Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana zatartej sprężarki bez czyszczenia układu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Szybko i na temat. Sprężarka stanęła paląc pasek itd. - nie można jej przekręcić zakładając klucz 10mm na środkową centralną śrubę bo oczywiście koło się kręci. Układ szczelny jest gaz, nawet gwiazdka w trybie auto na klimatroniku się włącza. Z racji drogiego czyszczenia układu jakieś 3-4 stówy chcę wymienić sprężarkę, dławik, ewentualnie osuszacz na nowy + ewentualnie olej w sprężarce jak doczytam temat. Czy akcja ma szanse powodzenia?

Tzn. czy ktoś tak próbował?

Opublikowano
:hi:

Z racji drogiego czyszczenia układu jakieś 3-4 stówy chcę wymienić sprężarkę, dławik, ewentualnie osuszacz na nowy + ewentualnie olej w sprężarce jak doczytam temat. Czy akcja ma szanse powodzenia?

Wydaje mi się że czyszczenie wyjdzie taniej niż wymiana ww części. Co da wymiana tych części skoro syf zostanie w przewodach ...

Opublikowano

Padnie kolejna sprężarka bez płukania. Mam podobny problem - opiłki metalu w dławiku. Jeszcze działa ale nie wiadomo jak długo.

Opublikowano
  • Autor
Padnie kolejna sprężarka bez płukania. Mam podobny problem - opiłki metalu w dławiku. Jeszcze działa ale nie wiadomo jak długo.

A możesz określić czasowo jak to wygląda? Kiedy zauważyłeś pierwsze opiłki? Jak? Jak wyglądają objawy (gorsza praca itd.)?

Opublikowano

Samochód kupiłem 10/2010. Klima działała ale nie chłodziła najlepiej - trzeba było długo czekać aby schłodziło wnętrze auta. Od tamtego czasu 05/2011 uzupelnilem czynnik (wypompowali 450 jednostek i wpompowali 600 - tak było chyba na wydruku) - chłodzenie bez poprawy. Miesiąc temu pojechałem na przegląd do gości którzy zajmują się tylko klimatyzacją samochodową. Początkowo stwierdzili że chłodzi OK (pomiar temperatury na kratkach) - co mnie bardzo zdziwiło - ale po odpompowaniu czynnika i wyjęciu dławika - pełno opiłków. Nikt nie był mi w stanie powiedzieć ile jeszcze pompa tak pociągnie. Goście tłumczyli że jest bardzo ważne aby dokładnie wypłukać układ specjalnym płynem przed założeniem nowej/regenerowanej sprężarki. Sam płyn ponoć koszt 3x56 PLN za litr.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info, to ja zacznę od wyjęcia dławika i zobaczymy ile ma syfu, wrzucę fotkę na dniach. U mnie w serwisie klimy chcą 350 zł za czyszczenie układu + 130 zł nabicie. Mam inną sprężarkę i korci mnie aby ją założyć bez czyszczenia... Zadowolony będę jak wytrzyma lato bo później samochód będę rozkręcał... Tylko jak ma się zatrzeć po tygodniu do szkoda nerwów...

Opublikowano
http://a4-klub.pl/showthread.php?t=232686 W linku masz podobny temat natomiast w przypadku układu klimatyzacji w B5 nie ma potrzeby płukać układu gdyż dławik zatrzymuje wszystkie opiłki. Generalnie w przypadku zatarcia sprężarki należało by wymienić skraplacz ponieważ nikt nie da ci gwarancji, że płukanie go oczyści oraz osuszacz. Podczas obsługi klimy należało by wyciągnąć dławik i zobaczyć co się dzieje w układzie ale kto to robi obecnie obsługa klimy to najlepszy interes.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo za tą informacje, jestem coraz bliżej aby zaryzykować :decayed: Kompletuje tylko pierw informacje i części...

I mam pytanie co do oleju w sprężarce, czy wymienia się go "osobno" wlewając do sprężarki przez korek czy jest to olej wymieszany razem z czynnikiem podczas pracy maszyny w serwisie klimy? Raz czytam, że tak, raz, że nie...

http://a4-klub.pl/showthread.php?t=77495&highlight=olej

Opublikowano

Olej do kompresora wlej tuż przed jej montażem przez korek na jego korpusie, natomiast olej dobijany podczas serwisowania to jest ilość odzyskanego z czynnika. Zgodnie z ETKĄ ma go być 250 ml . Jak nie masz gdzie to na stronie Laser Sinex możesz go kupić http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Olej-do-kompresora-PRO-CAP-PAG-46-o-poj.-236-ml-polialkiloglikolowy-syntetyczny-olej-sprezarkowy-auto-klimatyzacja-samochodowa/906 Zresztą firma ta w poradach technicznych umieściła wiele ciekawych informacji z których sam korzystałem naprawiając u siebie kompresor.

Opublikowano
  • Autor
Olej do kompresora wlej tuż przed jej montażem przez korek na jego korpusie,

Korek widziałem... a można jakoś ocenić ile go zostało nie wylewając do naczynia z miarką? Pytam się ponieważ mam sprężarkę którą sam demontowałem z samochodu i wydaje się, że tam wszystko było igła bo naprawdę zimne powietrze zaczynało lecieć bardzo wcześnie a z kratek wiało niemal lodem. I nie wiem czy jest sens wymieniać ten olej... Na pewno będę kupował dławik i osuszacz...

Opublikowano

przerabiałem w ubiegłym roku to samo, cała akcja kosztowała mnie 2 tys.. a teraz czuje, że chyba znowu się zaczyna bo dobiegają mnie zapachy, które czułem przed ostatnią akcją z klimą

Opublikowano

Panowie podepne sie pod temat.U mnie jest cos podobnego tylko,ze jak wlacze klime i zapali sie "sniezynka" to slychac jakby klima sie uruchomila i jest bardzo duzy nadmuch z kratek,ale nic nie chlodzi.Nie czulem zadnego smrodu z kratek.W zeszlym roku wymienilem chlodnice i nabijalem,wszystko bylo ok przez cale lato.W zime nie uzywalem,a w tym roku jest wlasnie taka sytuacja.Czy jest to wina sprezarki ??Wystarczy kupic uzywke i wymienic,czy trzeba przechodzic cala procedure wymian tak jak tutaj opisujecie ??Pozdrawiam.

Opublikowano

po padnietej sprezarce i wymianie na druga to zawsze dajemy swiezy olej zawsze płuka sie układ wymienia osuszacz i dysze rozprezna Amen

---------- Post dopisany at 20:32 ---------- Poprzedni post napisany at 20:27 ----------

Panowie podepne sie pod temat.U mnie jest cos podobnego tylko,ze jak wlacze klime i zapali sie "sniezynka" to slychac jakby klima sie uruchomila i jest bardzo duzy nadmuch z kratek,ale nic nie chlodzi.Nie czulem zadnego smrodu z kratek.W zeszlym roku wymienilem chlodnice i nabijalem,wszystko bylo ok przez cale lato.W zime nie uzywalem,a w tym roku jest wlasnie taka sytuacja.Czy jest to wina sprezarki ??Wystarczy kupic uzywke i wymienic,czy trzeba przechodzic cala procedure wymian tak jak tutaj opisujecie ??Pozdrawiam.

kolego musisz podejchac do goscia od klimy i podpiac sie pod maszyne wtedy bedzie widac po cisnieniach co sie dzieje.Moze byc tak ze masz juz mało gazu i trzeba nabic na nowo.Inna sprawa jest czy dobrze złozona zostałachłodnica czy nie uciekło wszystko.Inna sprawa jest czy wogole sie załacza wogole czy cewka jest dobra w kompresorze.Podjedz do goscia to ci sprawdzi:D co tu wiecej mowic:)niech nabije na nowo i sprawdzi cisnienia jak bedzie dobrze to znaczyc bedzie ze mało gazu miałes.ja bym ci to zrobił tak ze nabiłby to na nowo i dał wiecej barwnika i pojeździł jakis czas jeżeli bys tylko zauwazył ze słabiej chłodzi to podjechac i sprawdzic lampa gdzie jest mokro.Bo gdzies wyciek musi byc:)

---------- Post dopisany at 20:32 ---------- Poprzedni post napisany at 20:32 ----------

kolego musisz podejchac do goscia od klimy i podpiac sie pod maszyne wtedy bedzie widac po cisnieniach co sie dzieje.Moze byc tak ze masz juz mało gazu i trzeba nabic na nowo.Inna sprawa jest czy dobrze złozona zostałachłodnica czy nie uciekło wszystko.Inna sprawa jest czy wogole sie załacza wogole czy cewka jest dobra w kompresorze.Podjedz do goscia to ci sprawdzi:D co tu wiecej mowic:)niech nabije na nowo i sprawdzi cisnienia jak bedzie dobrze to znaczyc bedzie ze mało gazu miałes.ja bym ci to zrobił tak ze nabiłby to na nowo i dał wiecej barwnika i pojeździł jakis czas jeżeli bys tylko zauwazył ze słabiej chłodzi to podjechac i sprawdzic lampa gdzie jest mokro.Bo gdzies wyciek musi byc:)

Opublikowano

kolego moje strony to Barlinek nie wiem czy kojarzysz troszku daleko:D ale nie wierze ze u ciebie na miejscu nie ma jakiegos speca zapytam sie szwagra czy nie wie gdzie dobrze robia klime.:D

Opublikowano
  • Autor

Bardzo źle to wróży? (kliknąć drugi raz na stronie aby zobaczyć w pełnym rozmiarze)

DSC_0021.jpg

Zabrałem się dziś za sprawdzenie czy puszczą mi lekko gwinty na osuszaczu i przy okazji wyciągnąłem powyższe cudo :doh:

Opublikowano

Nie chce cie martwic ale chyba opiłki przeszły na druga stronę dyszy i układ nadaje się do płukania. Tu masz porady techniczne http://www.klimatyzacja-samochodowa.net/ Co do oleju w sprężarce która chcesz montować to należy go bezwzględnie wymienić.

Opublikowano
  • Autor

To mnie kolego nie pocieszyłeś bo już miałem kupować potrzebne graty (osuszacz i dławik już zamówiony) ale teraz znów się waham czy nie utopie tej kasy... Osuszacz, dławik, próba azotowa + nabicie = 200 zł sprężarka moja ale mógłbym ją pogonić za 200-300 zł.

:eusathink:

Opublikowano

Powiem tyle zrobiłem tak jak planujesz czyli wsadziłem nową spreżakę i zgadnij co się stało?! U mnie chłodziło przez max 15min o do tego doszła następna sprężarka, skraplacz przewody, osuszacz i ponowne nabicie razem ok 800zł z moja robocizną ( 2x sprężarka, przewody, skraplacz, osuszacz, i 2x nabicie, olej do sprężarki) Po otwarciu następnej zatartej sprężarki, było widać na tłoczkach i głowicy jak opiłki wręcz porobiły rowki, także nie polecam z doświadczenia

Opublikowano
  • Autor
Powiem tyle zrobiłem tak jak planujesz

Czyli po zatartej sprężarce BEZ płukania układu zapodałeś następną sprężarkę, tak? I zmieliła się po kwadransie? Czy przy tym wymieniłeś dławik (foto 3 posty wyżej) i osuszacz?