krzeysiujarzyna90 Opublikowano 17 Maja 2012 Opublikowano 17 Maja 2012 Witam koledzy proszę was o pomoc bo już nie mam siły moje audi ostatnio zaczeło się gotować pomyślałem termostat.... wiec kupiłem nowy wymiana i dalej to samo raz się gotuje a raz nie mechanik polecił wymiane viskozy kupiłem orginał viskoza wymieniona i dalej się gotuje następnym podejrzanym była pompa kupiona druga wymiana i dalej to samo gotuje płyn.... następnie wymieniony czujnik od temperatury i czujnik w chłodnicy odpowiadający za uruchamianie drugiego wentylatora i zero poprawy.... mechanik powiedział że już nie ma pomysłów i to pewnie uszczelka pod głowicą zrobiłem test na obecnosć spalin w układzie chłodzenia i wynik negatywny zero spalin w płynie czyli uszczelka ok. mechanik rozkłada ręce nie wie co dalej...... na wyjętym termostacie auto chodzi dobrze nie gotuje ale nie trzyma temperatury.... termostat sprawdzony w garnku z wodą i otwiera się ładnie to czemu po zamontowaniu się nie otwiera???? nie wiem co dalej robić może ktoś pomoże????
krzeysiujarzyna90 Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Opublikowano 19 Maja 2012 odpowietrzany był kilkanaście razy i też nie pomaga.....(( ---------- Post dopisany 19-05-2012 at 18:12 ---------- Poprzedni post napisany 17-05-2012 at 11:33 ---------- nikt nie pomoże??? ---------- Post dopisany at 18:12 ---------- Poprzedni post napisany at 18:12 ---------- nikt nie pomoże???
janusz_stg Opublikowano 21 Maja 2012 Opublikowano 21 Maja 2012 Przegrzewanie silnika może być objawem padniętej uszczelki pd głowicą .Lub co gorsza ,czego ci nie życzę pęknięcia bloku silnika.
wesz82 Opublikowano 21 Maja 2012 Opublikowano 21 Maja 2012 Sprawdz cisnienie na cylindrach,jak zdycha uszczelka zawsze ciśnienie nie trzyma.
pawel87p Opublikowano 21 Maja 2012 Opublikowano 21 Maja 2012 Witam mam podobny problem na starym termostacie jeszcze chyba ori audi temp na kanale 49 w granicach 77-82 stopnie na zegarach identycznie oba węzę na chłodnicy cieple dolny trochę mniej, pomyślałem ze termostat, wymieniłem na verneta i temp na 49 108 i zgasiłem żeby nie przegrzewać auta górny waz gorący dolny zimny, myślę walnięty termostat, drugi termostat wahlera to samo i zgłupiałem mechanik tak samo rozkłada ręce. Jak można samemu sprawdzić pompę wody oraz zdiagnozować problemy z uszczelka? oczywiście płyn czysty olej czysty. podczas odpowietrzania przez dziurkę przy nagrzewnicy po zwiększeniu obrotów płyn sika wiec pompa raczej pracuje. Jakieś inne sugestie co sprawdzić co może być przyczyną?
wojtek79 Opublikowano 22 Maja 2012 Opublikowano 22 Maja 2012 Niedawno zagotowało mi płyn i pomyślałem że termostat się nie otwiera, wyciągnąłem go i ugotowałem w garnuszku - otwiera się więc sprawny. Wyczaiłem że padła pompa, sprawdziłem to tak że wsadziłem palec tam gdzie siedzi termostat i wyczułem łopatki wirnika pompy, próbowałem tym obracać i niestety...... obracało się bo wirnik sie oberwał. Nie pozostało mi nic innego jak zasuwać do sklepu po nową pompe, potem kilka godzin w garażu i sprawa załatwiona. Jak już wykręciłem starą pompę to okazało się że wirnik nie tylko był oberwany ale też pęknięty.
Rekomendowane odpowiedzi