zbylo22 Opublikowano 15 Maja 2012 Opublikowano 15 Maja 2012 Historia: kupiłem tarcze i klocki tył, po wymianie zaczoł mi sie świecić ABS i czerwony "!", okazało sie że tarcze sa bez pierścieni ABS o czym ja nie miałem pojęcia( mechanik tez?!)...po kilku dniach kupiłem pierścienie i postanowiłem samemu je założyć...po założeniu (ząbkami na zewnątrz) ABS i czerwony "!" juz mi się nie świeci. Problem: Po założeniu pierścieni ABS zauważyłem że przy hamowaniu jak prędkość spadnie poniżej 20km/h czuje na pedale hamulca odbicie/cofanie i odgłos jakby brzęczenia (czego nigdy wcześniej nie miałem). Wychodzi na to że ABS włancza sie za każdym razem przy predkości poniżej 20 km/h. Opierając sie na historii prosze o pomoc co może być tego przyczyną, dodam że czysciłem czujniki ABS z tyłu ale wykluczam to aby ktoryś został przesunięty, bez pierścieni auto hamowało normalnie...co moge sprawdzić,zrobić, kto miał podobny problem? prosze o jakies porady....
grzes1150 Opublikowano 17 Maja 2012 Opublikowano 17 Maja 2012 Ja tak miałem w b5 jak pierścień był pęknięty i była przerwa ok 1mm.
zbylo22 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Opublikowano 17 Maja 2012 [/color] Za głęboko osadzona jest koronka. Hmm ale tarcza jest tak wyprofilowana że pierścień powinien dobrze siąść więc dobijałem do końca...pozatym trudno jest nabić go równo nie dobijajac do oporu....
chesterman Opublikowano 22 Maja 2012 Opublikowano 22 Maja 2012 rozwiazales ten problem ? Ja robilem dokladnie to samo, obecnie po tej wymianie pali mi sie lampka abs i nie ma go wcale. ---------- Post dopisany at 01:49 ---------- Poprzedni post napisany at 01:49 ---------- rozwiazales ten problem ? Ja robilem dokladnie to samo, obecnie po tej wymianie pali mi sie lampka abs i nie ma go wcale.
eu4yaon Opublikowano 23 Maja 2012 Opublikowano 23 Maja 2012 a co vag gada? pewnie za blisko albo daleko wepchales czujnik.
chesterman Opublikowano 24 Maja 2012 Opublikowano 24 Maja 2012 ja juz chyba rozwiazalem sobie problem, poprawilem czujniki ABS'u i nie lapie mi error'ow
eu4yaon Opublikowano 24 Maja 2012 Opublikowano 24 Maja 2012 to chyba najczestrzy problem z abs, zle osadzony czujnik
zbylo22 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Opublikowano 25 Maja 2012 chesterman co dokladnie poprawiales ? wysunołes czujniki blizej pierscieni czy je oddaliłeś?
filantrop Opublikowano 5 Czerwca 2012 Opublikowano 5 Czerwca 2012 chciałbym się podłączyć do tematu... u mnie abs nie działął od początku, tzn od półtora roku odkąd mam a4, zrobiłem sterownik abs a następnie wymieniłem trzy czujniki abs, wszsytkie kontrolki zgasły ale abs się włącza przy małych prędkościach...byłem "na komputerze" i lewy tył niby źle pokazuje prędkość, tzn. wartości skaczą np>. 50-35-18-7-0 zamiast 50-49-48 itd mechanik mówił że sprawdził pierścień i jest ok, odległość czujnika niby też, twierdzą że to problem półośki lub przgubu( kiedyś wymieniałem ) co wy na to?
Rekomendowane odpowiedzi