Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie załącza się wentylator od klimatyzacji w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z układem klimatyzacji w moim A4 B6 1.9 TDI AVF 2003r.

Nie działa wentylator klimatyzacji podczas ustawienia AUTO i LO na panelu klimatronica. Z kratek wieje ciepłym powietrzem

Sprawdzone zostało już chyba wszystko i zanim wybiorę się do szpeca od klimatyzacji to może ktoś znajdzie jakieś rozwiązanie na mój problem ?

- klima nabita czynnikiem

- po diagnozie VAG-COM w sterowniku brak błędów

- bezpieczniki odpowiedzialne za klimę czyli nr 1 i nr 6 sprawdzone - nie wiem czy wentylar klimy ma swój bezpiecznik - jeśli tak to nie znalazłem takowego

- w teście wykonawczym VAG-COM w grupie 08-AUTO HVAC wentylator klimy się załącza (!)

Jeśli zatem wentylator się wzbudza w programie diagnostycznym to co w takim razie steruje jego pracą? Przekaźnik czy sama sprężarka czy też np. ECU?

Co mogę sprawdzić we własnym zakresie?

Poniżej jeszcze wpisy z VAG-COM przy temp.zewn 27st C i załączonej klimie

grupa 001 pole 1 wartość 0.652A

grupa 001 pole 2 wartość 59.3%

grupa 001 pole 3 wartość 24.5%

grupa 001 pole 4 wartość 6.0 bar

Wydawać by się mogło, że ciśnienie 6.0 barów jest niskie, ale z tego co czytam to mieści sie w granicach

Ciśnienie w układzie środka chłodniczego (w bar ciśnienie bezwzględne)

 Wskazanie = mniejsze niż 2,6 bar

– Za niskie ciśnienie w układzie środka chłodniczego (układ pusty).

– Uszkodzony czujnik wysokiego ciśnienia -G65-

 Wskazanie = 2,6 bar do 29 bar

– Ciśnienie w układzie środka chłodniczego w dopuszczalnym zakresie.

 Wskazanie = powyżej 29 bar (również chwilowe)

– Za wysokie ciśnienie w układzie środka chłodniczego.

– Wysterowanie wentylatora(ów) chłodnicy -V7- nieprawidłowe

– Uszkodzony czujnik wysokiego ciśnienia -G65-

– Chłodnica i / lub skraplacz zabrudzone

– Usterka w układzie środka chłodniczego

Opublikowano

ale załącza ci się na chwilkę czy tyle ile trwa test, ja też tak miałem że w teście wentylatory zawyły i się wyłączyły myślałem że jest ok a ten od klimy był spalony i zaorałem sprężarkę, 6barów to chyba jest za wysokie i wskazuje na to że wiatraki nie działają, zrób taki myk na włączonej klimie i odpalonym silniku zobacz czy chłodnica klimy robi się gorąca jeśli tak to polewaj ja woda z węża ogrodowego jeśli po tym ciśnienie gazu spadnie i zacznie chłodzić a wiatraki nadal stoją to masz problem z wentylatorem od klimy ja tak miałem, wymieniłem sam wentylator kupiony nowy (zamiennik) za 60zł tylko trzeba było go przylutować do sterownika który jest w przednim pasie.

Opublikowano

u mnie włącza sie wentylator na caly test, cisnienie 4 bary, za niskie? klima swiezo nabita, nie dziala.

Opublikowano
  • Autor
ale załącza ci się na chwilkę czy tyle ile trwa test, ja też tak miałem że w teście wentylatory zawyły i się wyłączyły myślałem że jest ok a ten od klimy był spalony i zaorałem sprężarkę, 6barów to chyba jest za wysokie i wskazuje na to że wiatraki nie działają, zrób taki myk na włączonej klimie i odpalonym silniku zobacz czy chłodnica klimy robi się gorąca jeśli tak to polewaj ja woda z węża ogrodowego jeśli po tym ciśnienie gazu spadnie i zacznie chłodzić a wiatraki nadal stoją to masz problem z wentylatorem od klimy ja tak miałem, wymieniłem sam wentylator kupiony nowy (zamiennik) za 60zł tylko trzeba było go przylutować do sterownika który jest w przednim pasie.

Wentylator załącza się na tyle ile trwa test , nie tylko na chwilowo. Dzisiaj go poobserwowałem i działa tylko na teście el. wykonawczych na VAG-u. W innych warunkach za zadne skarby się nie załacza. Dzisiaj dobry mój znajomy mechanik, który pracuje w ASO VW zasugerował żebym sprawdził moduł wentylatorów, który jest umieszczony na przednim pasie. Zlokalizowałem dziada, sprawdziłem wtyki, przeciściłem styki i to niestety nie pomogło.

Jutro zatem odstawiam samochód do magika od klimy i będę czekał na wieści

Opublikowano
  • Autor

Usterka usunieta. Powodem usterki bylo to czarne cus na zdjeciu

1fafe9a5-8b24-738c.jpg

Imprezka kosztowala mnie 500zl

Tap-tap from SGSII

Opublikowano

a coo to jest?

Opublikowano
  • Autor
a coo to jest?

Zabierak kompresora

• 5 lat później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat, nie chłodzi mi klimatyzacja widać że reaguje na włącznik econ, resztę posiadam takie same wartości jak kolega z pierwszego postu, brak błędów, bezpieczniki sprawne, ale wentylator nie pracuje przy próbie testu.
Wentylator włącza się jedynie z testu w 01 engine w teście,   (posiadam tylko jeden wentylator) ,

Czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć co sprawdzić, albo gdzie siedzi wina nie braku pracy wentylatora przy włączonej klimatyzacji.

Edytowane przez słoniu

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 9.05.2012 o 16:17, turzol napisał:

Usterka usunieta. Powodem usterki bylo to czarne cus na zdjeciu

1fafe9a5-8b24-738c.jpg

Imprezka kosztowala mnie 500zl

Tap-tap from SGSII

Czym że jest to czarne coś?? :)

• 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 4.04.2018 o 17:02, słoniu napisał(a):

Podepnę się pod temat, nie chłodzi mi klimatyzacja widać że reaguje na włącznik econ, resztę posiadam takie same wartości jak kolega z pierwszego postu, brak błędów, bezpieczniki sprawne, ale wentylator nie pracuje przy próbie testu.
Wentylator włącza się jedynie z testu w 01 engine w teście,   (posiadam tylko jeden wentylator) ,

Czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć co sprawdzić, albo gdzie siedzi wina nie braku pracy wentylatora przy włączonej klimatyzacji.

Czy udało Ci się rozwiązać problem ? 
Miewam tą samą przypadłość, podczas testu w 01 engine wiatrak działa a w tescie hvac - cisza