje, włączonym biegu? Z kanału terkocze jakby ze skrzyni, no ale mysłę że to przenosi od tego dwumasu bo co może terkotać w skrzyni przy wyciśniętym sprzęgle?