Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprzęgło-wymiana.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakegoś czasu sprzęgło się ślizga więc przyszedł czas na wymianę(150000km). W związku z tym mam kilka pytań.

1. Czy warto podjąć sie tego samemu(ze szwagrem mechanikem) na kanale? Wiem, że to poważna robota, ale jakoś nie ufam tutejszym warsztatom(w innym samochodzie naprawili zawieszenie(tuleje) z przodu młotkiem i przecinakiem, zgroza :facepalm: )

2. Jakie sprzęgło? tzn. patrze w internecie i nie mam pewności czy będzie pasować. Niektóre strony nie mają nawet tego modelu auta w wyborze i wyskakuja różne wyniki. Myśle o fabrycznym zamienniku, tylko że nie wiem jaki to numer OEM. Zawsze można rozebrac, a potem szukać. :decayed:

Znalazłem nawet pomocne linki co do wymiany, jeśli sie komus przyda.

http://forums.audiworld.com/showthread.php?t=248815

http://www.audiworld.com/tech/eng48.shtml

Opublikowano

Siemka ja też sie przymierzam do wymiany i nie wiem czy dam rade, fajne opisy tylko nie wiem czy wszystko się zgadza, tzn. czy trzeba wykręcać rozrusznik? bo widze żeby go odkręcić trzeba zdemontować sprężarke, a no i jeszcze demontaż kata czy potrzebny przecież chyba można odkręcic rurę wydechową za katalizatorem? Może ktoś podzieli się doświadczeniami?

Opublikowano

w moim aucie (AVJ) mechanik wymieniał z poziomu podłogi, bo nie ma kanału-na lewarkach i dał radę-więc czemu Wy mieli byście nie dać?

marka sprzęgła w Audi -LUK,SACHS

tu masz numer tarczy sprzęgła 06B141031M

docisk 06B141117D 028141117X

łożysko 012141165E

jeśli się ślizga-to tylko to wymienić:wink:

Opublikowano

Jeśli robił to z poziomu podłogi to mu naprawdę można współczuć..:doh: Wiem co mówię, bo właśnie u siebie wymieniałem z kanału. Przy montażu docisku przyda się specjalny przyrząd do jego wciśnięcia przed dokręceniem do dwumasy i ustawienia tarczy.

Opublikowano

no męczył sie trochę, ale zrobił-to dobry mechanik, choć metody ma jeszcze staromodne :wink4:

Opublikowano

Masz do dyspozycji szwagra z doświadczaniem i kanał,czyli to tak jakbyś auto oddał do zaufanego warsztatu tyle że powinno być taniej,życzę przyjemnej i wydajnej pracy.

Opublikowano
  • Autor

Ha, ha. Tylko znając nasze zacięcie do takich garażowych robót, to pewnie auto będzie miesiąc stało na kanale. :grin: Podobnie było z wymianą przednich amortyzatorów. Cieżko było cokolwiek odkręcić. Śruby nie ruszane od fabryki. Bylo trzeba parę dni pryskać WD aby sie ruszyło. A jak już wstawiliśmy nowe(Bilstein), to okazało sie, że jeden kołacze(minimalny luz na misce). No i znów rozkręcanie. A to na reklamację czekać 3 tyg. lol. Kupiłem KYB i wszystko gra. Dobrze, że kasę sklep zwrócił za 1 amortyzator. I tak jeżdżę, lewa KYB, prawa Bilstein(oba o podobnych parametrach, ponoć).

A co do sprzęgła, to jeszcze się wstrzymam z zakupem. Najpierw sie rozbierze, Później zamówi. Sprawdzałem to 06B141031M i wyskakuje, że powinno pasować. Ale też znajduję wyniki, że tarcza ma 240mm(06B141031M 228mm)http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=5106005&b=0260&e=000004270&k=00005,04731,18363&g=00479&p=0100050,0100051&n=0100051&t=1&towkod=&tab=1. Auto z usa, to może jakieś inne normy.

Opublikowano

wszystkie silniki z 4 cylindrami maja 228 mm 240 maja V6:wink:

Opublikowano

a nosb nie ma ani kanalu ani podnośnika i zbudował rs 4:):):):):)