Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam ogromny problem,cały samochód wpada w wibracje przy przyśpieszaniu od 30 do 50 km-h i tylko przy tej prędkosci! Powyzej 100 trochę dudni w samochodzie,ale to chyba normalne,z tego co czytałem to BLB tak ma.Wymieniłem dumasę i przerobiłem pompę oleju,moze ktoś mnie trochę nakieruję za co powinienem się teraz zabrać.Przeczytałem parę wątków ale nie spotkałem się z takim problemem.

Opublikowano

poduszki pod silnikiem?

Opublikowano

Wpadanie w wibracje przy przyspieszaniu, może być spowodowane zużyciem przegubów wewnętrznych przy półosiach napędowych (szybciej zużywa się przegub po stronie krótszej półosi).

Przerabiałem taki temat i naprawa polegała na wymianie przegubów. Trochę trudno zdiagnozować przypadłość, ale dobrym symptomem jest np. delikatny wyciek z uszczelniacza półosi w skrzyni biegów.

Opublikowano

adam dobrze mowi przegoby tez moga miec na to wplyw, chyba ze polos Ci....

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za podpowiedzi:wink:Ale czy to możliwe ze półoś czy przegub może powodować tylko i wyłącznie te wibracje na jednej określone prędkości (30-50km-h) Czy samochód nie powinien cały czas wibrować przy przyśpieszaniu bez względu na prędkość?

Opublikowano

No powinien cały czas własnie a jak wezmiesz na wiekszym biegu przyspieszał od 30do 50 tez to samo jest

Opublikowano

to nie półosie, zbadaj pompki, być może że już któraś delikatnie klęczy...

Opublikowano
  • Autor

Pompki znaczy pompowtryskiwacze? Sorry ale jestem zielony w tych sprawach:wink: Autko było z miesiąc temu podłączone do VAGa i nic nie pokazało,jedynie jakaś świeca do wymiany.Ogółem samochód zawsze delikatnie wibruje podczas przyśpieszania ale w tej jedynej pieprzonej prędkości 30-50 km najmocniej,dosłownie rzuca na boki...

Opublikowano
Pompki znaczy pompowtryskiwacze? Sorry ale jestem zielony w tych sprawach:wink: Autko było z miesiąc temu podłączone do VAGa i nic nie pokazało,jedynie jakaś świeca do wymiany.Ogółem samochód zawsze delikatnie wibruje podczas przyśpieszania ale w tej jedynej pieprzonej prędkości 30-50 km najmocniej,dosłownie rzuca na boki...

Podepnij VAGa i zrób logi statyczne grupy 13 i 23

Opublikowano
  • Autor

Ale tylko przy tej prędkości? Pompowtryski?

Opublikowano
Ale tylko przy tej prędkości? Pompowtryski?

Nie, na postoju podłącz vaga

Opublikowano

ja obstawiam jakies problemy z dwumasa badz turbo albo jeszcze z walkami wyrownawczymi

Opublikowano

Rozumiem, że objawy zalezą od prędkości nie od tego na jakim biegu się jedzie i nie od obrotów ??

Opublikowano
  • Autor

Dwumasa wymieniona na nową bo jakiś gienialny mechanik powiedział mi że wibracje ustąpią a ty gówno,to samo.Pompa oleju przerobiona ale nie poprzez wywalenia wałków,łańcuszek,imbusik no i ten plastikowy tłoczek.Wibracje zaczynają się przy dokładnie 30kmh i zanikają tak przy 50 oczywiście przy przyśpieszaniu.Jak delikatnie przyśpieszam to wibracje są łagodniejsze a jak pedał do końca samochód aż chodzi na boki.Nawet nie wiem na jakim to jest biegu,w multitroniku chyba się nie wyczuje a turbo nie załącza się powyzej 2000 tyś obrotów,przy takiej małej prędkości to z 1500 obrotów przewnie jest.Naprawdę nie wiem za co się zabrać.

Opublikowano

zrob moze logi dynamiczne i sie dowiemy

Opublikowano
  • Autor

A więc przeczekam trochę jeszcze z robieniem czegokolwiek bo..wibracje z tygodnia na tydzień zanikają:facepalm:,sam nie wiem o co kaman,wlałem z miesiąc temu stp do wtryskiwaczy i nie zauważyłem poprawy aż tu nagle..Ja pierdziele to mój pierwszy diesel,benzynko wrrróć:wink:

Opublikowano

no tatkie to dieselowskie jest, w dzisiejszych czasach diesel nie oznacza oszczednosc,i a pod katem uszkodzen osprzetu silnika wychodzi na jedno jak bysmy jezdzili na benzynie

Opublikowano
  • Autor

Pierdziele to,nic nie robię więcej,nie dość że mechanik zalecił mi wymianą dwumasy którą jak się okazało miałem dobrą (wymiana NIC nie zmieniła a nawet gorzej:kox:) to do tego jeszcze sporo ludzi sugeruje mi pompowtryski-pieprze to,w trasie pali mi 5.4 a przy pierdzielniętych wtryskach chyba pali więcej...

---------- Post dopisany at 18:03 ---------- Poprzedni post napisany at 17:15 ----------

Aaa i pamiętajcie-dwumasa przy wibracjach samochodu na samym końcu!!!

Opublikowano

Sprawdź poduszki pod skrzynią i silnikiem. Koleżanka kiedyś tak miała aż w końcu poducha wysiadła i zblokowało napęd.