Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Klima "grzeje" na postoju - dmucha ciepłym powietrzem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zagwozdkę dla speców od klimy. Przeglądałem forum, ale nic nie znalazłem. Mam problem z klimą. Jak jadę to przyjemnie chłodzi, dmucha dobrze, ale jak stanę na ponad minutę zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem, ruszę i po kilkuset metrach dalej przyjemny chłód. Podpinałem samochód pod kompa, ale nic nie wykazało - wyszły błędy niezwiązane z klimą. Gaz jest. Czy ktoś miał taki problem? Podejrzewam, że jakiś zawór jest zepsuty. Jakieś pomysły?

Opublikowano

Zazwyczaj przyczyny takich objawów są dwie. Pierwsza to zbyt mała wydajność lub uszkodzenie wentylatorów chłodnicy, (i skraplacza)

a druga to ograniczenie przepływu powietrza przez mocno zanieczyszczony skraplacz.

Opublikowano

Zależy, jak mocno jest zabrudzona, ale pamiętaj, że jak przedmuchiwać, to odwrotnie do normalnego przepływu a więc od strony komory silnika, najlepiej odchylić skraplacz od chłodnicy wody. Najlepsze rezultaty daje użycie myjki parowej, ale z głową, nie za wysokie ciśnienie, bo rozwalisz skraplacz. Nie zapomnij umyć / przedmuchać chłodnicy wody, bo co z tego, że udrożnisz skraplacz, jak przepływ ograniczy zaklejona chłodnica wody.

Opublikowano

Usunąłem usterkę :). Problemem był przegniły przewód dochodzący do sterownika wentylatora chłodnicy, nieraz był styk, innym razem nie, aż w końcu w ogóle nie było i na postoju dmuchało ciepłe powietrze. Sterownik ulokowany jest na górze przy chłodnicy - po prawej stronie. Pozdrawiam!