Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek oleju, z czego i dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

Przy wymianie oleju w silniku zauważyłem dziwny wyciek z (wstyd sie przyznać) ale nie wiem z czego :(. Nie leje się wiadrami, ale chyba nie powinno "pocić się" wcale.

Na zdjeciu widać ten element z którego wycieka, a lokalizacja... na lewo od silnika patrząc ze strony stojącego twarzą do silnika, zaraz pod plastikową osłoną silnika. Jeśliby kto wiedział co to jest, do czego służy, dlaczego tam jest ten wyciek i czy jest on groźny będę wdzięczny za podpowiedź.

Jeszcze, jak by była potrzeba to model: 1.9tdi, 85kw, 2001r, avant

Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi,

zdjcie0041v.jpg

Opublikowano

Ten element, który ci się poci to zawór EGR, jest to standard, u mnie jest to samo, i przestałem się tym przejmować. Nie jest to duży wyciek więc się nie przejmuj

JAk chcesz możesz go wymienić ale trochę ten zawór kosztuje. Ilej wydobywa się z takich małych otworków pod tym widocznym na foto "talerzem"

Opublikowano

u mnie to samo jest. I na dodatek oleju nie ubywa chodź się leje z tego zaworu ;D . Podobno najlepiej całe to ustrojstwo wywalić i zaślepić dziurę od tej rurki w dół

to urządzenie odpowiada za mieszanie spalin z powietrzem z wlotu, Ten wynalazek ma bardzo wątpliwe zastosowanie(podobno silnik się szybciej nagrzewa). Sam planuje to wywalić.

Opublikowano
  • Autor

hmm,

zastanawiające jest chyba to skąd tam jest ten olej skoro dochodzą tam spaliny i powietrze, bo olej wyglada jak silnikowy - czarny - przepalony. wiec teraz pytanie, czy problemem jest sam zawór - bo przepuszcza gdzieś olej, czy to że jest w przewodzie olej, krórego nie powinno tam być i przechodząc przez sprawny zawór (nieprzystosowany do pracy z olejem) poprostu go wypuszcza gdzieś bokiem. bo po co wymieniać zawór - faktycznie nietani, skoro i nowy może sie popsuć od tego oleju, albo ciec identycznie jak poprzedni

Opublikowano

turbina juz poszcza olej i dlatego jest mokro jak auto zwinie sie porusza to nie wymieniaj egera nie ma potrzeby na nowym bedzie to samo

Opublikowano

Olej z z turbosprężarki i odmy, w niewielkich ilościach zawsze tam będzie i jest to nieszkodliwe, im więcej oleju w dolocie to może świadczyć o uszkodzeniu uszczelniaczy w turbo.

W tych modelach z EGR czesto leci, pomaga wymiana na nowy lub wywalenie go... :naughty:

Opublikowano

Dokładnie wywalenie go. Akurat dzisiaj zabrałem się za EGR'a u siebie. Zdemontowałem umyłem wymieniłem uszczelki, oring i co?? narobiłem sobie tylko więcej bałaganu:facepalm: Nie wiem jakim cudem ale... przy dojściu do 2000tys obrotów nastopił wyrzut kłębu czarnego dymu z rury wydechowej coś za zgrzytało pod maską i d*pa... Teraz przy 2tys obrotów coś mi gwizda pod maską i znowu czeka mnie ciężka niedziela!!! A miało być tak pięknie...:) Pozdrawiam

Opublikowano

Cyrkiel, ale nie wiń za to EGR bo to nie jego wina ani nawet jego braku. Coś Ci się sypnęło i zbiegło w tym samym czasie.

Opublikowano

@Sztomel, myślisz, że to tylko dziwny zbieg okoliczności?? Też tak przez chwilę myślałem bo prócz założenia EGR'a umyłem silnik i zakleiłem (tymczasowo) dziurę bo znalazłem w jednym z węży. Ale co by to miało do czynienia ze spalenizną z pod maski i kłębem dymu :facepalm: jestem załamany.

Opublikowano

Nie załamuj się tylko odpal silnik i spójrz pod maskę, ktoś drugi niech manipuluje pedałem gazu a Ty obserwuj - dojdziesz co się stało a jeśli nie to przynajmniej postaraj się zlokalizować miejsce dymienia i ewentualnego zgrzytania i wklej fotki. Jestem pewny, że jest to zwykły zbieg okoliczności chyba, że poknociłeś coś z rurą doprowadzającą spaliny z kolektora wydechowego do EGR.

Opublikowano

Hey!

Sprawdziłem wszystko i już chyba mam wyjaśnienie:D

Więc tak:

-dziwny dźwięk-->podczas regeneracji EGR'a znalazłem, ze mam dziurę w jednym z węzy więc ją TYMCZASOWO zakleiłem taśmą, ciśnienie w wężu było tak duże, że wydobywało się z pod taśmy i robiło ten dziwny pisk!!

-dym--> wydobywał się z plecionki w dniu zakładania EGR'a myłem rożnymi chemikaliami silnik:)) pewnie gdzieś tam napryskało i teraz się wypalał. Przegoniłem Audiczke 20km ostry but i po zapachu i po dymie pod maską ani śladu :)

-nie wiem jeszcze skąd się wziął wyrzut tego dymu czarnego z wydechu ( może EGR w końcu jakoś zadziałał:D ), i ten zgrzyt ale w każdym bądź razie ustało i jest ok!:grin::wink:

@Sztomel dziękuję za porady i może jeszcze jakieś spostrzeżenia??

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

hehe,

widzę, ze moj wątek troche namącił, ale dobrze sie skonczyło

---------- Post dopisany 16-07-2012 at 21:24 ---------- Poprzedni post napisany 09-07-2012 at 18:21 ----------

a, i jeszcze jedno pytanie, bo zauważyłem że ten wężyk który widać na zdjeciu po prawej stronie na dole wychodzi z egr'a i ... wisi sobie swobodnie - chyba wypadł z jakieś nasadki :(

wie ktoś może gdzie on powinien być podpięty?