Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja fabrycznego modułu Bluetooth w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli w takim wypadku u siebie muszę mieć w tej chwili ustawione na 1, 2 lub 3, a muszę mieć 5 (nie mam multi kiery ani RNS'a)

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Wyświetleń 424,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wieczorem sprawdzę czy ma to wpływ na połączenie. Mój moduł jak pamiętam miał 2. Zobaczę czy połączy się przez VAGa 3,11 i kabel KKL, bo VCDS 10,6 łączy się bez problemu.

Opublikowano

I niestety niema to wpływu. Połączyłem sie vag comem 3.11 zmieniłem 6 na 2 rozlaczylem się i potem znowu połączylem. I wszystko działa tylko nie łączy się za pierwszym razem. U mnie połączyło sie za drugim. kabel to najprostszy kkl niebieski. Mam też drugi pod vcdsa na CANie i on za pierwszym razem działa. Linie K i can mam podłączone z kostki iso radia.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

ja podłączyłem can'y pierw do radia i próbowałem się połączyć kablei i nic, następnie przełączyłem can'y do climatronic'a i dalej to samo, czyli "Too many error..." :facepalm:

Opublikowano

O ile pamiętam to przy module masz jeszcze linie K i przez nią się łączy moduł a can jest tylko do sterowania.

Opublikowano
Mam problem z instalacją BT w A3 8P (2006r) - może ktoś z Was natknął się na podobny przypadek. Po podłączeniu w aucie - nie możemy uzyskać połączenia między BT i telefonem (BT jest widoczny tylko krótko po włączeniu zapłonu a następnie znika z listy wyszukanych w telefonie urządzeń).

Diagnostyka działa prawidłowo - VCDS łączy się z modułem za każdym razem i bez problemów. BT oraz współpracujące sterowniki są zakodowane prawidłowo.

Ta sama sytuacja powtarza się także na 2 innych modułach oraz antenach - dlatego wykluczam uszkodzenie. Podejrzenie pada na źle podłączoną wiązkę elektryczną ale błędów w sterownikach brak (poza nie wpiętym mikrofonem).

Chciałem sprawdzić jak zachowuje się moduł BT poza autem - podłączyłem więc zasilanie 12V i okazało się, że driver włącza się na kilka sekund po czym następuje rozłączenie. Tłumaczę to brakiem odpowiedzi od magistrali CAN i przejściem w tryb uśpienia. Być może to samo dzieje się w aucie ale zastanawiam się nad możliwościami - skoro kodowania jestem pewien (w A3 oprócz urządzeń współpracujących koduje się także bramkę CAN) i wiązki raczej też.

Może coś podpowiecie - bo poza jeszcze jednym przeglądem wiązki elektrycznej nic innego nie przychodzi mi do głowy.

hej koledzy ja mam taki sam problem co bartek mianowicie podlaczylem BT do RNSE wedlug schematu domina i wszystko pieknie ale tylko na ok 10 min i nagle rozlancza mi telefon i juz zaden telefon nie widzi tego BT VCDS za karzdym razem sie laczy i tylko w BT pokazalo mi blad 00466-(Moduł sterujący dla Elektroniki kolumnie kierownicy w J527)

sprawdzilem juz ze 3 moduly i kazdy robi tak samo zmienilem juz ze 2 wiazki i nic dodam ze auto posiada system bose moze on cos miesza bo u kolegi podlaczylem tez a4-B6 bez bose i takie samo kodowanie i wszystko dziala bez zarzutu dodam ze w a3 8p tez prubowalem z systemem bose i to samo co umnie dziala tylko przez 10 ok 10 min i nagle rozlancza i juz za cholere zaden telefon nie widzi BT

wielkie dzieki za jakomkolwiek pomoc

pozdrawiam ROBERT

Pacjentem jest moje auto, także mogę Ci tylko powiedzieć, że po kilku zmianach kodowania i restercie z poziomu RNS-E bluetooth w końcu sie obudził.

Opublikowano
ja podłączyłem can'y pierw do radia i próbowałem się połączyć kablei i nic, następnie przełączyłem can'y do climatronic'a i dalej to samo, czyli "Too many error..." :facepalm:

Te cany to dobrze skręcone? Rozumiem że z działaniem BT nie ma problemów?

Opublikowano
O ile pamiętam to przy module masz jeszcze linie K i przez nią się łączy moduł a can jest tylko do sterowania.

Czyli jeżeli BT mi działa i numery wyświetlają się na FIS'ie to CAN'y są dobrze podłączone tylko coś z K-Line jest źle??

Opublikowano

Dokładnie. Can jest odpowiedzialny za wyświetlanie na FISie i komunikacje z kierownicą. Sprawdź linie K.

Opublikowano

sprawdzę to przez weekend i dam znać co i jak :banan:

Opublikowano

Panowie mam ori moduł BT. W międzyczasie dołożyłem nagłośnienie BOSE i zauważyłem że nie działa przycisk do wmawiana poleceń głosowych. Po za tym jak ktoś do mnie dzwoni nie słyszę co ktoś do mnie mówi.

Dołożyłem teraz RNS i mam pytanie co muszę zrobić aby wszystko zaczęło działać tak jak przedtem.

---------- Post dopisany at 17:42 ---------- Poprzedni post napisany at 17:19 ----------

Sprawdziłem dokładniej i przycisk na uchwycie tel działa bo muzyka się wyłącza ale potem nic nie słychać.

Opublikowano

najpierw mostkuj kabelki od telefonu w bagażniku , tak jak opisałem to w wątku o rns-e , potem luknij w przejściówke od rns-a tam też zapewne czerwona kostka z 4 przewodami nie pokrywa sie z tymi w przejściówce isoII

Opublikowano

Ok. Sprawdzę to. Jeszcze jedna sprawa. Wyświetla mi cały czas komunikat o karcie Sim w RNS-e.

Opublikowano

..bo masz podstawowego blutka lub niezakodowanego pod rns-a , jaka literka na końcu???

Opublikowano
najpierw mostkuj kabelki od telefonu w bagażniku , tak jak opisałem to w wątku o rns-e , potem luknij w przejściówke od rns-a tam też zapewne czerwona kostka z 4 przewodami nie pokrywa sie z tymi w przejściówce isoII

Wrzucam foty jak to u mnie wygląda te połączenie w kostkach. Rzeczywiście coś się to nie pokrywają te Piny. Jak dokładnie mam je połączyć.

20120616331.jpg

20120616333.jpg

20120616334.jpg

---------- Post dopisany at 21:22 ---------- Poprzedni post napisany at 19:19 ----------

Wszystko ogarnięte dzięki Domin.

Da się jakoś ustawić aby głos w czasie dzwonienia był cichszy oraz powiadamianie o połączeniu z telefonem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

również wielkie podziękowania dla kolegi domin79, stara instalacja BT przywrócona do żywych tylko dzięki cierpliwości Dominika..!

było trochę problemów z pinami, ale szybko ogarnięte :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie chce znowu wrócić do mojego problemu "Too many error to conect..". Dziś udało mi się nawiązać połączenie z moim BT. Wina leży w moim kablu, a nie połączenia lini K. :kwasny: Tak więc jak by ktoś miał podobne problemy co ja, to proponuje zmienić kabel do diagnostyki, a nie szukać błędów w podłączeniu modułu BT.

Opublikowano

To napisz jaki masz ten kabel i program? bo ja zwykłym BlueKablem za 25pln i Vag3,11 łącze się bez problemu, klonem VCDSa 10,60 również.

Opublikowano

kabel mam od viakena, vag-com 3,11 i 4,09. A połączyłem się VCDS 8,06 i jakimś innym kablem (nie wiem dokładnie jaki to był, ale obsługiwał w pełni can)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

jaka jest aktualna wersja oprogramowanie RNS E ? W tym temacie wyczytałem że ktoś ma 660 i ma więcej opcji. Ja mam 650. A jakie Wy posiadacie ?

Mam moduł bluetooth w wersji D i wersje RNS E w wersji High EU. Kodowanie telefonu mam 0000822, niestety nie mogę zmienić trzeciego zera na jedynkę :( (chyba wersja bluetooth to blokuje).

Aktualnie mam poziom sygnału telefonu, operatora i numer telefonu podczas połączenia na Navi i nr telefonu na FISie (telefon z adroidem 4.0).

Dziś podłączyłem Nokię i i pojawiła się książka na FISie, ale chyba tylko z karty SIM.

Pytanie, jakie macie kodowanie telefonu z modułem bluetooth w wersji D, oraz czy "wyciągnęliście" coś więcej z tego sprzętu ? Typu, wybieranie numeru telefonu z Navi, książka navi itd :)