Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Silnik odpala i gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Moim problemem jest odpalanie na zimnym silniku 1.8T + LPG. Odpali od pierwszego, wejdzie na ok 900obr/min i odrazu gaśnie. po kolejnych trzech próbach jest tak samo a za czwartym razem praktycznie już gaśnie ale dławi się i po chwili jest ok. na ciepłym może 2 razy się podobnie zdarzyło. Zaznaczę że na zimnym silniku przy awaryjnym uruchomieniu na LPG jest w miarę ok przydławi się ale to z przyczyny zimnego płynu ale nie zgaśnie. Ciekawostką jest to że po zdjęciu klem z akumulatora odpala jak ideał i utrzymuje się ten stan ok 2-4dni później następuje nawrót dolegliwości złego odpalania.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to proszę o pomoc nie chce ładować kasy jak mi mechanicy radzą: "to może być to albo to albo....."

Dzięki z góry i pozdrawiam

Opublikowano

Kolego nie ma albo...albo... :facepalm::facepalm::facepalm:

podstawa to VAG

Opublikowano

Vaga podpinałem problem z przepustnicą pokazał i z przepływomierzem ale nie zawsze zamiennie tylko zastanawia mnie co się dzieję po odłączeniu klem od akumulatora po tej operacji kilka dni jest ok......

Opublikowano

VAG to nie tylko błędy, sa równiez bloki pomiarowe które warto przejrzeć

Opublikowano

przyczyn może byc kilka:

przepływka, czujnik wody, położenia wału i wałka rozrządu, czujnik w dolocie

sonda lambda i ch... wie co jeszcze

Opublikowano

Więc co proponujesz jak to zdjagnozować??? od czego zacząć?? tak jak wspomniałem nie chce się ładować w koszty.... wiem że nie tylko ja mam taki problem może znajdzie się ktoś na forum kto przerabiał już ten temat....

Opublikowano

najpierw logi czujnika od wody

Opublikowano
Vaga podpinałem problem z przepustnicą pokazał i z przepływomierzem ale nie zawsze zamiennie tylko zastanawia mnie co się dzieję po odłączeniu klem od akumulatora po tej operacji kilka dni jest ok......

Po ponownym podłączeniu klem występuje adaptacja przepustnicy i dlatego jest kilka dni OK, jeśli Ci tak występuje spróbuj dodać gazu i zobaczysz czy zgaśnie jeśli nie to masz przepustnicę do wymiany.

Opublikowano

dzięki chudineze

właśnie takiej podpowiedzi szukałem faktycznie zobaczymy czy da rezultat wymiana przepustnicy... większość oznak na to wskazuje tylko dziwiło mnie to z odpinaniem klem... pozdrawiam za kilka dni się odezwę czy pomogło...