Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z wewnętrznymi czujnikami alarmu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

Posiadam w moim Avancie alarm fabryczny i podejrzewam że mam problem z jego wewnętrznymi czujnikami.

W instrukcji jest napisane że po zamknięciu samochodu i aktywowaniu alrmu dioda na desce rozdzielczej (przycisk podgrzewania tylnej szyby) przez 3 sekundy miga z dużą częstotliwościa i nastepnie, jeśli mruga wolniej przez 30 sekund to po tym czasie czujki w środku są aktywne. A jesli po tym szybki trzy sekundowym miganiu już nie miga to oznacza to iż czujki nie działają.

Jako że ja owych czujek wewnętrznych nie dezaktywowałem przyciskiem na słupku środkowym to u mnie dioda miga tak jak powinna przy czujkach działających.

Więc jak narazie wszystko w porządku. Ale jak zostawię lekko uchyloną szybę i załącze alarm odczekam te 30 sekund żeby czujki działały i włoże cały tułów przez okno to alarm milczy, wyje dopiero jak otworze z klamki od środka.

Dzieje się tak przy każdym oknie, tylko raz zadziałał przy tylnim i to była jedyna oznaka że działają.

Jak myślicie co może byc przyczyną ?

Opublikowano

Kolego mam pytanko bo sam nie wiem czy w moim Avancie jest alarm czy nie.Czy u Ciebie wewnątrz są jakieś widoczne czujki od alarmu? Gdzie znajduje się dokładnie przycisk do dezaktywacji czujek wewnątrz ponieważ nie mogę go zlokalizować?

Czy Audi seryjnie montował alarm?

Dodam, że po zamknięciu samochodu kierunkowskazy raz migają a przy otwieraniu 2 razy.

Opublikowano

Na słupkch środkowych u góry masz takie kratki, wyglada to troche jak małe glośniki ale to są właśnie czujki wewnętrzne. Przycisk do dezaktywacji również jest na słupku środkowym po stronie kierowcy i wygląda tak :

http://s1.postimage.org/xtd049zu5/Wlacznik.jpg

Jeśli masz alarm to po zamknięciu samochodu powinna mrugać lampka w przycisku świateł przeciwmgłowych, trzeci od lewej na zdjeciu :

http://s1.postimage.org/x8xz1l6lp/swiatelko.jpg

(zdjęcia wykorzystane z jednego z tematów użytkownika marewel)

Opublikowano

No to chyba nie mam alarmu. Co prawda mam wersję po lifcie i panel środkowy wygląda troszkę inaczej jednak nie posiadam w słupku drzwiowym takiego wyłącznika.

Dzięki za info.