ampera4 Opublikowano 24 Maja 2012 Opublikowano 24 Maja 2012 Panowie szukalem w wyszukiwarce roznymi slowami jednak nie dalo rade. Chce sprawdzic stan i jakosc oleju w swoim kompresorze klimatyzacji. Wiem ze ma go byc okolo 250 ml w kompresorze. czy przy spuszczeniu gazu "reczenie" tzn rozszczelnienie lub odciagniecu czynnika tez olej wydostaje sie z ukladu ? Co jaki czas trzeba wymieniac olej w kompresorze klimy ? Jakie sa sposoby sprawdzenia poziomu oleju w kompresorze ? Przy kazdym nabijaniu klimatyzacji czynnikiem powinien byc dodany olej ? Zdania co na ten temat (dotyczace ogolnie ukladow klimatyzacji w samochodach) podzielone sa w roznych modelach samochodow- prosze wiec o informacje na temat ukladu klimy w samochodzie A4B5
tomaszstn Opublikowano 24 Maja 2012 Opublikowano 24 Maja 2012 Olej krąży wraz z czynnikiem ale jak dobrze pamietam to tam jest 50ml, mogę się mylić ale tak mi się wydaje. Robi się to za pomocą tej maszyny, ja się na tym nie znam ale podgladałem jak mi robili w serwisie Jak nie masz wycieków to co 2 lata sprawdzenie i dobicie, co roku odgrzybianie, takie dostałem informacje.
wiktorsam Opublikowano 25 Maja 2012 Opublikowano 25 Maja 2012 Oleju jest tyle co na kompresorze czyli 250 ml, nie da się sprawdzić ile go masz faktycznie bez wyciągania całego układu i spuszczania bo olej krąży z czynnikiem po układzie i w kompresorze jest tylko jego część, reszta w przewodach, parowniku, chłodnicy itd
ampera4 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Opublikowano 25 Maja 2012 Dzieki koledzy za odp ale juz w tym momencie mamy 2 odmienne zdania. Czy ktos wie dokladnie jak to jest ?
rikardo Opublikowano 25 Maja 2012 Opublikowano 25 Maja 2012 Odpowiedz już otrzymałeś od wiktorsam. Ze swojej strony dodam, że podczas obsługi klimy gdy następuje odessanie czynnika z układu wówczas również część oleju jest odzyskana dlatego taką sama ilość dobija się podczas ponownego napełniania. Maszyna wskazuje ile odzyskano tego oleju i nie można uzupełniać go na pałę gdyż nadmiar nie jest wskazany. Co do jego wymiany to przypuszczalnie co jakiś czas należało by go wymienić ale nie udało mi się znaleźć konkretnej informacji.
Rekomendowane odpowiedzi