Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oszczędzanie funduszy

Ile byś odkłądał zł miesięcznie ?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile byś odkłądał zł miesięcznie ?

• 100
      9
    • 150
      2
    • 200
      11
    • 250
      5
    • 300
      8
    • 400
      5
    • więcej
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po co zakładać konto na 4,5% skoro inflacja z 2011 wyniosła 4,6% :question: Większość takich kont nawet nie ma wliczonej indeksacji

Biorąc pod uwagę, że tracisz to ja bym wolał trzymać w skarbonce

Z tego wynika że ja bym tracił 0,1% mając konto z Ty w skarpecie 4,6%. Więc która opcja lepsza?

Opublikowano

Jakaś inwestycja :smiley:

Opublikowano

Tak naprawdę to nie ma złotych środków na mega pomnażanie naszych pieniędzy :whistling: Jakby coś takiego istniało to wszyscy by oszczędzali w taki sposób. Niestety ale trzeba ryzykować, żeby mieć duże zyski. A z ryzykowaniem to wiadomo jak jest. Raz się zyska a raz straci :whistling:

Opublikowano

Jakaś inwestycja :smiley:

Chyba ktos ten temat założył nie po to by były takie odpowiedzi "jakaś inwestycja, gdzieś, coś, na coś..." tylko żeby pisać konkrety.

Opublikowano

Dokładnie

Hornet pisz co i jak a jak nie to usuwaj temat, bo szopka się robi :thumbdown:

Opublikowano

Pozwolicie ze po weekendzie napisze. Teraz siedze przy pifku w sloneczkutore wypowiedzie to opluwam się ze smiechu. Jak kto z narzedzi finansowych zna tylko lokate i konto to lepiej niech niech nie sieje popeliny w kwestii inwestowania.

Opublikowano

http://openfinance.pasazfin.wp.pl/lpp/221211-kampania-zus-15/krok2.php chyba ot i cała tajemnica...

---------- Post dopisany at 17:10 ---------- Poprzedni post napisany at 17:10 ----------

http://finanse.wirtualnemedia.pl/nano/index.jsp?place=Lead17&news_cat_id=122&news_id=939&layout=10&page=text

---------- Post dopisany at 17:10 ---------- Poprzedni post napisany at 17:10 ----------

http://finanse.wirtualnemedia.pl/nano/index.jsp?place=Lead17&news_cat_id=122&news_id=939&layout=10&page=text

Opublikowano

Jakaś giełda, ropa, złoto itp to raczej nikogo to nie zainteresuje. Można sporo zarobic ale wiecej stracić. Dobra lokata to jedyny pewny "zarobek" na oszczędnościach które zamiast leżeć w skarpecie moge cos na siebie zarobić.

Opublikowano

http://openfinance.pasazfin.wp.pl/lpp/221211-kampania-zus-15/krok2.php chyba ot i cała tajemnica...

To są podobne produkty z tym że nie na platformie inwestycyjnej.

---------- Post dopisany at 20:26 ---------- Poprzedni post napisany at 19:53 ----------

Jakaś giełda, ropa, złoto itp to raczej nikogo to nie zainteresuje. Można sporo zarobic ale wiecej stracić. Dobra lokata to jedyny pewny "zarobek" na oszczędnościach które zamiast leżeć w skarpecie moge cos na siebie zarobić.

W tym produkcie jest gwarancja braku straty. Nawet jeżeli w momencie Twojej śmierci wpłaciłeś dajmy na 100 tys a ze względu na ruchy na rachunku w dalej chwili było 90 tys to i tak rodzina otrzyma 100tys.

Wszystkim zainteresowanym odpowiedziałem na pw. Jak będą jeszcze jakieś pytania to proszę pisać.

---------- Post dopisany at 20:26 ---------- Poprzedni post napisany at 20:26 ----------

W te surowce inwestuje się na kontraktach gdzie ryzyko jest bardzo duże. W funduszach pieniężnych takich rzeczy nie ma.

---------- Post dopisany at 20:28 ---------- Poprzedni post napisany at 20:26 ----------

Dokładnie

Hornet pisz co i jak a jak nie to usuwaj temat, bo szopka się robi :thumbdown:

Właśnie chodziło mi o to, żeby zabrali głos ludzie którzy "znają złote środki na oszczędzania i zarabianie" Zazwyczaj o oszczędzaniu krzyczą Ci co nigdy tego na poważnie nie robili tak jak z postanowieniami noworocznymi.

Najważniejsze to obrać cel i dążyć do niego.

Opublikowano

A dlaczego akurat min wkład roczny to 3k PLN? Bo ja mógłbym troszkę mniej odkładać ~200 zł/m-c

Opublikowano

Jest gwarancja braku straty ale czy jest gwarancja zarobku wiecej niż 5%? Kiedys znajomy (obecnie 52l)chyba o czyms podobnym mi mowił. Wpłacał kilka lub kilkanaście lat i jak wypłacał to nic nie zarobił a chyba nawet stracił ale napewno nie zarobił na emeryturke tak jak mu obiecano. Ja jestem zainteresowany a żadnych konkretów na PW nie dostałem.

Opublikowano

Zapytaj go gdzie oszczędzał. Jak pisałem wcześniej są różne narzędzia finansowe. Jest tyle samo co rodzajów piw... albo i więcej.

Nie dostałeś PW bo nie pisałeś, że coś Cię interesuje, nic nie pytałeś konkretnego. Tu nie ma nic na siłę.

Dzisiaj rozmawiałem z jednym goście... ma produkty inwestycyjne i trochę trzęsie d*pą bo lecą mu w dół... zadał mi pytanie czy już sprzedawać czy jeszcze czekać. Po dłuższej rozmowie i kilku wyjaśnieniach stwierdził, że jeszcze dokupi :naughty:

NP jeżeli klient wpłaca miesięcznie dajmy na to 100 zł a metr kabla kosztuje 10 zł to kupi 10metrów. W momencie kiedy kabel tanieje do 5zł a on dalej wpłaca 100 to kupi tego kabla 20 metrów. Czyli za 200zł ma 30 metrów kabla. W inwestycji długoterminowej jest w stanie na spadkach kupić taką ilość kabla, że średnia ceny powracająca finalnie do np 7 pozwoli mu zarobić.

Jeżeli ktoś lubi ryzyko i ma nitkę hazardzisty to może grać na kontraktach krótko terminowych. Z tym, że bez bycia na bieżąco jednego dnia może zarobić 40% a drugie stracić 90%.

Rynki finansowe to najlepszy sposób pomnażania pieniędzy... tylko każdy musi zdać sobie sprawę z tego jakie jest w stanie ponieść ryzyko na wejściu decydując się na odpowiednie produktu.

Opublikowano

Twój temat a cos mało dokładnie go czytasz. Napisałem juz o 19:06:

Poprosze o szczegóły, bo może nie warto tracić czasu i juz zacząć oszczędzać.

...

Jakie zyski Ty proponujesz i czy tak samo gwarantowane jak w banku?

Opublikowano

Twój temat a cos mało dokładnie go czytasz. Napisałem juz o 19:06:

Poprosze o szczegóły, bo może nie warto tracić czasu i juz zacząć oszczędzać.

...

Jakie zyski Ty proponujesz i czy tak samo gwarantowane jak w banku?

Prosisz o szczegóły ale jakie ?? szczegółem może być okres na jaki można zawrzeć umowę albo kwota minimalna wpłaty rocznej. Szklanej kuli nie mam i nie wróżę sobie..

Opublikowano

Ojej, trzeba pokazac palcem...

Szczegóły czyli wszystko co wiesz i mozesz powiedzieć (napisać), dokładne warunki, jakis wzór umowy itd. Sam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego chce wiedzieć jak najwiecej bo muszę z tym sie udac do prawnika żeby obadał temat.

Opublikowano

Ojej, trzeba pokazac palcem...

Szczegóły czyli wszystko co wiesz i mozesz powiedzieć (napisać), dokładne warunki, jakis wzór umowy itd. Sam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego chce wiedzieć jak najwiecej bo muszę z tym sie udac do prawnika żeby obadał temat.

http://www.dobrainwestycja.info/pdf/OWU_Indywidualny_Plan_Finansowy_Alfa.pdf

OWU, które rozwieje wszystko :naughty:

Opublikowano

Jakaś giełda, ropa, złoto itp to raczej nikogo to nie zainteresuje. Można sporo zarobic ale wiecej stracić.

No sorry kolego ale Black Rock (złoto) pomimo całego "kryzysu" zarobił w ostatnie 2 lata blisko 200% dla swoich udziałowców więc jeżeli masz tak pisać to lepiej w ogóle się nie odzywaj w takich tematach (bez obrazy) a żeby uprzedzić twoje następne pytanie pracuję jako doradca ds. inwestycji długoterminowych.

Ps. W ogóle można powiedzieć że regułą jest jak na świecie jest "kryzys" to złoto idzie do góry

---------- Post dopisany at 23:12 ---------- Poprzedni post napisany at 23:09 ----------

Dobra lokata to jedyny pewny "zarobek" na oszczędnościach które zamiast leżeć w skarpecie moge cos na siebie zarobić.

I znowu się nie obraź ale twoje pojęcie na temat rynku finansowego jest chyba niewielkie... Idź do jakiegoś doradcy finansowego i zapytaj się co myśli o lokatach... Akurat lokata jest jednym z najgorszych produktów na rynku bo głównym celem lokaty jest zarobek banku a nie twój

Opublikowano

I znowu się nie obraź ale twoje pojęcie na temat rynku finansowego jest chyba niewielkie... Idź do jakiegoś doradcy finansowego i zapytaj się co myśli o lokatach... Akurat lokata jest jednym z najgorszych produktów na rynku bo głównym celem lokaty jest zarobek banku a nie twój

:friends:

Opublikowano

Skoro mi przyznajesz rację to znaczy, że rozmawiałeś z kimś kto zajmuje się obracaniem pieniędzy na rynku :smiley:

Chyba się domyślam jak i gdzie "zainwestowałeś/odkładasz" ale jak napiszesz po weekendzie to będę wiedział czy miałem rację :wink4:

Opublikowano

Skoro mi przyznajesz rację to znaczy, że rozmawiałeś z kimś kto zajmuje się obracaniem pieniędzy na rynku :smiley:

Chyba się domyślam jak i gdzie "zainwestowałeś/odkładasz" ale jak napiszesz po weekendzie to będę wiedział czy miałem rację :wink4:

Dla młodego mam ten produkt, żona również ma to. Dodatkowo jeszcze trochę na kontraktach krótkoterminowych ale to znikomy procent, tzw. wolne strzały.