Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Syntetyk czy półsyntetyk? olej, filtr, rozrząd, świeczki AHL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni noszę się z zamiarem wymiany oleju. Kupiłem już filtr "Filtrona" po dłuższej analizie forum doszedłem do wniosku, że kupię pólsyntetyk i padło na Mobil Super S 10W-40. jeszcze nic nie grzebałem, bo ciągle się zastanawiam nad tym. W chwili obecnej jest wlany "Liqui Molly" 10W-40(chyba tak się to pisze) i według karteczki zostały jeszcze jakieś 2-3 tys. do kolejnej wymiany. Nakulane mam 122kkm - głowy odciąć sobie za ten przebieg nie dam, ale fotele nie są wypierdziane.

Co do wersji silnika podanej w Prefixie i podpisie, to również na forum wyszukałem że to AHL, bo gdzieś analizując VIN pokazało mi się że moja :audi: jest dokładnie z marca 1998.

Dodatkowo chciałbym zapytać, czy ruszać rozrząd, czy jeszcze chwilę zaczekać? Jeśli ruszać, to czy pompa wody też, czy tylko napinacz i pasek? Ktoś kiedyś mówił mi że warto też się zastanowić nad wymianą świec.

dziękuję za wszystkie podposiedzi i pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.

[br]Dopisany: 14 Maj 2008, 13:44 _________________________________________________p.s. Wystarczą mi 4 litry? bo tyle kupiłem i wolałbym nie ganiać znajomych żeby mi jeszcze litr dokupili :decayed:

Opublikowano

Co do oleju i świec to nie wiem bo raczej w TDI sie bardziej orietuje... ale skoro wyczytałes na forum że półsyntetyk 10W-40 do Twojej benzynki to własnie taki lej. Co do firmy to Mobil, Liqui-Moly albo Motul najlepiej. Skoro jeździsz na LM to może niewarto tego zmieniac - poszukaj jeszzce w istniejących tematach co chłopaki radzą. Co do rozrzadu to mysle ze nie ma sensu czekać - tym bardziej ze nie wiesz kiedy był ostatnio wymieniany (a w przebieg 122kkm w 10letnim aucie i w mikołaja to bym nie wierzył)- a obojetnie kiedy by nie był to po zakupie to chyba pierwsza rzecz którą bym zrobił....bo jak coś pier....prawda....tego to naprawy sa droooogie. a tak wymienisz i masz spokój na ładne kilkadziesiąt kkm. A jak juz ruszasz przód to wymien wszystko.

Opublikowano
  • Autor

dzięki zibizab :th: w takim razie leję tego mobila 10W-40 dam znać jak zauważę jakieś zmiany. A wie ktoś gdzie jest filtr oleju w tym silniku? Żeby go spuścić na pewno będę musiał odkręcić ekran - innego wyjścia nie ma, ale jak wygląda kwestia filtra? jest w jakiejś puszce, czy normalnie przykręcany? (żeby w razie czego śrubokrętem go wykręcić) :evil:

Opublikowano

Witam,filtr oleju jest przykręcany,niema problemu z odkręceniem co do pompy wody to radził bym wymienić ,w tym silniku pompa napędzana jest paskiem rozrządu, dodatkowe zagrożenie gdyby pompa się zatarła .tak do rozrządu jak i do pompy trzeba zwalac cały przód, poco dwa razy to robić .

Opublikowano

Dokladnie tak jak pisza koledzy rozrzad jak najbardziej wymieniaj po kupnie auta chyba ze masz dokumenty jakies ze byl robiony, i naturalnie z pompa wody, pompa wytrzymuje okolo 180tys a ty nie masz pewnosci co do przebiegu, wiec lepiej wszystko wyrzucic i miec spokoj i pewnosc, co do oleju to dobry wybor. Ale filtrow z filtrona nigdy w zyciu nie zaloze i nie zakladalem widzialem kilka przypadkow ze z pod uszczelki puszczaly olej.

Opublikowano
  • Autor

Ale filtrow z filtrona nigdy w zyciu nie zaloze i nie zakladalem widzialem kilka przypadkow ze z pod uszczelki puszczaly olej.

Kurcze no też się nad tym zastanawiałem. Wolałbym MANN, ale zleciłem zakup ojcu i przywiózł taki. Na razie nie przykręcałem ekranu żeby zobaczyć czy nie będzie puszczał czasem.

Opublikowano

zazwyczaj dzialo sie to po prau tysiacach.

Opublikowano
  • Autor

to teraz mnie pocieszyłeś :wallbash: czy komputer to jakoś zasygnalizuje?? :mysli:

Opublikowano

Nie stety komputer tego nie zasygnalizuje, nie masz sie czym martwic, nie zawsze sie tak dzialo, lecz kilkanascie przypadkow bylo. wystarczy w pore tylko to wykryc i wtedy wymieniasz filtr na nowy i po problemie, bez spuszczania oleju.

Opublikowano

Filtron to raczej niezbyt dobry wybór - lepiej dołozyc pare złotych na jakis firmowy i miec spokój. Co do rozrzadu to sie nie zastanawiaj tylko wymieniaj wszystko o jednej robocie - to tak samo jak z filtrem - stosunkowo niewielkie oszczednosci moga drooogo kosztowac w przyszłosci.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,filtr oleju jest przykręcany,niema problemu z odkręceniem co do pompy wody to radził bym wymienić ,w tym silniku pompa napędzana jest paskiem rozrządu, dodatkowe zagrożenie gdyby pompa się zatarła .tak do rozrządu jak i do pompy trzeba zwalac cały przód, poco dwa razy to robić .

Witam wczoraj z kolega wymieniłem pasek rozrządu, klimy i alternatora oraz pompe wody.Po rozebraniu pompa wody okazała sie juz zużyta. (wczesniej od paru dni cos mi piszczało wydając metaliczny dźwięk w górnej okolicy pokrywy rozrzadu). To był strzał w 10. A paski też juz byly troche popękane. Miałem duzo szczęścia że wymieniłem to wszystko, to juz były ostatnie chwile tych części. W chwili obecnej mam przejechane 114 tys. km. Drogi kolego nie czekaj na wymiane tak długo jak ja, tylko wymieniaj, bo później to dużo więcej kosztuje. A co do oleju, to ja mam castrola magnatek 10w40. Teraz zamierzam zalac go wspomnianym olejem "Liqui Molly" 10W-40, kolega mój jeździ na nim pare sezonów i bardzo sobie go chwali. :audi: