Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Kompresor włącza się dopiero po dodaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, układ szczelny, czynnik uzupełniony, błędów brak. Kompresor nie startuje na wolnych obrotach dopiero jak na chwilę podniesie się obroty do ok. 2000 rpm to ciśnienie zaczyna rosnąć i kompresor pompuje. Gdy raz się załączy to później działa cały czas aż do ponownego uruchomienia silnika, nawet na jałowym.

Gdzie szukać problemu?

Opublikowano

dławik i osuszacz do wymiany

Opublikowano

Osuszacz ok, rozumiem, ale dławik? Jest na to jakaś inna nazwa?

Mam nadzieję, że powyższa diagnoza jest prawie pewna :)

---------- Post dopisany at 18:46 ---------- Poprzedni post napisany at 18:46 ----------

Osuszacz ok, rozumiem, ale dławik? Jest na to jakaś inna nazwa?

Mam nadzieję, że powyższa diagnoza jest prawie pewna :)

Opublikowano

dławik:

6c805d30300c5f63med.jpg

inna nazwa: dysza rozprężna

a znajdziesz go tutaj:

b9916240b88b6d28med.jpg

w tym prostym przewodzie z nakrętką

Opublikowano

Dławik i osuszacz wymienione a efekt marny, trzeba wkręcić silnik na wyższe obroty i wtedy zaczyna działać. Dławik był mocno zabity syfem. Osuszacz i dławik z BEHR, klimatyzacja napełniona.

Dodatkowo pojawił się bulgot we wnętrzu nagrzewnicy po wyłączeniu silnika.

Czy jest możliwe, że ktoś majstrując przy programie silnika zmienił moment włączenia kompresora? Co dalej robić?

---------- Post dopisany at 10:51 ---------- Poprzedni post napisany at 10:51 ----------

Dławik i osuszacz wymienione a efekt marny, trzeba wkręcić silnik na wyższe obroty i wtedy zaczyna działać. Dławik był mocno zabity syfem. Osuszacz i dławik z BEHR, klimatyzacja napełniona.

Dodatkowo pojawił się bulgot we wnętrzu nagrzewnicy po wyłączeniu silnika.

Czy jest możliwe, że ktoś majstrując przy programie silnika zmienił moment włączenia kompresora? Co dalej robić?

Opublikowano

masz za duzo oleju w układzie i kompresorze i kompresor nie daje rady przedmuchac dlatego startuje przy obrotach.Trzeba podłaczyc maszyne wyciagnac gaz i wszystko cały olej zdemontowac kompresor wylac stary olej i odpowiednia ilosc zalac.Potem do układu juz nie dodawac oleju przy nabijaniu i powinny chodzic.

Opublikowano

i jeszcze raz wyciagną dławik, bedzie zabity na nowo

Opublikowano

Dokładnie Tomek.A najgorsze jest to ze w ten sporob kompresor sie moze zatrzec z tego wzgledu własnie ze nie bedzie w stanie takiej ilosci oleju przetoczyc.Czesto jest tak ze kompresory sterowane elektrozaworem zaczynaja pracowac po jakims czasie dlatego ze ten olej który mechanik podał a ktorego nie powinien podawac skoro nie wie ile jest w układzie musi zostac przetoczony przez kompresor którego przeloty sa bardzo małe i trzeba pogazowac pare razy az zaskoczy i to nie daje gwarancji ze bedzie chodzic dalej.Taki troche głupi układ bo te stare ze sprzegłem wszystko tocza ale i tez maja swoje granice:grin:

Opublikowano

Sam już nie wiem, przy wymianie parownika ściekło ok. 20 ml oleju a dodane razem z czynnikiem było w ok. 8 ml. Mechanik twierdzi, że kompresor już nie jest pierwszej młodości i tu upatruje winy.

Opublikowano

Raczej mechanik ma rację.Pozostaje ci jedno aby wyciągnąć kompresor i zaglądnąć do niego tak jak kolega powiedział.

U mnie miałem trochę inny problem na wolnych obrotach klima działała lecz po dodaniu gazu amen.Musiałem zakupić nowy kompresor i teraz śmiga jak szalony. Stary się zacierał rok auta 2003 więc nic nie działa wiecznie niestety

---------- Post dopisany at 19:07 ---------- Poprzedni post napisany at 19:07 ----------

Raczej mechanik ma rację.Pozostaje ci jedno aby wyciągnąć kompresor i zaglądnąć do niego tak jak kolega powiedział.

U mnie miałem trochę inny problem na wolnych obrotach klima działała lecz po dodaniu gazu amen.Musiałem zakupić nowy kompresor i teraz śmiga jak szalony. Stary się zacierał rok auta 2003 więc nic nie działa wiecznie niestety